Chipproducenten Qualcomm sagsøges af både Apple og FTC
Den mest udbredte producent af processorer til smartphones, Qualcomm, møder modstand i disse dage. Producenten er nemlig blevet sagsøgt i USA af ikke kun FTC – USA’s handelskommission – men også Apple.
Hele sagen tager udgangspunkt i en forretningsaftale, der blev indgået mellem Qualcomm og Apple. Aftalen betød, at Qualcomm var Apples eksklusive leverandør af de såkaldte basebandprocessorer, som bruges i alle telefoner, i perioden 2011 og frem til sidste år.
I bytte skulle Apple betale lavere royaltybetalinger for at benytte komponenterne i iPhones. Aftalen betød, at Apple ikke måtte bruge andre producenter af basebandprocessorer, eksempelvis Intel.
Læs også: Qualcomm Snapdragon 835: Ny superprocessor slippes løs
Det var dog en aftale, som Apple indgik mere af nød end af lyst. Apple mente nemlig, at it-giganten betalte alt, alt for høje beløb i royalties end andre, og derfor anmodede Apple om at få sat prisen ned. Det gik Qualcomm med på – men kun på betingelse af, at Apple ene og alene benyttede deres basebandprocessorer. Det gjorde Apple som bekendt frem til 2016, hvor iPhone 7 og 7 Plus nu findes i varianter med Qualcomms og Intels basebandprocessorer alt efter hvor de sælges.
Et sådant krav fra Qualcomm er dog ikke i orden, mener FTC (Federal Trade Commission), som er USA’s handelskommission. Der er nemlig fundet brud på USA’s regler om monopoldannelse – de såkaldte antitrustregler, og derfor sagsøges Qualcomm nu af FTC. I byretten i San Jose skal sagen imellem de to således afgøres.
Qualcomm selv mener dog ikke, at producenten har gjort noget forkert. Over for hjemmesiden PCMag udtaler Qualcomm, at de »aldrig har tilbageholdt eller truet til at tilbageholde leveringen af processorer for at opnå enighed om urimelige eller unødvendige licensvilkår. FTC’s påstand om det modsatte – klagens centrale tese – er forkert,« lyder det.
Apple sagsøger Qualcomm for at tilbageholde 7 mia. kroner
Oven på FTC’s søgsmål mod Qualcomm følger Apple nu trop og sagsøger Qualcomm for at tilbageholde et beløb, som Apple mener at have til gode efter at have betalt de alt for høje royalities selv efter at have fået nedsat beløbet efter at have indgået aftalen med Qualcomm om eksklusivitet.
Apple mener derfor at have $1 mia. svarende til 6,9 mia. danske kroner til gode efter at betalt Qualcomm fem gange mere end hvad alle andre konkurrenter tilsammen skulle betale for at bruge Qualcomms basebandprocessorer. I et notat oplyser Apple blandt andet, at Qualcomm har bygget sin forretning på »udelukkelsestaktikker og usædvanligt høje royalties«.
Læs også: Nokia og Apple genoptager patentkrig og sagsøger hinanden
Qualcomm er ikke det eneste firma, som Apple strides med for tiden. I december måned sagsøgte Apple nemlig Nokia – også her for et antitrustsøgsmål, men dog af helt andre årsager.
Apple mener nemlig, at it-giganten over en årrække er blevet plaget af såkaldte patenttrolde; ukendte virksomheder, der overtager Nokia-patenter, som bliver brugt mod – i dette tilfælde – Apple. Over 40 gange er Apple nemlig blevet sagsøgt af det samme firma, Acacia, som erhverver store mængder af Nokia-patenter. Det vil Apple derfor nu sætte en stopper for.
Seneste tilføjelse i sagen
Siden vi bragte denne historie er der kommet nyt om sagen. mobilsiden gik videre med sagen. 17/1/2017 fik historien nye ben at gå på med historien App-indtægter: Apple fører, men Google haler ind – Klik her for at læse den påfølgende artikel.. Få også seneste nyt om emnet her..