Endelig: Android 15 får desktop-tilstand

Du har sikkert hørt om Samsungs dekstop-tilstand DeX. Google arbejder på en lignende tilstand i Android til Googles Pixel-telefoner. Det vil ske med lanceringen af Android 15.

Endelig: Android 15 får desktop-tilstand

Når de fleste hører om desktop-tilstand i forbindelse med Android, tænker de nok på Samsungs DeX- eller Motorolas Ready For-løsninger. Begge løsninger gør det muligt at omdanne sin Android-smartphone fra de respektive mærker til en desktopcomputer blot ved at koble telefonen til en pc-skærm eller et tv – enten trådløst eller kablet. En mus og et tastatur kan også kobles til, og straks har man en fuldblods pc-oplevelse.

Men det har man bare ikke, hvis man har en Android-mobil fra andre mærker end blandt andet Samsung og Motorola.

Læs også: Send beskeder til alle via satellit med Google Beskeder i Android 15

Desktop-tilstand i Android forbedres langsomt

Godt nok har Google siden Android 10 arbejdet haft en meget skrabet desktoptilstand i AOSP – den åbne udgave af Android, som alle de forskellige producenters udgave af Android er baseret på. Hensigten med funktionen har dog i første omgang været at gøre det muligt for udviklere at teste deres apps i vinduer, der kan flyttes frit rundt på skærmen og ændres frit i størrelse.

Den officielle desktop-tilstand til Android er langsomt, men sikkert blevet forbedret siden da. Nu kan den nemt håndtere to apps på skærmen på samme tid. Flere apps kan åbnes samtidig ved hjælp af den såkaldte freeform multi-window experience, hvor apps kan flyttes rundt på skrivebordet, som man kender fra en normal computer.

Google arbejder tilsyneladende på sin Android-desktopoplevelse med flere vinduer og har allerede gjort nogle fremskridt. Android Authority opdagede nogle interessante nye tilføjelser ved at rode med koden i den seneste betaudgave af Android.

I videoen ovenfor kan du se, hvordan den nye multi-window-funktionalitet virker. Når en app er i fuld skærm, kan man bringe en lille menu frem med tre ikoner til at vise en eller flere apps på forskellige måder. Vælger man at frigøre en app, vises navnet på appen som noget nyt i en øvre bjælke, som man kender fra Windows og macOS. I denne tilstand kan man frit ændre på appens størrelse og placering på skærmen.

Man kan også trække en fritstående app til den ene af skærmens sider for at placere den i den ene halvdel. Når man slipper appen, udfylder den automatisk den ene skærms halvdel.

Man kan også åbne visningen “delt skærm”, hvor en app flyttes den ene halvdel, og hvor man kan man vælge en anden app til at fylde den anden halvdel.

Der er dog stadig ingen tastaturgenveje til nemt og hurtige at omplacere apps i eksempelvis den todelte visning. Der er heller ikke en ordentlig startskærm i et desktoplayout.

Se også: Alt du skal vide om Android 15

Kommer muligvis i det nye Android 15

Disse store forbedringer er sandsynligvis planlagt til at komme sammen med Android 15, som ruller ud en gang i efterhånden – formentlig oktober. Måske vil Google endda markedsføre dem som en del af Pixel 9-oplevelsen, når disse enheder kommer på markedet senere på efteråret.

Google har for nylig også aktiveret muligheden for, at Pixel 8-serien kan outputte skærmen via USB-C-porten. Det kan indikere en fornyet interesse hos Google for muligheden for at kunne omdanne Pixel-telefonerne til desktopmiljøer.

Læs også: Alt du skal vide om Android 15