EU vil undersøge Apple igen, igen

EU forbereder undersøgelse af Apple, efter it-giganten har fjernet understøttelse af Progressive Web Apps (Safari-webapps) i iOS med begrundelse i sikkerhed.

EU vil undersøge Apple igen, igen

Med Apples betaopdatering til iOS 17.4 begyndte selskabet tidligere på året at lukke ned for understøttelse af såkaldte progressive web apps – også kaldet Safari-webapps – på iPhones.

Progressive webapps (PWA) er apps, der er udviklet til nettet, og som kan føjes til startskærmen på en mobil som en applignende genvej. Det er ikke nødvendigt at hente dem i App Store, da de egentlig bare fungerer som en hjemmeside forklædt som en app på hjemmeskærmen.

Læs også: EU på vej med milliardbøde til Apple

Apple begrunder fjernelse af webapps med sikkerhed

Men det har Apple nu stoppet i EU, og det er ifølge Apple selv ikke en fejl. Apple siger selv, at det sker af hensyn til sikkerhed og privatliv. EU tvinger nemlig Apple til at åbne op for, at iPhone-brugere kan bruge en anden browser end Apples egen Safari-browser. Og så kan Apple ikke længere garantere for sikkerheden på iPhone, hvis man bruger webapps.

Derfor har Apple nu fjernet funktionen for brugere i EU med henvisning til bekymringer om potentielt misbrug af ondsindede webapps, da tredjepartsbrowsere vil være tilgængelige i iOS.

Det er brugere og lovgivere i EU alt andet end begejstrede for. De mener, at Apple unddrager sig sit ansvar for at overholde EU’s forordning om digitale markeder ved at fjerne understøttelse af Progressive Web Apps. Derfor forbereder på at iværksætte en undersøgelse.

Læs også: Kina – og ikke EU – har tvunget Apple til at understøtte RCS

Tvunget til åbenhed

Apple bliver tvunget til større åbenhed i EU takket være forordningen om digitale markeder. Det er en EU-forordning, der skal tvinge store techvirksomheder med monopoler til at gøre det lettere (og billigere) for tredjepartsudviklere at sælge apps eller tjenester via eksempelvis Apples App Store.

Apple mener selv, at de overholder reglerne, når de lukker ned for tjenester og funktioner som Progressive Web Apps for at bibeholde sikkerheden. Især fordi det sker som følge af, at Apple er tvunget til mere åbenhed. Men Europa-Kommissionen har til gengæld mistanke om, at Apple gør det lidt for besværligt for udviklere at undgå Apples App Store-kommission på 30 procent.

Læs også: Spar penge på en brugt iPhone med garanti

Apples påstande skal undersøges

Derfor vil EU-Kommissionen nu have undersøgt, om der er hold i Apples påstand om, at nedlukning af PWA er så nødvendig, som Apple siger. Her vil Kommissionen ikke kun tale med Apple. Den vil også tage fat i PWA-udviklerne i EU for at høre deres mening.

Det kan vise sig at blive en dyr affære for Apple. EU-Kommissionen kan ifølge EU’s forordning udstede bøder på op til 6 procent af årsomsætningen ved overtrædelser. Det vil sandsynligvis være en bøde, som selv Apple kan mærke.

Apple er allerede under lup hos EU-Kommissionen, for i slutningen af 2023 udsendte Apple opdaterede regler for trejdepartsudviklere i EU. Det var Apples bud på at overholde forordningen om digitale markeder, men mange udviklere har efterfølgende beskyldt Apple for at modarbejde ånden i lovgivningen for at beskytte deres høje App Store-indtægter.

“Vi kigger faktisk på alle gatekeeperes compliance-pakker, inklusive Apple,” siger Europa-Kommissionen i en erklæring og tilføjer:

“I den forbindelse ser vi især på spørgsmålet om progressive webapps og kan bekræfte, at vi har sendt anmodninger om oplysninger til Apple og appudviklere, som kan give nyttige oplysninger til vores vurdering.”

Der er ingen melding om, hvornår undersøgelsen skal gå i gang.

Læs også: De tre bedste Apple Watch – og det du bør undgå