Samsung lancerer Exynos 9810: Processoren i Galaxy S9

Samsung har forud for CES-messen løftet sløret for dets nyeste Exynos-processor. Den nye processor, Exynos 9810, vil være at finde i Galaxy S9 og S9+.

Samsung lancerer Exynos 9810: Processoren i Galaxy S9

Samsungs nuværende Exynos 8895-processor i Galaxy S8, S8+ og Note 8 er i forvejen en lynhurtig processor med de nyeste teknologier, men den bliver fuldstændig overgået af den nye efterfølger, Exynos 9810, som Samsung netop har lanceret.

Ligesom forgængeren er den nye Exynos 9810 en ottekernet processor, men kernerne er vidt forskellige. Den nye processor består af fire lynhurtige, egenudviklede Exynos M3-kerner, som snurrer med en hastighed på helt op til 2,9 GHz.

Disse nye kerner vil gøre det meste af arbejdet, men der er også fire øvrige kerner, som er mere strømbesparende. Det er fire Cortex-A55-kerner, som kører med en hastighed på op til 1,9 GHz.

Samsung oplyser i en pressemeddelelse, at den nye processors ydeevne i single-core-beregninger er fordoblet, mens ydeevnen for multi-core, eller ved brug af alle kerner på én gang, er forbedret med 40 % i forhold til Exynos 8895 i sidste års topmodeller. Det er altså en ganske mærkbar forbedring.

Læs også: Avis: Samsung Galaxy S9 og S9+ afsløres den 27. februar

“Takket være industriens mest avancerede 10 nanometer fremstillingsteknologi vil Exynos 9810 muliggøre problemfri multitasking med hurtigere indlæsnings- og overgangstider mellem de seneste mobilapps,” skriver Samsung.

Samsung Exynos 9810
Foto: Samsung

20 % hurtigere grafikchip

Ikke kun CPU’ens ydeevne er forbedret. Også GPU’en, eller grafikchippen, yder bedre i den nye Exynos 9810: helt præcist 20 % bedre end Exynos 8895. Den nye grafikchip går under navnet ARM Mali-G72 og er baseret på ARMs nyeste Bifrost-arkitektur, som giver højere ydeevne med lavere strømforbrug.

Samsung Exynos 9810
Foto: Samsung

Lynhurtige datahastigheder

Samsungs nuværende Exynos-processor har allerede brudt gigabit-barrieren, og nu fortsætter hastighederne med at stige. Den nye Exynos 9810 understøtter nemlig cat. 18-datahastigheder i download, hvilket vil sige 1.200 Mbit/s. Det opnås ved brug af 6CA (carrier aggregation), hvor processoren kan have 6 aktive LTE-forbindelser til master på én gang. Til sammenligning understøtter Qualcomms nye Snapdragon 845 ’kun’ 4CA. Begge processorer opnår dog samme høje downloadhastighed på 1,2 Gbit/s.

Læs også: Samsung Galaxy S9 benchmark-ydelse lækket

I uploadhastigheder understøtter Exynos 9810 cat. 13 og også carrier aggregation, hvilket giver datahastigheder på op til 200 Mbit/s i upload. Modemmet i processoren understøtter også 4 x 4 MIMO, oplyser Samsung.

Samsung Exynos 9810
Foto: Samsung

Slowmotion i UHD-opløsning

Billedchippen i Exynos 9810 er også blevet opgraderet. Den understøtter samme opløsning af kamerasensorer både foran og bagpå på op til 28 megapixel ligesom forgængeren, men især videodelen er forbedret. Telefoner med Exynos 9810 kan nemlig optage videoer med 120 billeder i sekundet i den høje UHD-opløsning (3.840 x 2.160 pixels).

Ved billeder og videoer optaget i op til UHD-opløsning understøtter Exynos 9810 også forbedret stabilisering, og billedchippen kan også lave direkte sløring af eksempelvis baggrunden i kameraet.

Billedchippen er desuden en såkaldt dual-ISP-billedchip, som understøtter op til fire kamerasensorer. Det vil ifølge Samsung sige, at processoren kan understøtte topmodeller med eksempelvis et dualkamera på bagsiden og et frontkamera og en irisscanner på fronten.

Læs også: Knivskarpe billeder af Samsung Galaxy S9 og S9+ lækket

Der er altså masser at se frem til, når de første mobiler med Exynos 9810 kommer på markedet. Det vil primært være i Samsungs egne mobiler, at vi får processoren at se – i hvert fald i det første lange stykke tid. Samsung har dog før ladet andre producenter anvende dets Exynos-processor, heriblandt kinesiske Meizu.

Samsung oplyser, at Exynos 9810 allerede er under massefremstilling, så vi kan forvente at se den i Galaxy S9 og S9+, som muligvis bliver afsløret den 27. februar.