Stor ændring i integritetsvilkår på vej til milliarder af Android-enheder

Milliarder af Android-telefoner får snart bedre auto-reset af tilladelser til apps og spil - det vil sikre bedre privacy for brugerne.

Stor ændring i integritetsvilkår på vej til milliarder af Android-enheder

Google er på vej med en løsning til forbedring af integriteten og privatlivet for alle de glemte og ubrugte Android-apps, der engang har fået adgang til dine følsomme oplysninger. Android-apps, man ikke har brugt i lang tid, kommer snart automatisk til at miste deres adgang til følsomme funktioner i enheden som sensorer, SMS beskeder og kontaktlisten.

Milliarder af Android-enheder får forbedret privacy

Fra december forbedres funktionen for autoreset af tilladelser hos Google. Det er en Android-funktion, der automatisk trækker den tilladelse tilbage, som en app tidligere har fået til at få adgang til enhedens placering, kamera, mikrofon og så videre.

Funktionen kom som en del af Android 11 sidste år, men fra december udvides den til at omfatte mange milliarder flere enheder end tidligere via Google Play-tjenester på enheder med Android 6.0 (API level 23) eller nyere. I en blogpost til Android-udviklere forklarer Google:

“Funktionen vil blive aktiveret som standard for apps, der er rettet mod Android 11 (API-niveau 30) eller højere. Brugere kan dog aktivere automatisk nulstilling af tilladelser manuelt for apps på API-niveau 23 til 29.”

“Systemet begynder automatisk at nulstille tilladelserne til ubrugte apps et par uger efter, at funktionen er lanceret på en enhed,” fortæller Google videre.

Se også: Billige Android telefoner

Vil deaktivere runtime permissions efter et par måneder

Funktionen skal hjælpe Android-brugere med at have styr på og kontrol over tilladelser, man har givet til apps, når det gælder de mere følsomme områder. Mange af os har en række apps i vores enheder, som vi ikke længere bruger eller bruger meget sjældent.

Funktionen går efter en apps ”runtime permissions” eller andre farlige tilladelser om at få adgang til placering, kontaktinformation, beskeder og anden privat brugerinformation.

Fra Q2 2022 vil Android automatisk resette de følsomme runtime permissions, som en app har fået, hvis den ikke bliver brugt i et par måneder. Det gælder for Android 6 eller nyere. “Denne handling har den samme effekt, som hvis brugeren så en tilladelse i systemindstillingerne og ændrede appens adgangsniveau til Afvis,” forklarer Google.

Ændringerne påvirker alle Android-apps på almindelige enheder. Det gælder derimod ikke virksomhedsstyrede apps med tilladelser, der ligger under en virksomhedspolicy.

Se også: De bedste Android telefoner

Auto-reset kan slås fra

Google har også en metode, som udviklere kan bruge til at bede en bruger om at slå auto-reset fra.

Det kan være smart for apps, der skal kunne køre i baggrunden, såsom apps der handler om familiesikkerhed, synkronisering af data, kontrol af smarte enheder eller parring med andre enheder.

Se også: Hurtig bredbånd

Udrulning starter til december

Udrulningen af auto-reset funktionen sker gradvis fra december, men når først ud til alle enheder med Android 6 til Android 10 en gang i Q1 af 2022, fortæller Google.

Har man en enhed med Android 6-10, kan man gå in på en indstillingsside for auto-reset og slå funktionen til og fra for specifikke apps.

Se også: Nyheder om Android og sikkerhed