Apple vil tillade installation af apps uden om App Store om få uger

Inden for ganske få uger vil Apple gøre det muligt for brugere i EU at installere iPhone- og iPad-apps uden om App Store som følge af nye EU-regler.

Apple vil tillade installation af apps uden om App Store om få uger

EU’s forordning om digitale markeder (Digital Markets Act), der blev vedtaget sidste år, tvinger Apple til at tillade, at brugere kan installere iPhone-apps fra andre appbutikker end App Store – en proces bedre kendt som sideloadning.

Apple har endnu ikke redegjort for, hvordan selskabet vil leve op til lovgivningen, men nu erfarer Bloomberg, at det vil ske ganske snart.

Læs også: Apple er nu verdens største mobilproducent

Sideloadning på vej til iOS-brugere i EU

Ifølge Mark Gurman fra Bloomberg kommer der en opdatering fra Apple “i løbet af de kommende uger”, der vil gøre det muligt at sideloade apps på iPhone og iPad. Det gælder dog kun for brugere i EU.

Interessant nok betyder det ifølge Gurman også, at App Store bliver delt i to. Der kommer derfor til at være en version i lande inden for EU og en anden version i resten af verden.

EU’s forordning kræver, at Apple tillader, at udviklerne kan distribuere sine apps uden for App Store. Tredjepartsapps kan også benytte betalingsplatforme fra tredjeparter til gennemføre køb i applikationer. Apple har i hemmelighed arbejdet på løsninger for at kunne leve op til forordningen siden sidste år.

Apples vicedirektør for software, Craig Federighi, erkendte sidste år, at selskabet er nødt til at følge EU’s lovgivning. Deadlinen for at leve op til reglerne forordningen er 7. marts.

9to5Mac kunne sidste år afsløre, at iOS 16.2 kom med et nyt internt system, der gør, at Apple kan begrænse systemfunktioner baseret på, hvor brugeren bor. Det system kan bruges til at sikre, at det udelukkende er EU-borgere, som får mulighed for at sideloade apps på sine enheder. Hvis det bliver nødvendigt, kan Apple selvfølgelig ændre på indstillingerne og tillade sideloadning i andre områder.

Se også: Gør et kup – køb din iPhone brugt

Flere lande vil følge EU’s eksempel

For nylig hørte vi, at også Japan er på vej med en lovgivning, der skal begrænse Apples konkurrencebegrænsende adfærd. Det kan tvinge Apple til at tillade sideloadning for japanske brugere. I stil med EU vil Japan også have Apple til at tillade, at udviklere kan gøre brug af alternative betalingsmetoder i apps.

Samtidig lader også til, at det amerikanske justitsministerium vil tvinge Apple til at tillade sideloadning på iPhone og iPad. Med andre ord ser det altså ud til, at Apple med tiden bliver nødt til at godkende sideloadning på globalt plan i stedet for at håndtere hver region og specifikke lovgivning separat.

Læs også: Apple insisterer på at have fem App Stores – ikke én