EKG og uregelmæssig puls klar til Apple Watch i Danmark

Apple er i dag klar med EKG-måling og notifikation ved uregelmæssig hjerterytme til Apple Watch i Danmark.

EKG og uregelmæssig puls klar til Apple Watch i Danmark

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

For over et halvt år siden blev Apple Watch Series 4 blev lanceret, sammen med ny teknologi der tillod EKG-måling og overvågning af uregelmæssig puls. Desværre var det ikke tilgængeligt i Danmark, hvilket mange blev skuffede over. Nu er ventetiden heldigvis slut, for Apple har netop meldt ud at det nu virker her i landet også. 

Det betyder at man kan tage et elektrokardiogram direkte på håndleddet og måle hjerterytmen, skulle man opleve symptomer som fx oversprunget hjerteslag. Uret kan nu også kontrollere dine hjerterytmer i baggrunden og sende en notifikation, hvis den identificerer en uregelmæssig hjerterytme.

EKG-appen og notifikation ved uregelmæssig hjerterytme er nu CE-mærket og godkendt i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde.

Læs også: Nordmand reddet af et Apple Watch

Apple Watch EKG
EKG-måling på Apple Watch er nu klar i Danmark. Foto: Apple

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

EKG på Apple Watch i Danmark

I Apple Watch Series 4 er der på dets Digital Crown indbygget elektroder, der samarbejder med EKG-appen på uret for at give kunderne mulighed for at tage et EKG. Man kan lave en EKG-måling på et hvilket som helst tidspunkt eller efter en notifikation ved uregelmæssig hjerterytme. Det sker ved at åbne den nye EKG-app på Apple Watch Series 4 og holde fingeren på dets Digital Crown.

Når brugeren berører Digital Crown, sluttes kredsløbet, og elektriske signaler fra hjertet måles. Efter 30 sekunder klassificeres hjerterytmen som enten atrieflimren, sinusrytme eller ikke-entydig. Alle målinger, de tilknyttede klassificeringer og eventuelle registrerede symptomer gemmes sikkert i appen Sundhed på iPhone. Det er herefter muligt at lave en PDF med resultaterne, som kan vises til en læge.

Apple Watch EKG
Det er også muligt at få notifikationer ved uregelmæssig puls. Foto: Apple

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Uregelmæssig hjerterytme på Apple Watch

Via den optiske hjertesensor i Apple Watch Series 1, og nyere modeller, vil uret ind imellem tjekke brugerens hjerterytme i baggrunden for tegn på uregelmæssig hjerterytme. Der kunne fx være tegn på atrieflimren, hvor uret vil underrette brugeren med en notifikation. Hjerterytmen registreres i løbet af fem tjek over minimum 65 minutter.

“I dag er der omkring 11 millioner mennesker i hele Europa, der har atrieflimren, der er det mest udbredte hjerterytmeproblem. Et on-demand-EKG- og pulstjek kan være et effektivt redskab i vores fortsatte bestræbelser på at håndtere hjertesundhed bedre i hele Europa. Muligheden for innovation, der kan optimere patientplejen, er enorm, og dette er et stort skridt fremad.”

Siger Martin Cowie, professor i kardiologi ved Imperial College London på Royal Brompton Hospital og formand for Digital Health Committee of the European Society of Cardiology.

Både EKG-målingen og uregelmæssig hjerterytme er blevet grundigt testet. Uregelmæssig hjerterytme er blevet testet af 400.000 i Apple Heart Study og er den største screeningsundersøgelse af atrieflimren, der nogensinde er gennemført.

EKG-måling blev valideret i et klinisk forsøg med omkring 600 deltagere. En kardiologs rytmeklassificering af et 12-punkts EKG af høj standard blev sammenlignet med EKG-appens rytmeklassificering af et EKG. Undersøgelsen viste at EKG-appen på Apple Watch påviste en følsomhed på 98,3 procent ved klassificering af atrieflimren og 99,6 procent ved klassificering af sinusrytme. I undersøgelsen kunne 87,8 procent af målingerne klassificeres af EKG-appen.

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

EKG-måling kommer med WatchOS 5.2

For at kunne bruge EKG-måling og uregelmæssig hjerterytme på Apple Watch skal nyeste opdatering hentes til uret. Det er version 5.2 og den er klar til download i dag.

Læs også: Apple viser hvordan Apple Watch redder liv

Seneste nyt om Apps & sociale medier