Firefox til Android understøtter nu mere end 450 udvidelser

Firefox til Android har længe udmærket sig ved at tillade et begrænset udvalg af tilføjelser. Nu udvider Mozilla - firmaet bag - med mere end 450 browsertilføjelser.

Firefox til Android understøtter nu mere end 450 udvidelser

I 2009 til 2011 havde webbrowseren Firefox kronede dage. Den havde en markedsandel på op til 32 procent, men pludselig kom Google Chrome frem. På bare et par år overtog den markedet for browsere.

Resten er historie: I dag er Chrome den absolut mest anvendte browser med en markedsandel på hele 65 procent på tværs af platforme og styresystemer.

Læs også: Kritisk fejl i Google Chrome – opdater straks browseren

Længe ventet opdatering til Firefox til Android

Men Mozilla, der står bag open source-browseren Firefox, har slet ikke givet op. Derfor fortsætter selskabet også med at forbedre sin browser, og en af de større forbedringer til Firefox til Android har netop set dagens lys.

Mozilla har nemlig annonceret, at mere end 400 nye udvidelser – altså app-tilføjelser til browseren – er blevet gjort tilgængelige til Firefox-browseren til Android.

Med de mange udvidelser kan brugerne skræddersy deres browseroplevelse på mobilen lige efter deres behov, uanset om det handler om at tilføje værktøjer til at undgå tracking, blokering af hjemmesideindhold eller produktivitetsværktøjer.

Firefox til Android har manglet udvidelser

Godt nok var Internet Explorer den første større browser til at introducere udvidelser i 1999, men det var med lanceringen af Firefox i 2004, at udvidelser for alvor blev et udbredt fænomen. Siden da lod Google sig kraftigt inspirere af Firefox med udviklingen af Google Chrome.

Da Firefox udgav en opdateret version af sin browser til Android i 2020, blev mobilbrowseren kun kompatibel med et stærkt begrænset udvalg af de mere end 30.000 add-ons, der i dag findes. Mozilla havde besluttet sig for at begrænse de understøttede udvidelser til kun at omfatte dem, der er med i ”Recommended Extensions”-programmet – altså dem, som brugerene ofte installerer selv.

I Android-appen Firefox Nightly, hvor tidligere versioner af Firefox er tilgængelige, kom der senere mulighed for at downloade flere udvidelser. Langt de fleste bruger dog den almindelige Firefox-browser, hvor de fleste udvidelser fortsat ikke har været understøttet.

I august i år oplyste Mozilla, at de endelig havde den nødvendige infrastruktur klar, så de kunne lancere det åbne økosystem af udvidelser til Firefox til Android. De begyndte at teste og gøre hundredvis af nye udvidelser tilgængelige for brugerne af Firefox til Android. Det er derfor, at selskabet nu kan meddele, at der nu er mere end 450 udvidelser tilgængelige.

Firefox kæmper for sin overlevelse

På mobile enheder sidder Firefox på blot 0,51 procent af det globale marked, og i Danmark er tallet 0,65 procent, viser tal fra Statcounter. Til sammenligning sidder Chrome på 64,2 procent, mens Safari, Samsung Browser, Opera og andre også ligger foran Firefox.

Appen har dog en lille, men trofast brugerskare. Det er især dem, der søger et alternativ til de store browsere (Chrome og Safari) fra de store it-giganter, og som vægter privatlivets fred højt. Ifølge data fra Google Play er Firefox til Android blevet downloadet flere end 100 millioner gange.

Læs også: Browser til Android-telefoner vil stoppe app-sporing