Lakridspiber fik Google til at fjerne DRs Ramasjang-app

DRs populære børneapp Ramasjang blev mandag kortvarigt fjernet fra Google Play-butikken, fordi der i børneprogrammet Ramasjang Mysteriet optræder lakridspiber.

Lakridspiber fik Google til at fjerne DRs Ramasjang-app

Google valgte i mandags at fjerne appen DR Ramasjang fra appbutikken Google Play, fordi lakridspiber optrådte i børneprogrammet Ramasjang Mysteriet.

Ramasjang-appen er DRs børneunivers målrettet børn i alderen 4 til 8 år med spil, musik og tv-programmer kendt fra DR Ramasjang. Men lakridspiber er ikke tilladt ifølge Google, som siden 2019 har klaget til DR mindst 9 gange over problemet. Det skriver Politiken.

DR modtog derfor en e-mail fra Google Play-teamet, som meddelte medievirksomheden, at Ramasjang-appen nu var fjernet.

Google forklarede beslutningen med, at ”den (appen, red.) indeholder skildringer af tobak, piber og farlige aktiviteter, der ikke er passende for børn, som er under 13.”

Google forklarede også i e-mailen, at apps til børn ikke må have indhold, ”der glamouriserer indtag af alkohol, tobak eller stoffer. Apps, der skildrer eller opfordrer til umotiveret vold eller farlige aktiviteter, der involverer det tiltænkte publikum.”

Henriette Marienlund, der er mediedirektør i DR, er ikke enig i Googles beslutning:

”Skæve, anderledes og grænsesøgende figurer er en stolt og årelang tradition i dansk børne-tv. Selvfølgelig skal vi i DR hele tiden diskutere, hvad der er godt og dårligt børneindhold. Men jeg skal ikke diskutere det med Google,” siger hun til Politiken.

Læs også: Google og YouTube i åben krig med dansk musik

Joy Mogensen: Google ved ikke, hvad de taler om

Googles beslutning om at fjerne DR Ramasjang-appen har fået kulturminister og kirkeminister Joy Mogensens opmærksomhed.

I et Facebook-opslag skriver hun, at ”Google slet ikke ved, hvad de taler om” og forklarer, at ”der er absolut intet, Google kan lære DR om at tale med børn.”

Det er jo helt på månen at Google fjerner adgangen til Ramasjang-app'en i deres digitale forretning med en henvisning…

Gepostet von Joy Mogensen am Mittwoch, 5. August 2020

”Vi er nødt til at have en samtale om techgiganternes rolle i danske medier og i dansk kultur,” afslutter hun sit opslag med reference til Googles beslutning om at fjerne al dansk musik og også meget udenlandsk musik fra YouTube grundet forhandlinger med KODA, som gik i vasken.

Læs også: Google Play Musik lukker sidst på året og afløses af YouTube Musik

Her er reglerne for apps målrettet børn

Når udviklere af apps målretter applikationerne til børn under 13 år, gælder der særlig strenge krav, som appen skal leve op til. Dem kan du læse nærmere om her. Det er disse regler, Google refererer til, når det fremgår af mailen til DR, at Ramasjang-appen ikke må ”glamourisere indtag af alkohol, tobak eller stoffer”.

Apps lavet til specifikt til børn skal blandt andet deltage i programmet ”For hele familien”, som bl.a. stiller strengere krav til annoncer, dataindsamling, privatlivspolitik og indholdet.

Google oplyser her, at ”apps, der forherliger brug af alkohol, tobak eller regulerede stoffer”, er en typisk overtrædelse.

Oven på den store medieomtale om fjernelsen af appen og reaktionerne har Google dog besluttet at gøre Ramasjang-appen tilgængelig i Google Play-butikken igen. Og børneprogrammet Ramasjang Mysteriet er fortsat at finde i appen. DR Ramasjang kan downloades til Android-enheder her.

Mere om fortællingen

Næste artikel om temaet er også interessant. Daniel Søgaard Hald kunne ikke slippe historien. 8/7/2020 gik vi videre med en ny vinkel på temaet Spotify lancerer interaktiv playliste til træning – Nyheden kan læses her. Se også seneste nyt om temaet her.