Google Play Musik lukker sidst på året og afløses af YouTube Musik

Googles gamle musiktjeneste lukker og slukker inden december og bliver afløst af YouTube Musik. Inden da kan du overføre eller downloade din musiksamling.

Google Play Musik lukker sidst på året og afløses af YouTube Musik

Siden 2011 har Google haft musikstreamingtjenesten Google Play Musik, som har tilgængelig på Android-telefoner og Android-tv, iOS-enheder og via webbrowsere.

I de sidste mange år har Google dog ikke givet Play Musik meget opmærksomhed, og det kom der i november 2015 en forklaring på. Her introducerede Google nemlig YouTube Musik – en ny streamingtjeneste fra Google, som udnytter den enorme fordel, Google har i kraft af, at det normale YouTube også er rigtigt populært som musikstreamingtjeneste.

Siden da har det været velkendt, at Google vil udfase Play Musik til fordel for YouTube Musik, men hvornår det ville ske, var uvist. Men nu melder Google ud om netop udfasningen af Google Play Musik i et blogindlæg.

Google Play Musik lukker og slukker inden december 2020, men hvis du er fast bruger af Google Play Musik, vil brugeroplevelsen allerede blive stærkt forværret i august måned. I slutningen af august vil det nemlig ikke længere være muligt at købe eller forudbestille musik eller uploade og downloade sange fra Google Play Musik gennem programmet Music Manager.

Til oktober bliver det slut med at streame musik fra eller bruge Google Play Musik-appen I den resterende tid indtil december 2020 er alle playlister, uploadet og købt musik og andre data om ens musikkatalog stadig muligt at overføre til YouTube Musik. Det er dog ikke noget, der sker automatisk. Det skal du aktivt gøre ved via dette værktøj i YouTube Musik.

Vil du ikke bruge YouTube Musik, efter Google Play Musik lukker, kan du downloade hele dit musikkatalog via Google Takeout, hvor du får samlet al indhold i en zip-fil, du kan downloade til din computer eller telefon.

Læs også: Google og YouTube i åben krig med dansk musik

Nye features i YouTube Musik

Selv om YouTube Musik har eksisteret i mange år, har mange brugere af Google Play Musik holdt fast i den gamle musiktjeneste, fordi YouTube Musik har manglet mange funktioner, som Play Musik har.

Google har gradvist fået udbedret mange af disse mangler, men en af dem, som ikke bliver en del af YouTube Musik, er muligheden for at uploade ens eget musikkatalog til streamingtjenesten.

Til gengæld har Google i samme ombæring annonceret en række yderligere features og forbedringer af YouTube Musik, som måske kan overbevise Google Play Musik-brugere om at flytte deres musikkatalog over i den nye musikapp:

  • Forbedrede playlister med mulighed for at få oprettet automatiske playlister på baggrund af ens historik og likes.
  • Fælles playlister, som man kan dele med andre og være flere om at tilføje nye sange til.
  • Nye playlister, f.eks. Highline, Caribbean Pulse, Conditions Underground.
  • Afspilleren i Android-appen har fået nyt og mere moderne design med adgang til nye funktioner såsom sangtekster.
  • Ny Udforsk-fane på både mobilen og web, hvor man finder nye udgivelser, heriblandt album, singler og musikvideoer.
  • YouTube Musik er kommet til Android TV, så du kan se musikvideoer og liveoptrædener på den store skærm i hjemmet.
  • Adgang til at afspille musik fra YouTube Musik direkte i Google Maps-appen.
  • Bedre integration med Google Assistent. Nu kan du f.eks. sige: ”Hey Google, afspil anbefalet musik fra YouTube Musik”.

YouTube Musik findes i en gratis udgave, hvor du får reklamer, men hvor du ikke kan gemme sange offline eller spille musikken i baggrunden. Lydkvaliteten er også reduceret til 128 kilobit i sekundet.

YouTube Music Premium koster 99 kroner om måneden og fjerner reklamer, giver mulighed for at gemme sange offline og afspille dem i baggrunden, og så er lydkvaliteten forbedret til 256 kilobit i sekundet.

YouTube Music Premium findes også som et familieabonnement til 149 kroner om måneden, der giver adgang til 5 familiemedlemmer. Studerende kan også få YouTube Music Premium til 49 kroner om måneden.

Læs også: YouTube lancerer YouTube Music og YouTube Premium i Danmark

Sagen efterfølgende

Siden artiklen udkom er der kommet mere til sagen. Steen Jørgensen fastholdt sit fokus på emnet. 3/8/2020 havde vi dette at sige med fortællingen Google og YouTube i åben krig med dansk musik – Den videre historie kan du læse her. Emnet dækkes fortløbende af redaktionen. Aktuelle nyheder om Musik finder du her. .