Pollen-app: Kunstig intelligens skal hjælpe pollenallergikere

Astma-Allergi Danmarks pollen-app, Dagens Pollental, er en de første i Europa, der kan præsentere en femdøgnsprognose for pollen.

Pollen-app: Kunstig intelligens skal hjælpe pollenallergikere

Astma-Allergi Danmarks pollen-app bliver nu udstyret med femdøgnspollenprognose, som skal gøre det nemmere for pollenallergikere, at planlægge hverdagen, og tilrettelægge behandling, hvis man er en af de op mod en million pollenallergikere, der hvert år må nyse, klø og hoste sig gennem pollensæsonen.

Med prognosen kan man få en pejling om pollenmængderne de kommende dage – nøjagtig ligesom vejrudsigten varsler om mængden af sol, regn og vind, så man kan indrette sig derefter.

Læs også: Nyheder om apps og tjenester

Se prognosen i Dagens Pollental-appen

Femdøgnsprognosen er skabt i samarbejde med it-firmaet Miracle, som har udviklet en helt ny og banebrydende teknologi baseret på machine learning, som er en teknik inden for kunstig intelligens. Det betyder kort sagt, at det er lykkedes at kombinere historiske pollen- og vejrdata med aktuelle prognoser, der via avancerede algoritmer kan forudsige mængden af pollen fem døgn ud i fremtiden.

Algoritmerne er blevet testet, optimeret og tilpasset igennem lang tid, og resultaterne er så lovende, at femdøgnsprognosen nu bliver tilføjet som en funktion i Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental, der har flere hundredtusinder brugere.

På sigt er ønsket at kunne levere mere præcise prognoser for endnu flere lokationer i Danmark, og at pollenprognoserne også vil blive tilgængelige på andre af foreningens medier.

Læs også: Banebrydende AI-implantat i hjernen oversætter tanker til tale

Funktionen er i betatest

Pollenprognosen er lige nu i betatest, hvilket betyder, at funktionen er tilgængelig i appen Dagens Pollental, men stadig er under udvikling. Derfor skal man være opmærksom på, at der i prognoser, der rækker ud over to døgn, kan forekomme uregelmæssigheder.

Det skyldes ikke mindst, at en stor del af prognosearbejdet beror på vejrudsigten fra DMI, som har stor betydning for pollenmængderne. Prognoserne er altså i høj grad styret af vejrudsigten, hvor der også kan forekomme afvigelser, og det er vigtigt at huske, at prognoserne ikke er et facit. De skal bruges som pejlemærke, så man kan tage de nødvendige forholdsregler i forhold til sin pollenallergi.

Den nye femdøgnsprognose for pollen er en del af Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental. Download appen gratis fra App Store eller Google Play.

Kunstig intelligens kan forudsige pollenmængder

Machine learning – eller kunstig intelligens – er en metode, der gør en computer i stand til at analysere data, den aldrig har set før. Med machine learning ”fodrer” man computeren med store mængder data – for eksempel vejr- og pollendata.

Computeren processerer datamængden ved hjælp af algoritmer, som gør den i stand til at finde og genkende mønstre. På den baggrund kan computeren komme med meget præcise svar på de problemstillinger, man undersøger, og f.eks. komme med forudsigelser om vejr eller pollenmængder.