Trump: TikTok-forbud vil styrke “folkets fjende”, Facebook

I USA arbejder man på at forbyde den kinesiske app TikTok. Donald Trump er ikke begejstret for TikTok, men advarer også mod, at man gør Facebook dobbelt så stor ved at forbyde TikTok.

Trump: TikTok-forbud vil styrke “folkets fjende”, Facebook

Den formodede republikanske præsidentkandidat og tidligere amerikanske præsident Donald Trump oplyste mandag til mediet CNBC, at han frygter, at et forbud mod den kinesisk ejede app TikTok kun vil styrke Facebook, som han kaldte en “folkets fjende”.

Mandag sagde Donald Trump i programmet “Squawk Box”, at “der er meget godt og meget skidt” ved TikTok, men at et forbud mod platformen i sidste ende vil hjælpe Facebook, som ejes af Meta, med at fordoble sin størrelse.

Donald Trumps syn på TikTok står i kontrast til den siddende amerikanske præsident Joe Biden. Han har sagt, at han vil underskrive et lovforslag om at forbyde appen, hvis Kongressen i USA vedtager det.

Læs også: EU undersøger TikTok for brud på loven

Trump ser Facebook som en fjende af folket

Den formodede republikanske præsidentkandidat Donald Trump udtrykte mandag bekymring over, at et forbud mod Tiktok kun vil resultere i, at Metas Facebook-platform styrkes.

“Uden TikTok kan du gøre Facebook større, og jeg anser Facebook for at være en fjende af folket,” siger Trump, som var USA’s præsident mellem 2017 og 2021.

Donald Trump anerkendte sine bekymringer om national sikkerhed og databeskyttelse i forbindelse med TikTok og sagde, at “der er meget godt og meget skidt” ved platformen.

“Der er mange mennesker på TikTok, som elsker det. Der er mange unge på TikTok, som vil gå amok uden den,” siger Trump.

Forsøgte at gennemtvinge frasalg i 2020

TikTok er ejet af den kinesiske internetgigant ByteDance. I løbet af de sidste par år er appen eksploderet i popularitet og er blevet en global sensation med sit korte videoformat.

Det har også fået myndighederne til at frygte, at softwarens kinesiske ejerskab vil betyde, at TikTok kan misbruges til at dele private brugerdata efter anmodning fra den kinesiske regering.

ByteDance ville, ligesom andre kinesiske virksomheder, være tvunget til at videregive sådanne oplysninger, hvis de blev bedt om det, vurderer eksperter. Kinas nationale efterretningslov fra 2017 kræver nemlig, at organisationer og borgere “støtter, hjælper og samarbejder med statens efterretningsarbejde.”

I 2020 forsøgte Trump-administrationen uden held at få TikTok fjernet fra app-butikker i USA på grund af netop disse bekymringer. Trump beordrede efterfølgende ByteDance til at frasælge TikTok inden for 90 dage. Microsoft gav et tilbud på TikTok, men et salg kom aldrig til at ske.

Frasalg eller forbud i spil

Nu intensiverer de amerikanske myndigheder igen bestræbelserne på at slå ned på TikTok med en separat lovforslag. Nu foreslår man enten et frasalg af TikTok af ByteDance eller et fuldstændigt forbud. Joe Biden, som har udtrykt bekymring for den nationale sikkerhed i forbindelse med TikTok, har også sagt, at han vil underskrive et lovforslag om at forbyde appen, hvis kongressen vedtager det.

Og nu lyder det altså fra Donald Trump, at han frygter, at et TikTok-forbud kun vil gøre Facebook mere magtfuld.

I mandagens interview sagde Trump, at han mener, at TikTok stadig udgør en national sikkerhedsrisiko på grund af det kinesiske ejerskab – men han afledte også opmærksomheden mod Facebook og bemærkede, at Metas sociale medie har lignende problemer med hensyn til privatliv og sikkerhed.

“Hvis Kina vil have noget fra [TikTok], vil de give det, så det er en national sikkerhedsrisiko, der stiger. Men når jeg ser på det, er jeg ikke ude på at gøre Facebook dobbelt så stort. Og hvis du forbyder TikTok, vil Facebook og andre – men mest Facebook – få stor gavn af det, og jeg synes, Facebook har haft meget travlt,” siger Donald Trump og tilføjer:

“Jeg synes, at Facebook har været meget dårlig for vores land – især når det gælder valg.”

TikTok hitter i Danmark

I Danmark er TikTok, ligesom i store dele af verden, på meget kort tid blevet et hit – særligt blandt unge. En undersøgelse lavet af Hearts & Science viser, at unge i alderen 16 til 17 år i gennemsnit bruger 2,5 timer om dagen på TikTok.

”Tidsforbruget på sociale medier er meget højt hos de unge. Men de bruger faktisk ikke meget mere tid på medier i alt, hvis man sammenligner med de ældste respondenter. Men hvor de ældre bruger mest tid på flow-tv, så bruger de unge i høj grad tiden på TikTok,” skriver Claus Andersen, direktør i Hearts & Science, i en pressemeddelelse.