Dansk algoritme kan mindske det enorme forbrug fra computerservere

Verdens store computerservere og datacentre har et enormt ressourceforbrug. Det problem kan en dansk udviklet algoritme gøre noget ved.

Dansk algoritme kan mindske det enorme forbrug fra computerservere

Tre forskere fra Københavns Universitet har udviklet en smart algoritme, som kan mindske ressourceforbruget hos verdens computerservere enormt. Med datacentre og computerservere værende en lige så stor klimasynder som den samlede flytrafik, så er behovet for klimavenlige opfindelser på området presserende.

For en håndfuld år siden var professor Mikkel Thorup en af forskerne bag en algoritme, som gik en del af det problem i møde ved at give en banebrydende opskrift til at effektivisere computerserveres arbejdsgange og dermed spare energi og ressourcer. IT-giganter som Vimeo og Google implementerede begejstret algoritmen i deres systemer, og videotjenesten Vimeo afslørede, at algoritmen reducerede dens forbrug af båndbredde med otte gange.

Se også: Industri udpeger teknologiens rolle i at håndtere klimaudfordringer

En endnu mere perfekt algoritme

Mikkel Thorup og to forskerkolleger fra Københavns Universitet har nu udviklet den perfekte udgave af den smarte algoritme. Algoritmen er i stand til at løse et grundlæggende problem i computersystemer mange gange hurtigere end i dag: nemlig at nogle servere bliver overbelastede, mens andre har plads til overs.

“Vi har fundet en algoritme, der fjerner en af de store årsager til overbelastede servere én gang for alle. Vores tidligere algoritme var en gevaldig forbedring i forhold til den måde, industrien gjorde det på i forvejen, men denne her er mange gange bedre og bruger så få ressourcer som overhovedet muligt. Og alle er velkomne til at bruge den gratis,” siger professor Mikkel Thorup fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet, som har udviklet algoritmen sammen med Anders Aamand og Jakob Bæk Tejs Knudsen fra samme institut.

Problemet, som algoritmen kan løse, består i, at servere ofte bliver overbelastede, fordi de modtager flere anmodninger fra klienter, end de har kapacitet til. Det kan fx være, når en bruger beder om at se en bestemt video på Vimeo eller film på Netflix. Computersystemerne har derfor ofte brug for at flytte rundt på klienter mange gange for at opnå en balanceret fordeling mellem de forskellige servere.

Vimeo
Grafen viser udviklingen i Vimeo’s forbrug af båndbredde før og efter implementeringen af Mikkel Thorup og co’s algoritme (credit: Vimeo)

Men det er et hundesvært matematisk regnestykke, da der kan være en milliard servere involveret i systemet, som oven i købet er omskifteligt, fordi nye klienter og servere hele tiden kommer og går. Det giver sig til udslag i og overbelastninger og servernedbrud, men altså også et ressourceforbrug, som samlet set kan mærkes i klimaregnskabet.

Ifølge det amerikanske IT-firma Cisco vil internettrafikken vokse til det tredobbelte fra 2017 til 2022, og til næste år vil online-videoer udgøre 82 procent af al internettrafik.

Læs også: YouTube blokerede vidneudsagn om forsvundne uigurer i Kina

Algoritmen kan bruges helt gratis

Den nye algoritme sørger for, at klienterne bliver fordelt så ligeligt som muligt mellem serverne ved at flytte rundt på klienter færrest gange muligt og hente indhold så lokalt som muligt.

“Og alle er velkomne til at bruge den gratis,” siger professor Mikkel Thorup.

Eftersom mange store IT-virksomheder allerede har implementeret Mikkel Thorups tidligere algoritme, tror han, at den nye algoritme vil blive taget i brug af industrien med det samme – og at den muligvis allerede er i brug.

Læs også: Nyudviklet drone skal fragte blodprøver over store afstande

Fortsættelsen:

Siden denne artikel udkom er der kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald fortsatte fortællingen. 25/6/2021 kørte vi fortællingen om De bedste og mest populære podcasts om teknologi – Følg den videre histore her. Temaet lever stadig. Tjek de sidste nyheder om Klima..