Danskerne stavsbindes til fastnet-telefonen
Danmark får ikke et helt frit telemarked det første stykke tid.
Videnskabsminister Helge Sander (V) har netop besluttet ikke at genindføre et lovkrav om, at teleselskaberne skal tvinges til at flytte telefonnumre på tværs af fastnet- og mobiltelefoner. Ministeren vil i stedet afvente, at kravet indføres i EU-regi.
– “Mobiltelefoni er vejen frem, derfor er beslutningen trist for det frie telemarked. Når der ikke er lovkrav om flytning af numre på kryds og tværs, giver det reelt TDC en urimelig konkurrencefordel, da de sidder på 81,8 procent af fastnetlinjerne i Danmark. Nu har teleselskabet intet incitament til at lade kunderne vælge frit i markedet”, siger teleekspert John G. Pedersen, chefredaktør på online magasinet Mobilsiden.dk
Videnskabsministeren har truffet sin beslutning på basis af “Rapport om krydsportabilitet”, som beskriver der er store forskelle på engrospriserne i fast- og mobilnet. Udenlandske opkald kan også blive vanskelige for selskaberne at håndtere, når ikke nummeret i sig selv fortæller, om det er en fastnet- eller mobiltelefon.
– “Argumenterne er fine nok. Men det er jo tekniske udfordringer. Jeg tvivler på, det ikke kan løses, hvis viljen er tilstede. Godt nok siger ministeren, at selskaberne ‘gerne må, men ikke skal’ flytte numre. Men sidder man på over halvanden million fastnetkunder, hvorfor skulle man så være interesseret i, at frigive disse til konkurrenterne?”, siger John G. Pedersen.
Danskerne er parate
Selvom danskerne via mangelfuld politisk tvang stavnsbindes til fastnettelefonen, viser en undersøgelse, at mange overvejer helt at droppe den gamle telefon.
Godt hver tredje dansker, eller cirka 30 procent tænker på, at opsige fastnettelefonen. Det overraskende er, at i aldersgruppen over 60 år overvejer hele 37 procent, at droppe fastnet. Tallene er udarbejdet af analyseinstituttet Userneeds for Sonofon på basis af 1038 interviews.
– “Danskerne er parate til at gå rent mobilt. Hvorfor skal de ikke have lov? Hvorfor skal de, som gerne vil, ikke have lov til at tage deres telefonnummer med, som de måske har haft i årtier”, slutter John G. Pedersen.
I samme undersøgelse svarede hele 61 procent, at de benytter mobilen mere end fastnet.
En lille udvej
I markedet findes enkelte muligheder for at få fastnetnummeret over på mobilen.
Fælles for disse er, at fastnetnummeret ikke ligger på et sim-kort i mobiltelefonen. I stedet bliver opkaldene omstillet til mobilen.
Ulempen er også, at sådanne numre ikke kan sende og modtage sms-beskeder. Er et fastnetnummer flyttet til f.eks. Sonofons yndlingsnummer-produkt, er kunden bundet til selskabet, da nummeret sjældent kan flyttes videre til andre selskaber.
Læs også…
JP Radio: Hør indslag om flytning af fastnetnumre
Hver tredje overvejer at droppe fastnet
Fastnet: TDC langer ud efter Sonofon
Sonofonkampagne om fastnet kritiseres
DSB skrotter fastnettelefonen
TDC malker fastnetkunderne – se hvad det koster
Drop fastnet og spar 50% – mobilen er billigst
Unge får fastnet
Ring ubegrænset til fastnet med Skype
Uvidenhed gør at telekunderne ikke dropper fastnet
Fastnetnummeret flyttes ikke helt til mobilen