Sammenligning: PlayStation 4 mod PlayStation 5

Næste generation af spillekonsoller er planlagt til lancering hen imod juletid i år. Men hvor meget bedre er den kommende PlayStation i forhold til den nuværende?

Sammenligning: PlayStation 4 mod PlayStation 5

Når Sony lancerer den nye PlayStation 5 engang i tredje kvartal i år, er der efterhånden ikke meget, der kan overraske os længere. En ting er, at internettet som sædvanligt flyder over med rygter om kommende spillekonsoller, en anden ting er, at PlayStation selv har været søde til at informere resten af verden om, hvad der er i vente. Derfor er det også lettere for os at sammenligne den nuværende PlayStation med den kommende, for at se, hvor meget mere spillemaskine, du får for dine penge, hvis du investerer i PlayStation 5.

Læs også: Sony afslører specifikationerne på PlayStation 5

Specifikationer

Jeg tror vist ikke, at det overrasker nogen, at specifikationerne på den kommende PlayStation er noget voldsommere, end på den over syv år gamle PlayStation 4. Derudover ser PlayStation 5 også ud til at være særdeles fremtidssikret. Det er selvfølgelig svært at sige med sikkerhed, men muligheden for 8K-opløsning lader ikke til at blive hvermandseje foreløbig – der er endda lidt vej før 4K er at finde i alle danske hjem.

Udover den noget bedre opløsning, kommer PlayStation 5 også med en væsentligt hurtigere processor og grafikprocessor. Helt lavpraktisk betyder de mange tal, at PlayStation 5 bliver otte gange hurtigere end PlayStation 4, og to og en halv gange hurtigere end PlayStation 4 Pro.

PlayStation 5 PlayStation 4 PlayStation 4 Pro
CPU 8-core, 16 thread, up to 3.5Ghz (variable frequency) 8 Jaguar Cores, 1.6GHz 8 Jaguar Cores, 2.1GHz
GPU 36 CUs at 2.23GHz, 10.3 TFLOPs (variable frequency) 18 CUs at 800MHz, 1.84 TFLOPS 36 CUs at 911Mhz, 4.2 TFLOPS
Memory 16GB GDDR6 8GB GDDR5 8GB GDDR5
Internal Storage Custom 825GB SSD 500GB, 1TB HDD 1TB HDD
External Storage NVMe SSD slot, USB HDD 2.5-inch HDD, USB HDD 2.5-inch HDD, USB HDD
Optical Drive Ultra HD Blu-ray Blu-ray Blu-ray
Video Output 4K at 120Hz, 8K 1080p 4K

Grafik

Både PlayStation 4 og PlayStation 5 gør brug af specialdesignede grafikkort fra AMD. PlayStation 5 kommer dog med hele 36 af de såkaldte Compute Units – herfra bare CU’ere – hvilket er det dobbelte af PlayStation 4. Dertil kommer en væsentligt højere clock speed og Teraflops – eller bare TFLOPs. Udover blot at se på de nøgne tal, skal det nævnes, at PlayStation 5 selvfølgelig har en langt mere moderne arkitektur, hvilket i sig selv øger ydeevnen. De mange CU’ere har eksempelvis omkring 60 procent flere transistorer hver. For at citere Mark Cerny – manden bag både PlayStation 4 og PlayStation 5 – så yder de 36 CU’ere, hvad der svarer til 58 PlayStation 4 CU’ere.

Kort og godt kan man sige, at PlayStation 5 har flere kerner, og de kerner er hurtigere og mere effektive. Derfor vil grafikken på PlayStation 5 også være langt mere imponerende end på PlayStation 4.

Læs også: Microsoft afslører specifikationerne på Xbox Series X

Opløsning

Muligheden for opløsning i 8K er som nævnt en måde at fremtidssikre PlayStation 5. Der er endnu lang vej til, at vi alle har et 8K-TV i stuen, men det giver spiludviklere en masse at arbejde med. Den kommende PlayStation understøtter også 4K-opløsning med en opdateringshastighed på 120 Hz. Til sammenligning understøtter PlayStation 4 1080p, men spil kører ofte ved lavere opløsning for at spare på strømmen – PlayStation 4 Pro understøtter dog også 4K.

Den høje opløsning på PlayStation 5 kommer takket være HDMI 2.1, som endnu har rigtig lang vej, før den findes i alle fjernsyn, hvilket er endnu et eksempel på, hvor fremtidssikret PlayStation 5 egentlig er. Foruden høj opløsning, understøtter HDMI 2.1 også variabel opdateringshastighed. Det er især interessant for gaming, fordi det hjælper til at forhindre såkaldt screen tearing, hvor skærmen simpelthen ikke kan følge med, når der skiftes billede.

Lagerplads

PlayStation 5 kommer med langt hurtigere disk end PlayStation 4. Den nye konsol kommer med en specialbygget SSD som er mellem 50 og 100 gange hurtigere end harddisken i PlayStation 4. Med sine 825 GB er den også en del større end i PlayStation 4 – PlayStation 5 kommer dog med mindre lagerplads end PlayStation 4 Pro, der har 1 TB. Hvis man tænker på, at størrelsen på Call of Duty Modern Warfare ligger omkring 180 GB, er det let at regne ud, at 825 GB hurtigt bliver fyldt op. Især med tanke på, at spil kun bliver større herfra. Heldigvis for os, så kan PlayStation 5 udvides med en ekstra NVMe SSD, og den behøver ikke være specialbygget.

Skiftet fra en mekanisk harddisk på 2,5” vil være markant. De fleste af os har nok prøvet at sidde længe og vente på, at GTA V eller Red Dead Redemption 2 snart er færdig med at indlæse. Loadingtiden med en SSD vil heldigvis kun være en brøkdel af, hvad den er med en mekanisk harddisk. Udover spil, vil det selvfølgelig også gøre hele systemet hurtigere, hvilket tillader PlayStation 5 at køre med et endnu tungere styresystem. Det betyder bedre brugeroplevelse og flere funktioner.

Læs også: PlayStation 5 kan være i alvorlige problemer

Pris

Der er rigtig mange bud på hvad PlayStation 5 skal koste. PlayStation 4 kostede omtrent 3.500 kroner ved lancering, og flere steder meldes det, at Sony forsøger at ramme samme lanceringspris med PlayStation 5. Der er imidlertid også dem, der tror, at PlayStation 5 bliver noget dyrere. Således kan man eksempelvis finde den kommende PlayStation på Bilkas online-butik til den nette sum af 6.989 kroner. Personligt tror jeg ikke, at vi får lanceret en spillekonsol til 7.000 kroner. Ikke fordi folk ikke er villige til at betale prisen – der bliver trods alt købt telefoner for mere end 7.000 kroner relativt ofte hos en del mennesker. Jeg tror simpelthen bare ikke, at den bliver så dyr, fordi der er masser af alternativer, som så vil være billigere. En stationær spillecomputer for at nævne et eksempel.

Jeg tror dog heller ikke, at vi skal regne med en pris på 3.500 kroner. Det er efter min mening naivt at tro, at en konsol, der både er mere fremtidssikret og langt bedre, ikke også er en anelse dyrere. Mit forsigtige gæt er, at vi rammer et sted mellem 4.000 og 4.500 kroner for standardversionen. Dertil kommer, at der muligvis lanceres specialudgaver med tilhørende spil.