Elon Musk taber i retssag om stigning i hadefuldt indhold på X

Det sociale medie X med Elon Musk i spidsen taber i en sag om stigning i hadefuldt og racistisk indhold på det sociale netværk, har retten i Californien afgjort.

Elon Musk taber i retssag om stigning i hadefuldt indhold på X

Det sociale medie X, der ejes af milliardæren Elon Musk, sagsøgte i juli 2023 den uafhængige nonprofitorganisation Center for Countering Digital Hate. Organisationen har som mål at “stoppe spredningen af online had og misinformation gennem forskning, offentlige kampagner og politisk påvirkning.”

Organisationen havde konkluderet, at had, racisme og misinformation på Elon Musks sociale medie var steget betydeligt, siden multimilliardæren opkøbte Twitter i oktober 2022. Det brød han sig ikke om, hvorfor han sagsøgte Center for Countering Digital Hate.

Det er dog ikke gået som ønsket.

Læs også: Elon Musk sagsøger OpenAI – opgiver oprindelig mission for profit

Får afvist anmodning om at genoptage sagen

I søgsmålet, der blev indgivet den 31. juli 2023 til retten i Californien, forsøgte X at give Center for Countering Digital Hate skylden for “titusindvis af millioner af dollar” i tabte reklameindtægter, efter nonprofitorganisationen rapporterede om hadefuld tale og misinformation på X.

Center for Countering Digital Hates advokater indgav i november en begæring om at afvise X’s krav. I en afgørelse mandag afviste distriktsdommer Charles Breyer Elon Musk og X’s anmodning om at genoptage sagen.

“Nogle gange er det uklart, hvad der driver en retssag, og kun ved at læse mellem linjerne i en klage kan man forsøge at gætte sig til en sagsøgers sande formål. Andre gange handler en klage så uforbeholdent og højlydt om én ting, at der ikke kan være nogen tvivl om det formål. Denne sag tilhører den sidste kategori. Denne sag handler om at straffe de sagsøgte for deres ytringer,” konkluderede dommeren.

I kendelsen står der:

“Retten bemærker også, at X Corps motivation for at anlægge denne sag er åbenlys. X Corp. har anlagt denne sag for at straffe CCDH for CCDH’s publikationer, der kritiserede X Corp. og måske for at afskrække andre, der måtte ønske at deltage i en sådan kritik. Hvis CCDH’s publikationer var ærekrænkende, ville det være én ting, men X Corp. har omhyggeligt undgået at sige, at de er det.”

X’ sagsanlæg mod CCDH havde anklaget CCDH for kontraktbrud, overtrædelse af forordningen CFAA om uautoriseret adgang til computersystemer, forsætlig indblanding i kontraktlige forhold og for at fremkalde kontraktbrud.

Enorm stigning i tweets med injurier

CCDH’s undersøgelse af X viste, at mængden af tweets med injurier var steget med op til 202 % siden Musks overtagelse af Twitter. Antallet af tweets, der forbinder LGBTQ+-personer med “grooming”, er mere end fordoblet i den periode. CCDH konkluderede også, at betalt verificering på X “hjælper med at sprede misinformation.”

X kaldte CCDH’s forskning for “falsk, vildledende eller begge dele” og sagde, at de havde “grund til at tro”, at CCDH er “støttet af finansiering fra X’ kommercielle konkurrenter samt statslige enheder og deres tilknyttede selskaber.”

Den revolutionerende, men skandaløse Elon Musk

Man kan roligt sige, at Elon Musk er en kontroversiel person. Lige så revolutionerende han har været for især elbiler og rumfart, lige så skandaleombrust har han samtidig været.

Der har igennem årene været forskellige mindre eller større skandaler forbundet med Elon Musk. Vi skal ikke længere tilbage en til januar, hvor Elon Musk forsøgte at afpresse investorer i Tesla for at få mindst 25 procent af aktierne i selskabet. Elon Musk forsøgte at opnå dette ved at true med, at han ville fortsætte sit arbejde uden for Tesla.

Læs også: Ingen elbil fra Apple – Elon Musk håner Apple