Apple indrømmer: Bruger kamerasensorer fra Sony

Apples direktør afslører nu, at iPhones i mere end et årti har brugt kamerahardware fra Sony. Der er åbenlyse grunde til denne indrømmelse, mener ekspert.

Apple indrømmer: Bruger kamerasensorer fra Sony

Det er sjældent, man får denne slags informationer fra Apple, som nu indrømmer, at have benyttet sig af indmad fra Sony i deres iPhones i flere år.

I et tweet afslører den administrerende direktør for Apple, Tim Cook, at der sidder hardware fra Sony i deres nyeste iPhones, iPhones 14. Der er tale om komponenter, der bruges i kameraer i iPhones, som for eksempel kamerasensorer, men der afsløres ikke, om der er tale om flere dele.

Sony anses for at være førende på markedet for billedsensorer og sad på 44 procent af markedsandelen for CMOS-billedsensorer sidste år, oplyser Nikkei Asia. Samsung er næststørst med en markedsandel på 18,5 procent.

Læs også: FBI dybt bekymrede over Apples udvidede end-to-end-kryptering

Apple tavse omkring detaljer

Det er ikke kun de seneste iPhones, der benytter hardware fra Sony. I opslaget afslører Cook, at Apple i mere end er årti har brugt Sonys kamerasensorer.

Det er tidligere blevet afsløret, at der sad kamerasensorer fra Sony i en iPhone, men det er alligevel bemærkelsesværdigt, at Apple direkte bekræfter, at selskabet har brugt Sonys kamerasensorer i over ti år. Apples websted har en tendens til blot at oplyse specifikationerne for hvert iPhone-kamera – såsom opløsning, blænde og synsfelt – frem for de specifikke komponenter, der er anvendt.

Men hardwarespecifikationer har haft en tendens til at betyde mindre i en tid med computerfotografering, hvor efterbehandlingen har afgørende betydning.

Ekspert: win-win-situation for Apple

Men hvorfor ser vi Tim Cook komme med denne indrømmelse nu? Spørger man tech- og mobilekspert Steen Jørgensen, der er chefredaktør på 24Tech.dk, er der flere ting i det:

“Normalt er det Android-producenterne, der praler med den eksterne hardware, der sidder i deres telefoner, særligt på chipset og kamera. Det er uhyre sjældent, at Apple offentligt anerkender andre tech-producenter, som de nu gør her med Sony. Det kommer ikke bag på nogen i branchen, at Apple bruger kamerateknik fra Sony, det har sådan set været alment kendt i mange år. Når Tim Cook nu åbner op og fortæller, at de har været rigtig glade for samarbejdet med Sony, så signalerer han en noget anden strategi fra Apples side og viser, at de respekterer den know-how, som en samarbejdspartner har,” siger Steen.

“Japan, hvor Sony har hovedkontor, er også et vigtigt iPhone-land for Apple og mon ikke Tim Cook puster lidt til den nationale stolthed, når han åbent fortæller, at Sony har været med til at skabe det roste kamera i iPhone? Det tror jeg og det skal nok smitte ekstra af på salget,” slutter han.

Nye Sony-sensor skal bruges i kommende iPhone

Tim Cooks nylige besøg hos Sony tyder på, at dette partnerskab ikke er på vej væk i den nærmeste fremtid, og en nylig rapport i Nikkei Asia giver nogle fingerpeg om, hvad virksomhederne arbejder på til fremtidige iPhones. Sony siges at have udviklet en ny billedsensor, der bruger en ny halvlederarkitektur til at opfange mere lys og reducere både over- og underbelysning.

Den nye sensor forventes at indgå i Apples næste generation af iPhones, iPhone 15, men vil også blive tilbudt andre smartphone-producenter.

Se også: Seneste test af iPhones og smartphones