Microsoft-forskning giver vilde kameramuligheder

Microsoft forskning fastslår: buet sensorteknologi giver bedre fotoresultater.

Microsoft-forskning giver vilde kameramuligheder

Når det kommer til mobilfotografering, har dagens smartphones en svaghed når lyset bliver en mangelvare. Optik og sensorer er få små til at kunne indsamle tilstrækkeligt med lys til at give støjfrie og detaljerede resultater.

Ny Microsoft-forskning publiceret i fagbladet Journal of Optics Express giver dog forhåbninger om fremskridt på det punkt. Et Microsoft hold med navnet ’Project Vermont’ har her vist hvordan der kan opnås væsentlige fremskridt ved at bøje det lysfølsomme element inde i kameramodulet. Det skriver dpreview.com.

I publikationen beskriver Microsoft-holdet hvordan en bøjet 1/2,3” sensor kan opnå højere ydelse med både vidvinkel og telefoto-optiker. Den størrelse sensor er lig den der i dag findes hos førende kameramobiler som Sony Xperia XZ Premium.

Se også:  Microsoft HoloLens: Værktøj med kæmpepotentiale [TEST]

Den krumme sensor muliggør optiker som er væsentlig mere lysstærke end før. Her blev sensor sat sammen med en 6mm f/1,2 optik hvilket gør den 180% mere lysstærk end det der i dag findes i eksempelvis Sony Xperia XZ Premium.

De publicerede resultater er lovende, for i en sammenligning med en professionelt Canon 1D Mark III spejlreflekskamera med 50mm f/1,2 optik, noterer forskerholdet at deres anordning leverer et mere homogent resultat over hele billedfladen end det konventionelle setup.

Ud over anvendeligheden i smartphones, peger holdet på, at teknologien kan give gennembrud indenfor en lang stribe applikationer fra mikroskopi, overvågningskameraer, robotoptik, teleskoper til computervision.

Læs også:  DXOMark: HTC U 11 har det bedste mobilkamera nogensinde