AI-kapløbet intensiveres: Google laver sin egen chip

Google vil udfordre mastodonterne Microsoft og Amazon i AI-kapløbet med lanceringen af søgegigantens egen Arm-baserede CPU til datacentre, der skal drive AI-løsninger.

AI-kapløbet intensiveres: Google laver sin egen chip

Efterhånden som AI-kapløbet intensiveres, kigger Google på, hvordan specialiserede chips kan konkurrere med Intel og Nvidia.

Google har annonceret sin egen specialdesignede Arm-baserede CPU til AI i datacentre og introducerer samtidig en mere kraftfuld version af sine Tensor Processing Units (TPU) AI-chips.

Se også: Apple overvejer at bruge Googles AI-løsninger i iOS 18

50 procent kraftigere end Intels processor

Googles nye Arm-baserede CPU kaldet Axion skal bruges til at understøtte Googles eksisterende Tensor Processing Units (TPU) AI-chips.

Axion-chippen bliver allerede brugt til at drive YouTube-annoncer, Google Earth Engine og andre Google-tjenester. Senere på året vil chippen rulles ud til erhvervskunder gennem Google Cloud.

Google oplyser, at erhverskunder vil kunne bruge Axion-CPU’en i cloudtjenester som Google Compute Engine, Google Kubernetes Engine, Dataproc, Dataflow, Cloud Batch og meget mere.

Den Axion Arm-baserede CPU har 30 procent bedre ydeevne end “generelle Arm-chips” og 50 procent højere ydeevne end Intels eksisterende processorer.

Se også: Google vil tage betaling for sin AI-søgemaskine

Google-alternativ til Nvidias grafikchips

Google opdaterer også sine TPU AI-chips, der bruges som alternativer til Nvidias GPU’er til AI-træning. Googles TPU AI-chips er specialbygget til at træne de største og mest krævende generative AI-modeller. En enkelt TPU v5p-pod (en del af supercomputer til AI-opgaver) indeholder 8.960 chips, hvilket er mere end dobbelt så mange chips som TPU v4-poden.

Læs også: EU vedtager verdens første lov om kunstig intelligens

Større uafhængighed fra Intel og Nvidia

Googles annoncering af en Arm-baseret CPU kommer måneder efter, at Microsoft afslørede sine egne brugerdefinerede mikrochips designet til sin cloud-infrastruktur. Microsoft har bygget sin egenudviklede AI-chip til at træne sprogmodeller og en brugerdefineret Arm-baseret CPU til cloud- og AI-arbejdsopgaver. Amazon har også haft Arm-baserede servere i årevis.

Google vil ikke sælge disse chips til kunder, men i stedet gøre dem tilgængelige gennem cloudtjenester, som virksomheder kan leje og bruge. Med de nye chips bliver Google, ligesom Microsoft og Amazon, mere uafhængige af chipproducenter som Intel og Nvidia. Samtidig kan Google konkurrere med andre chipproducenter med egenudviklede chips til at drive AI og cloudbaserede tjenester.

Konkurrencen mellem de store techgiganter intensiveres med andre ord. Hvor de i mange år primært har konkurreret på software, har det massive AI-boom og den enorme efterspørgsel på AI-chips og AI-datacentre tvunget techgiganterne til at udvikle egen hardware for ikke at være fuldstændig afhængige af underleverandører.

Læs også: 32 medier sagsøger Google for milliardbeløb