Hvad er Suno AI? Sådan laver du AI-sange gratis

Drømmer du om at lave din egen musik en dag? Det kan du allerede nu. Med AI-værktøjet Suno AI kan du skabe din egen AI-genererede musik, som lyder forbavsende godt.

Hvad er Suno AI? Sådan laver du AI-sange gratis

Siden ChatGPT kom på banen i november 2022, har vi set generativ AI lave nogle forbløffende menneskelignende kunstneriske kreationer. Det seneste værktøj, der er gået viralt, er Suno AI – en AI-drevet musik- og sanggenerator.

Vi har set AI-musikgeneratorer før – blandt andet Adobes Project Music GenAI og YouTubes Dream Track og Voicify AI (nu Jammable). Suno AI er dog anderledes ved, at den skaber alt – lige fra sangtekster til vokal og instrumentering – ud fra en simpel tekstbaseret prompt, som du selv finder på. Du kan endda styre den i retning af præcis den genre, som du ønsker – lige fra Delta Blues til elektronisk chillwave.

I Suno AIS nye V3 AI-model kan du oprette hele sange på to minutter med en gratis konto. Resultaterne kan være forskellige, afhængigt af hvilken genre du vælger, men Suno AI er i stand til nogle seriøst imponerende resultater.

Men hvordan fungerer Suno AI helt præcist? Hvem ejer egentlig rettighederne til den AI-genererede musik, og hvordan kan du begynde at lave din egen robot-rock? Få svarene her.

Se også: Din næste jobsamtale kan blive med en AI

Hvad er Suno AI?

Suno AI er en AI-baseret tekst-til-musik-generator, der kan lave hele sange på få sekunder ud fra en simpel tekstbesked (prompt). Bed den for eksempel om at lave en “psykedelisk britisk garagesang om en ven med en Nokia-besættelse”. Straks får du et par sange på to minutter komplet med vokal, instrumentering, tekst, sangtitel og endda illustrationer.

Alt dette er muligt med den gratis version af Suno AI, selvom den gratis adgang naturligvis kommer med visse begrænsninger. Du får maksimalt 50 kreditter om dagen, hvilket er nok til at generere 10 sange. Du kan heller ikke bruge sangene kommercielt med en gratis konto.

Hvis du vælger Pro-abonnementet, som koster cirka 55 kroner, får du nok kreditter til at generere 500 sange om dagen. Du kan også bruge sangene kommercielt, for eksempel på YouTube eller endda til at uploade dem til musikstreamingtjenester som Spotify eller Apple Music.

Premier-abonnementet til cirka 165 kroner per måned hæver din grænse til 2.000 sange om dagen. Uanset hvilket abonnement du har, får du adgang til alle Suno AI’s værktøjer – herunder en ‘custom’-tilstand, hvor du skriver dine egne tekster og en ‘instrumental’-tilstand til at lave noget nyt baggrundsmusik.

Se også: Nu kan du bruge ChatGPT uden at have en konto

Hvordan fungerer Suno AI?

Som de fleste generative AI-værktøjer er den præcise mekanik for, hvordan Suno AI fungerer, lidt uklar. Det er endnu ikke klart, hvilke data eller hvilken musik værktøjet er blevet trænet på.

Mere generelt fungerer Suno AI på samme måde som andre store sprogmodeller som ChatGPT: Masser af træningsdata, som i Suno AI’s tilfælde inkluderer optagelser af tale, hjælper den med at konstruere originale sange og tekster baseret på dine prompts. Med tekst fungerer store sprogmodeller typisk ved at forudsige, hvilke ord der mest størst sandsynlighed kommer næste gang i en given sekvens.

Dette er dog langt mere udfordrende for musik. Det er derfor, at Suno AI også bruger såkaldte diffusionsmodeller sammen med transformermodeller.

“Ikke al lyd er lavet med transformere, der er meget lyd, der er lavet med diffusion – og disse to metoder har fordele og ulemper,” siger Mikey Shulman, der er direktør og medstifter Suno AI til Lightspeed Venture Partners.

Uanset hvad der foregår under Suno AI’s motorhjelm, er det en af de bedste AI-musikgenereringsmotorer, vi har set (eller hørt) indtil videre. Selvfølgelig er resultaterne stærkt komprimerede, og den er bedre til at efterligne nogle genrer end andre, men det er alligevel et perfekt hyggeprojekt at kaste sig over.

Se også: OpenAI’s imponerende AI-videoværktøj Sora kommer snart

Hvordan virker Suno AI?

Suno AI er imponerende let at bruge – måske bekymrende, hvis du i øjeblikket tjener dine penge på musik. Bare gå til Suno AI’s hjemmeside, opret en gratis konto og gå til afsnittet ‘Opret’ for at komme i gang.

Her finder du en lille boks, hvor du kan skrive en beskrivelse af din sang. Det vigtigste at huske er at beskrive den musikstil og det emne, som du ønsker, at sangen skal handle om. Du kan ikke bede Suno om at skrive noget i stil med en bestemt kunstner – hvilket er forståeligt, da Suno (endnu) ikke har nogen aftaler med pladeselskaber.

Det giver lidt mere blandede resultater, hvis man udfordrer Suno AI med mere rolige genrer giver lidt mere blandede resultater. Suno AI kæmper også med at skrive fødselsdagssange i stil med psykedelisk 90’er-rock.

Men vi har også hørt nogle overraskende imponerende resultater med bluesmusik. Rolling Stone Magazine formåede for eksempel at lave et delta-bluesnummer kaldet “Soul of the Machine”, der har næsten 40.000 afspilninger på SoundCloud og lyder meget som en lo-fi-optagelse fra det sydlige USA.

En af fordelene ved Suno AI’s seneste V3-model, som blev lanceret den 21. marts, er “flere stilarter og genrer”, så dens alsidighed skulle gerne blive bedre med tiden.

Du kan naturligvis ikke tjene penge på resultaterne, medmindre du har et af abonnementerne, der koster penge. Du skal også kreditere SunoAI for sangen. Det åbner selvfølgelig op for en større diskussion om ophavsret og ejerskab.

Hvem ejer sange lavet med Suno AI?

Det korte svar er, at du ejer de sange, der er genereret ved hjælp af Suno AI, så længe du betaler for selskabets Pro- eller Premier-abonnementer. Hvis du har en gratis bruger, oplyser Suno AI, at selskabet bevarer ejerskabet af de sange, som du genererer.

I Suno AI’s FAQ-sektion står følgende: “Tilgængeligheden og omfanget af ophavsretlig beskyttelse for indhold, der genereres (helt eller delvist) ved hjælp af kunstig intelligens, er et komplekst og dynamisk lovområde, som er i hurtig udvikling og varierer fra land til land”.

I USA, for eksempel, kan kreative værker, der er lavet af AI uden menneskelig indblanding, i øjeblikket ikke være ophavsretligt beskyttet. Tekst-til-musik-værktøjer som Suno AI mudrer dog disse vande, og derfor anbefaler Suno AI at konsultere en advokat, hvis du virkelig har brug for den seneste juridiske vejledning om dine AI-genererede mesterværker.

Der er også en bredere debat om AI-genereret indhold, der lurer i baggrunden lige nu. For eksempel sagsøger New York Times OpenAI og Microsoft, fordi de hævder, at ChatGPT blev trænet på millioner af deres artikler uden deres tilladelse. Er det at træne en AI-model på en andens indhold en krænkelse af dennes ophavsret? Det er det store ubesvarede spørgsmål.

I maj 2023 var der også sagen om den virale sang “Heart on my sleeve”, som angiveligt var lavet af Drake og The Weeknd. Sangen fik ni millioner visninger på TikTok, før det blev afsløret, at den var lavet ved hjælp af AI af en bruger ved navn Ghostwriter977. Det førte til en meddelelse fra kunstnernes pladeselskab, Universal Music Group, og en debat om ophavsret, som stadig er i gang.

Det er derfor, at Suno AI forståeligt nok ikke tillader dig at generere sange i stil med specifikke kunstnere eller bruge rigtige kunstneres stemmer. Ifølge Rolling Stone er Suno AI’s bagmænd klar over, at musikselskaber og udgivere en dag kan sagsøge dem, men selskaberne forholder sig i øjeblikket tavse om sagen.

Hvad er det næste for Suno AI?

Et glimt af, hvor Suno AI kan være på vej hen, er Googles Dream Track, som har samarbejdet med kunstnere for at give et lille antal tidlige brugere mulighed for at generere AI-musik til deres YouTube-shorts.

Hvis Suno AI får pladeselskaberne med ombord, kan det blive muligt for brugere at skabe nyt AI-genereret musik i stil med deres yndlingskunstnere. Om det sker, er dog noget tvivlsomt.

Idéen er, at man betaler en kunstner på samme måde, som sampling fungerer i dag. Men du vil i stedet bruge deres musik som en skabelon for et nyt AI-genereret nummer.

Det er stadig meget tidligt – og med de licensproblemer, der langt fra er løst, er Suno AI i øjeblikket mere en sjov måde at skabe en original fødselsdagssang til din ven end en fuldt udviklet robotmusiker.

Den har også masser af konkurrence fra Google, Adobe og OpenAI. Indtil videre er Suno AI dog det måske bedste AI-musikværktøj. Med V4 i horisonten glæder vi os til at se, hvordan teknologien udvikler sig.

Se også: Vi frygter, at AI er ude efter vores job – mange ledere er med på idéen