Din næste jobsamtale kan blive med en AI

Flere globale virksomheder tager kunstig intelligens i brug for at gennemføre jobsamtaler. Teknologien påvirker også den måde, som kandidater reagerer på jobopslag på.

Din næste jobsamtale kan blive med en AI

Næsten alle Fortune 500-virksomheder – altså de 500 største virksomheder i USA – bruger den ny teknologi som AI til automatisk at filtrere ansøgere under rekrutteringsprocessen. Desuden viste en undersøgelse fra Resume Builder, at næsten 40 procent af virksomhederne vil udnytte AI til de første interaktioner med kandidater i år.

Læs også: Nu kan du bruge ChatGPT uden at have en konto

Jobsamtale med Siri-lignende stemme

Nu afslører en ny rapport, at jobansøgere tilpasser sig arbejdsgivernes brug af AI på trods af deres forbehold over for teknologien. Især viste en tidligere undersøgelse, at næsten tre fjerdedele af arbejdsgiverne stadig “ikke ved”, hvordan man implementerer AI effektivt.

Det kommer som regel som en overraskelse for kandidater, der klikker på en videoinvitation, men ikke finder nogen menneskelig interviewer til stede, eller som besvarer et opkald. I stedet mødes de af en syntetisk stemme, der lyder som Siri eller Google Assistent, og som opfattes som mindre behagelig. Det er værd at bemærke, at et betydeligt antal kandidater sandsynligvis ikke aner, at de deltager i en AI-drevet jobsamtale.

Med fremkomsten af arbejdsgiverfokuserede AI-rekrutteringsværktøjer har lignende værktøjer, der er designet til at hjælpe jobsøgere, også vundet indpas. Faktisk forudser OpenAI’s direktør Sam Altman, at AI-systemer vil spille en nøglerolle i at forbedre arbejdstagernes evner i tre kritiske sektorer, herunder programmering, uddannelse og sundhedspleje.

Selvom disse AI-drevne værktøjer kan hjælpe virksomheder med at udføre gentagne og tidskrævende opgaver uden at få sved på panden, har de ifølge Forbes stadig nogle knaster at arbejde med. For eksempel kan virksomheder endnu ikke stole fuldt ud på AI til at håndtere ledelsesbeslutninger såsom at udpege den næste administrerende direktør i en virksomhed.

Rory Mir, der er direktør i Electronic Frontier Foundation, mener dog, at AI kan være nyttig til at ansætte medarbejdere i mindre roller.

Eliminerer ikke diskrimination

En nylig undersøgelse offentliggjort af forskere ved Stanford, Chicago og Allen Institute afslørede, at AI-ansættelsesværktøjer ikke eliminerer den risiko for forskelsbehandling og diskrimination, der i dag allerede foregår ved klassiske jobsamtaler.

Forskningen afslørede, at AI-ansættelsesværktøjer kan have diskriminerende antagelser om kandidater baseret på talemønstre. Man kan dermed roligt sige, at teknologien i sin nuværende form ikke er klar til at udrydde den vedvarende uretfærdige ansættelsespraksis.

Her på mobilsiden skrev vi for nyligt, om at mange medarbejdere frygter, at de kan blive erstattet af AI. og om hvordan mange ledere  serAI som en mulighed for at spare lønkroner.

AI begynder at gennemsyre samfundet – på godt og ondt

Nyheden om, at 40 procent af virksomhederne vil bruge AI til at afvikle jobsamtaler, er blot et af mange eksempler på, hvordan kunstig intelligens i stigende grund begynder at påvirke samfundet på et utal af måder – både på godt og ondt. Denne udvikling er et eksempel på en, som mange jobsøgende nok næppe vil synes om.

USA’s største bank J.P. Morgan har for eksempel også taget AI til sig i en grad, så bankens manuelle arbejde for nogle af dens erhvervskunder er blevet reduceret med næsten 90 procent.

AI er et område under hastig udvikling, hvor reguleringen har været stærkt mangelfuld. Det hul lukkede EU for nylig med verdens første lov om kunstig intelligens.

Læs også: Apple opkøber AI-virksomhed forud for AI-satsning i iOS 18