OpenAI’s imponerende AI-videoværktøj Sora kommer snart

OpenAI imponerede alt og alle med hyperrealistiske AI-generede videoer fra værktøjet Sora. Nu kommer tekst-til-billede-generatoren "om et par måneder".

OpenAI’s imponerende AI-videoværktøj Sora kommer snart

I midten af februar præsenterede OpenAI sin generative AI-model Sora. Den kan ud fra tekstprompts generere utroligt realistiske videoer eller stillbilleder, ligesom den kan redigere videoer og gøre dem længere ved at tilføje frames.

OpenAI’s demovideoer var ganske flotte og overbevisende, men på det tidspunkt havde OpenAI ikke nogen konkret dato for, hvornår den nye AI-model ville blive gjort tilgængelig for offentligheden. Da lød det blot, at Sora blev testet af eksperter, der var i gang med at afprøve og tjekke modellen for mulige problemer inden en lancering.

Læs også: OpenAI’s nye AI-model Sora genererer hyperrealistiske videoer

Sora kan komme allerede “om et par måneder”

I et interview med med OpenAI’s tekniske direktør Mira Murati afslører selskabet dog, at en lancering kommer til at ske snart – nok inden for et par måneder. Sora bliver helt sikkert lanceret i år, og ifølge Mira Murati kan tekst-til-video-generatoren være klar ”om et par måneder.”

Vi har stadig ikke fået nogen specifik lanceringsdato, men vi er ikke desto mindre blevet lidt klogere – og nu ved vi, at vi rent faktisk kan forvente AI-modellen inden for en overskuelig fremtid.

Når Sora bliver lanceret, kan man ikke kun generere videoer om alt mellem himmel og jord. Man kan også redigere de videoer, den selv skaber. Til at begynde med er der ingen lyd med i videoerne, men implementering af lyd ligger i fremtidsplanerne for modellen.

Mira Murati oplyser, at Sora er meget dyrere at køre end andre AI-modeller, men OpenAI vil alligevel lancere den til priser, der ligger i nærheden af priserne for DALL-E, der er et generativt AI-værktøj til at generere billeder. Når det gælder sikkerhed, vil videoer skabt med Sora have et vandmærke, og ”formentlig” får modellen ikke lov til at generere videoer, der indeholder kendte personer og andre ømtålelige og kontroversielle ting.

Se også: Hvad er kunstig intelligens?

AI kvæler klimaet

Det er allerede velkendt, at eksisterende AI-løsninger kræver ufatteligt meget energi til at foretage de komplekse neurale beregninger. Der kræves også meget energi til at nedkøle serverne i de store datacentre, der driver AI-tjenesterne.

En undersøgelse fra 2023 viste, at AI-løsninger bruger lige så meget strøm som hele Danmark. Strømforbruget vil vokse med 26-36 procent om året, og i 2028 vil AI bruge mellem 13,5 og 20 GW strøm. Det svarer til energiforbruget i lande som Holland og Egypten.

Det er også kommet frem, at techgiganternes vandforbrug er steget voldsomt i de år, hvor AI har vundet frem. For eksempel forbruger én prompt, hvad der svarer til en halv lister vand.

Med udsigten til en lancering af Sora, som blot vil kræve endnu mere energi end hidtidige AI-løsninger, er der altså ikke udsigt til, at dette enorme energiproblem løses lige pt.

Læs også: AI forbruger lige så meget strøm som Danmark om året