OpenAI-rivalen Anthropics AI-chatbot klar som app

AI-chatbotten Claude, som drives af Anthropic, der har fået kapitalindsprøjtninger på flere milliarder fra Google og Amazon. Nu er selskabets AI-chatbot tilgængelig som app.

OpenAI-rivalen Anthropics AI-chatbot klar som app

AI-virksomheden Anthropic har lanceret en mobilapp til sin AI-chatbot, Claude, som er en direkte konkurrent til ChatGPT. Appen, som er en konkurrent til OpenAI’s ChatGPT, giver brugerne mulighed for at synkronisere samtaler og analysere fotos.

Anthropic, som har fået enorme investeringer af både Amazon og Google, har indtil videre kun udgivet den nye app i App Store til iPhone. En Android-udgave af appen er dog vej, forsikrer selskabet.

Se også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud 

Samtaler kan nu synkroniseres

Den nye app giver brugere mulighed for at synkronisere samtaler foretaget i appen og på hjemmesiden. Den giver også brugerne mulighed for at tage eller uploade fotos og bruge appen til at analysere dem. Begge disse funktioner er også tilgængelige i konkurrenten ChatGPT.

Anthropic har også lanceret et teambaseret abonnement, som giver virksomhedsbrugere flere chats end Pro-brugere og adgang til samarbejdsværktøjer. ChatGPT tilbyder en lignende plan til virksomheder.

Se også: Reka: Ny, gratis AI-chatbot er på niveau med de bedste

Hvad er AI-chatbotten Claude, og hvem er Anthropic?

Claude er en direkte konkurrent til ChatGPT fra OpenAI og blev lanceret i marts 2023 – altså ikke længe efter ChatGPT, der kom i november 2022. ChatGPT udgav sin iOS-app i maj sidste år og har ikke haft megen konkurrence på smartphonemarkedet – indtil nu.

Både ChatGPT og Claude har lignende priser: cirka 140 kroner om måneden for premiumudgaverne, men begge kan også fås i gratis udgaver.

En af de vigtigste forskelle mellem appsene er stemmechat og billedgenerering. ChatGPT tillader begge dele, mens Claude ikke gør. Claude er endnu ikke tilgængelig i Europa.

Anthropic blev grundlagt i 2021 af søskendeparret Dario og Daniela Amodei, som tidligere har arbejdet hos OpenAI. Startupvirksomheden tiltrak hurtigt store investorer, herunder Amazon og Google, som begge har deres egne AI-chatbotprojekter.

Amazon investerede 1,25 milliarder dollars i Anthropic sidste år og lovede yderligere 2,75 milliarder dollars i marts. Partnerskabet, som giver Amazon et minoritetsejerskab i startup-virksomheden, blev set som Amazons magtdemonstration i den igangværende AI-krig.

Anthropic bruger Amazon Web Services’ cloudservere og chips til at træne og drive deres store sprogmodeller, så de kan producere menneskelignende output.

Se også: ChatGPT kan nu huske alt, hvad du har fortalt AI-chatbotten

AI-kapløb kvæler klimaet

Modsat har Microsoft investeret mange milliarder i OpenAI, som senest har opnået yderligere kapital af Thrive Capital, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz og K2 Global i en aftale fra februar.

Markedet for AI-tjenester fortsætter altså med at boome, og har med garanti ikke set den sidste AI-chatbot. Til september præsenterer Apple nye iPhones og iOS 18 og iPadOS 18. Her ventes vi at få en af de største AI-satsninger at se siden annonceringen af ChatGPT for halvandet år siden.

Imens må vi affinde os med, at AI er en sand klimasynder. De datatunge træninger af algoritmerne bruger enorme mængder af energi, og det igangværende kapløb, hvor det gælder om konstant at forbedre og udvikle nye modeller, der overgår konkurrenterne, gør ikke just noget godt for klimakrisen.