Undersøgelse: Danskerne gider ikke at bruge “hypede” AI-chatbots

Meget få danskere bruger regelmæssigt de meget hypede AI-løsninger som ChatGPT, viser ny undersøgelse, som har kortlagt brugen af AI-tjenesterne i seks lande.

Undersøgelse: Danskerne gider ikke at bruge “hypede” AI-chatbots

Forskere fra Reuters Institute og Oxford University har spurgt 12.000 personer i seks lande, herunder 2.011 respondenter fra Danmark, om deres brug af AI-tjenester som ChatGPT.

Se også: Forbrugernes tillid til AI er helt i bund

Stort set ingen bruger AI-chatbots dagligt

Kun 3 procent af de danske respondenter oplyser, at de bruger ChatGPT dagligt, mens 1 procent bruger Gemini fra Google og 1 procent bruger Microsoft Copilot.

8 procent af danskerne bruger ChatGPT ugentligt, mens 9 procent bruger tjenesten månedligt. 15 procent har brugt ChatGPT en eller to gange, og 25 procent har aldrig brugt ChatGPT. Og så er der 39 procent, der aldrig har hørt om ChatGPT.

Se også: ChatGPT svarer for upræcist og overholder ikke EU-regler

Kløft mellem hypen og interessen i AI-chatbots

Undersøgelsen viser også, at unge mennesker går imod tendensen, og at de 18-24-årige er de mest flittige brugere af teknologien.

Dr. Richard Fletcher, der er rapportens hovedforfatter, oplyser BBC, at der er et "misforhold" mellem "hypen" omkring AI og den "offentlige interesse" for den.

Generativ AI blev for alvor mainstream, da ChatGPT blev lanceret i november 2022. Fra det ene øjeblik til det andet blev der igangsat et kapløb mellem techgigiganterne om at svare igen med tilsvarende AI-løsninger.

Undersøgelsen viser dog, at trods de mange milliarder, der er sprøjtet i generativ AI, har de fleste danskere endnu ikke taget teknologien til sig i hverdagen.

Både håb og frygt for generativ AI

Den nye generation af AI-produkter har også udløst en intens offentlig debat om, hvorvidt de vil have en positiv eller negativ indvirkning på befolkningen.

De forventede resultater har for optimisterne varieret fra et løft i den økonomiske vækst til opdagelsen af ny medicin, der kan redde liv.

Pessimisterne er derimod gået så langt som til at hævde, at teknologien er en trussel mod selve menneskeheden.

Undersøgelsen har derfor også forsøgt at måle, hvad befolkningen mener om AI-chatbots. Flertallet forventer, at generativ AI vil få stor indflydelse på samfundet i de næste fem år – især inden for nyheder, medier og videnskab.

De fleste respondenter tror, at generativ AI vil gøre deres eget liv bedre. På spørgsmålet om, hvorvidt generativ AI vil gøre samfundet som helhed bedre eller værre, var folk generelt mere pessimistiske.

"Folks håb og frygt for generativ AI varierer meget afhængigt af sektoren. Folk er generelt optimistiske med hensyn til brugen af generativ AI inden for videnskab og sundhedspleje, men de er mere skeptiske over for brugen af den inden for nyheder og journalistik og bekymrede over den effekt, den kan have på jobsikkerheden,” siger Dr. Richard Fletcher.

Se også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud