Nye SD-kort: Op til 1 Gbit/s og hele 128 TB lagerplads

7. generation af SD-kort er blevet præsenteret. Den nye standard understøtter helt op til 1 Gbit/s og en kapacitet på helt op til 128 terabyte.

Nye SD-kort: Op til 1 Gbit/s og hele 128 TB lagerplads

Selv om det langt fra er alle smartphones, der har mulighed for tilslutninig af microSD-kort, er det stadig en utrolig vigtig teknologi for mange. Eksempelvis i kameraer er de fortsat uundværlige, og med dagens annoncering af næste skridt i udviklingen af SD-teknologien kommer de måske til at spille en endnu større rolle.

Læs også: Sandisk 400GB microSD kort ude – så er der plads nok!

Nonprofitorganisationen SD Association, som står bag og specificerer SD-teknologien, har nemlig præsenteret den 7. og nyeste version af SD-standarden.

SD Express-kort.

SD Express: 985 megabit i sekundet

Den første del af den nye teknologi går under navnet ”SD Express” og er et udtryk for 7. generations SD-kort, der understøtter overførselshastigheder på helt op til 985 megabit i sekundet – lige knap 1 gigabit i sekundet. De høje hastigheder er opnået med introduktionen af understøttelse af de to interfaces PCIe 3.0 og NVMe 1.3 – måske bedre kendt fra SSD’er.

SD-kort
Foto: SD Association

Og den nye udgave af SD-teknologien er i bogstaveligste forstand også SSD’er i meget lille skala. Kommende SD-kort, som understøtter denne 7. version, vil blive markedsført med logoet ”EX I”. De høje hastigheder vil komme til SD-formaterne SDHC (High Capacity) og SDXC (Extended Capacity).

Med nuværende udstyr og kortlæsere vil det kun være muligt at opnå en overførelseshastighed på 104 megabytes i sekundet med SD-kort, der understøtter SD Express, fordi teknologien kun er badudkompatibel med SD UHS-I (version 3) og ikke UHS-II (version 4) og UHS-III (version 6).

SDUC- og microSDUC-kort.

SD Ultra Capacity (SDUC): Op til 128 terabyte

7. generations SD-standard byder også på en anden nyhed: nemlig understøttelse af op til svimlende 128 terabyte lagerplads, hvilket er noget af en udvikling siden sjette version af teknologien, der ”kun” understøtter op til 2 terabyte. For at gøre brug af SD Ultra Capacity (SDUC), som denne del af specifikationen hedder, kræver det, at kortet har det helt nye SDUC-format.

Understøttelsen af den enorme kapacitet og de høje hastigheder vil næppe blive udnyttet lige foreløbig, for først skal der laves og sælges kortlæsere – enten særskilte eller som komponenter til eksempelvis computere og kameraer – som understøtter den nye version og formatet. Prisen på de nye vil formentlig også være ganske høje, men inden vi får SD Express-kort på markedet, mangler vi fortsat at få 6. generations SD-kort på markedet.