Stor uenighed om risikoen for mobil-aflytning
Der hersker stor uenighed om, hvor let det er at aflytte mobiltelefoner på GSM-nettet. Det skriver Computerworld.
Ifølge Rådet for IT- og Persondatasikkerhed bør danskerne dog ikke bekymre sig om den seneste uges skriverier om, at manglende sikkerhed gør det nemt at aflytte 80 procent af mobilsamtalerne.
– “Det er Rådets indtryk, at der mangler fakta i offentligheden om, hvor stort problemet i virkeligheden er – tillige med vejledning og betryggelse til borgerne om, at deres samtaler ikke aflyttes vilkårligt,” lyder det i et notat, som Rådet har udsendt.
Eksperter frygter for sikkerheden
Denne udmelding står i kontrast til udtalelser fra den tyske computerprogrammør, Karsten Nohl, som i sidste uge meddelte, at han havde knækket GSM-nettets kryptering. Efterfølgende fik tyskeren opbakning fra flere internationale sikkerhedseksperter.
Tidligere på ugen udtalte den danske sikkerhedskonsulent Carsten Jørgensen fra Devoteam Consulting ligeledes, at GSM-kommunikation på ingen måder er sikkert.
– “Som almindelig bruger af en mobiltelefon har man en følelse af, at det egentlig er mere sikkert end internettet, men det er det på ingen måder. Sikkerheden har ikke været opdateret i tyve år,” sagde han til Computerworld.
Aflytning er vanskeligt
Rådet for IT- og Persondatasikkerhed understreger imidlertid, at der er flere forhold, der vanskeliggør aflytning af mobilsamtaler på GSM-nettet.
– “For det første forudsætter det, at der er tilgængeligt udstyr, der kan aflytte de frekvenser, som GSM-trafikken benytter,” lyder det i notatet.
– “Hertil kommer at hver samtale vilkårligt kan skifte til en anden mobilmast (og dermed også frekvens og krypteringsnøgle) afhængigt af modtageforholdene ved håndsættet. Dette vil i praksis gøre aflytning af håndsæt, der flytter sig, meget vanskelig,” lyder det videre.
Alligevel anbefaler Rådet, at man generelt ikke drøfter særligt følsomme oplysninger i mobiltelefoner.
Sikkerheden i 3G-netværket er forbedret i forhold til det noget ældre GSM-netværk.
Opdateringer på sagen
Næste kronologiske artikel om sagen finder du her. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 5/1/2010 gik vi videre med en artikel der omhandler Nokia 6760 slide – en anderledes e-mail mobil – Det videre forløb i sagen finder du her. Tjek også seneste nyt om emnet ved at klikke her..