Advarer mod køb af for gamle brugte iPhones

Den snart seks år gamle iPhone 8 hitter blandt kunder, der køber istandsatte iPhones, men ekspert advarer mod, at man køber så gamle telefoner.

Advarer mod køb af for gamle brugte iPhones

Inflationen er ikke så voldsom, som den har været, men det er stadig rimeligt at tale om en økonomisk krise, der påvirker danskernes forbrugsvaner. Det gælder også ved køb af telefoner, hvor flere og flere retter fokus mod køb af brugte, istandsatte telefoner i stedet for at køb dem fra ny.

Det gælder særligt istandsatte iPhones, der ses som et alternativ til den nyeste model. Det viser udviklingen hos Swappie, der køber og istandsætter iPhones.

Se også: Hvad kan man få for en brugt iPhone?

Brugt istandsat iPhone 8 er populær

I første halvdel af 2022 var iPhone 11, X og 11 Pro blandt de mest populære, mens iPhone 8, en fem år gammel model, og Apples budgetmodeller hittede i anden halvdel af året.

Salget af iPhone SE 2020 blev fordoblet sammenlignet med samme periode året før.

Ifølge Swappie er forbrugerne stadig interesserede i at købe iPhones, men ønsker at spare penge ved at vælge modeller, der fungerer som nye, men som har en lavere pris i forhold til en ny model.

Casper Andersen, der er dansk landechef for Swappie, forklarer, at en fem år gammel model normalt bliver udfaset med forventning om et fald i salget. Den tendens brød den fem år gamle iPhone 8, der storhittede i sidste halvdel af 2022 og det er første gang, vi ser den udvikling, lyder det.

“Tallene for sidste kvartal af 2022 vidner om, at værdi for pengene er blevet vigtigere end den nyeste model, når danskerne køber en ny smartphone. Forbrugerne får lige så stille øjnene op for, at de ikke behøver en helt ny model for at opfylde deres smartphone-behov”.

Se også: Priser på nye iPhones

Gamle telefoner er ikke sikre at bruge

Mobilekspert og chefredaktør på mobilsiden.dk, Daniel Søgaard Hald, advarer dog mod at man køber så gamle telefoner som iPhone 8, da de ikke længere er sikre at bruge.

“Det kan helt sikkert være en god idé at købe en brugt, istandsat iPhone, men det er svært at anbefale et køb af en telefon som iPhone 8 og iPhone 8 Plus. Begge telefoner blev lanceret i 2017 og har derfor snart seks år på bagen. Typisk supporterer Apple iPhones i 5 år og man kan derfor forvente, at iPhone 8 netop har modtaget sin sidste softwareopdatering. Den får derefter ikke softwareforbedringer, nye funktioner og alle sikkerhedsrettelser. iPhone 8 ligner måske en godt køb, men er det ikke. Sammenligner med iPhone 8 med Android-telefoner i prisklassen, er den i forældet smartphone. Så mit råd er at springe over den og spare sammen til en nyere istandsat iPhone eller gå efter en Android-telefon, hvor man får mere for pengene.”

Daniel Søgaard Hald anbefaler, at man køber en brugt iPhone, der er ikke er mere end tre år gammel. “Så kan man stadig bruge den cirka tre år og være sikker på, at den fungerer godt og er sikker at bruge. Skulle jeg købe en brugt iPhone, så ville jeg gå efter en model fra iPhone 12-serien”, slutter han.

Se også: Den billigste iPhone er altid brugt, men god som ny