Grafik: Hvor meget fylder skærmen på din mobil?

Hvor meget fylder skærmen rent faktisk på din mobil? Mobilsiden har lavet en infografik, der viser, hvor meget skærmen fylder på 35 smartphones fra 2018.

Grafik: Hvor meget fylder skærmen på din mobil?

De seneste år har producenterne konkurreret meget på, hvem der kan lave smartphones med de mindste kanter uden om skærmen. Vi er dog nået til et punkt, hvor kanterne er blevet så tynde, at der ikke længere er plads til frontkamera og øvrige sensorer, så i stedet må producenterne tænke kreativt.

Et af årets helt store trends har været den famøse ’notch’ – eller en udskæring i toppen af skærmen, og senest er vi begyndt at se huller direkte i skærmen, der gør plads til et frontkamera. En tredje løsning fra flere kinesiske producenter er en mekanisk funktion, hvor selfiekameraet er bygget ind i rammen og skubber op, når der skal tages fotos.

Læs også: Grafik: Hvor meget af din smartphone er skærm?

Men hvad betyder alle disse forskellige løsninger for den mængde af reel skærmplads, der er på ens telefon? Det kan du se i nedenstående infografik, som Mobilsiden har lavet. Den viser det såkaldte ”screen-to-body ratio” – altså forholdet mellem skærm og hele telefonens krop – med andre ord hvor stor en procentdel af fronten der udgøres af skærm.

Netop dette er væsentligt i en tid, hvor skærmene er oppe omkring de 6 tommer. Derfor er mindre kanter uden om skærmen bedre, da det gør telefonen lettere at betjene. Men hvilken telefon udnytter pladsen bedst? Og hvilken dumper totalt? Det kan du se nedenfor.

Sådan har vi gjort:
Vi er kommet frem til ovenstående tal ved at finde pressefotos af alle telefoner i den højest mulige opløsning. Disse har vi behandlet i Photoshop ved at separere skærmen fra resten af fronten. Dermed har vi kunnet beregne arealet af skærmen i pixels og arealet af hele fronten (skærmen + kanterne udenom), hvorefter vi kunne regne ud, hvor mange procentdel skærmens areal udgør af hele frontens areal. Som ved alle sådanne beregninger kan der være nogen usikkerhed, og tallene er derfor blot estimater.

Smartphoneproducenter og hjemmesider som GSMArena og PhoneArena kan muligvis regne tallene ud på andre måder, som giver lidt anderledes tal. Vi mener dog, at denne metode giver et retvisende billede af, hvor meget ens skærm fylder på fronten af en telefon.

Det skal til sidst bemærkes, at få producenter har en tendens til at gøre kanterne tyndere på pressefotos, end de er i virkeligheden. Det gælder for ZTE nubia x, hvor vi i stedet har fundet en hands on-video, der viser skærmens reelle størrelse.

Historiens videre forløb

Meget er sket siden redaktionen skrev artiklen. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. d. 14/12/2018 dykkede vi igen ned i emnet med artiklen; Afstemning: Årets mobil 2018Klik her for fortsættelsen.. Meget er sket siden. Du kan klikke her for seneste nyt om sagen..