Motorola arbejder på skærmteknologi, der heler af sig selv
Flækkede skærme er et gennemgående problem i smartphones og har været det i mange år. Det problem har Motorola forsøgt at løse med dets to mobiler Moto Z Force og Moto Z2 Force, som har en ualmindelig hårdfør skærm. Ulempen er bare, at skærmen i telefonerne er utroligt lette at ridse.
Motorola arbejder derfor også på en anden teknologi, som muligvis kan løse det evige problem med både flækkede og ridsede skærme i smartphones. Og bemærk ordet ’muligvis’. En godkendt patentansøgning som denne er langt fra ensbetydende med, at vi får et produkt at se i den nærmeste fremtid, og selv hvis det skulle være tilfældet, kan det endelige produkt afvige markant fra det viste på billederne.
Læs også: Nyt selvhelende iPhone 6-cover fjerner ridser lynhurtigt
På de nedenstående billeder fra patentansøgningen, som hjemmesiden Slashgear har spottet, ses også hvad der kunne ligne den noget aldrende Motorola Atrix fra 2011 med dens to porte i siden. Motorla har med andre ord formentlig arbejdet på teknologien i mange år, og det er ikke utænkeligt, at selvhelende skærme i smartphones fortsat er en del år ude i fremtiden.
Sådan fungerer den selvhelende skærm
Når det så er sagt, så lad os tage et nærmere kig på, hvilke vilde planer Motorola har med fremtidens skærme i smartphones. Der er tale om en form for intelligent ‘glas’, der automatisk kan opdage, når der er opstået en defekt – en ridse eller flænge. Som en del af skærmens komponenter sidder der nemlig det, som Motorola kalder for en ’Damage Detection Device’.
Læs også: LG G Flex: Se demonstration af selv-helbredende bagside
Når en skade er opdaget, vil telefonen meddele brugeren om den på skærmen, og hvis brugeren ønsker det, kan helingen af skærmens skader gå i gang. I patentansøgningens billeder ses det, at der anvendes et ’termisk element’ – altså varme. Inde fra telefonen selv frigives der varme, og det skulle få skærmen til at reparere skaderne automatisk. På telefonen vil den under processen skrive, at skærmen heles, og at man derfor ikke må røre den.

Et andet billede viser også, at brugeren selv skal markere området rundt om en skade på skærmen ved at tegne prikker rundt om skaden.

Skærmen er ikke lavet af glas, men derimod af noget, som Motorola kalder for ’memory polymer’ – altså en form for plastik, der er opbygget af lange kædemolekyler. Plastikkens normale opbygning af molekyler kan varmen tilsyneladende genskabe til en vis grad, efter det har fået skader og defekter som ridser og små flænger.
Som det også ses på et af billederne vil helingen ikke fjerne skaderne fuldstændigt, men langt det værste af det. Motorola skriver selv, at teknologien ’som minimum vil fjerne nogen misdannelse”.

Det er ikke første gang, at en smartphoneproducent eksperimenterer med materialer, der kan hele af sig selv. Tilbage i 2013 lancerede LG topmodellen G Flex, som ikke kun var fleksibel, men også havde en bagside der selv kunne reparere små ridser.