Xiaomi Mi A1 – billig topscorer [TEST]
Blandt de kinesiske mobilproducenter er Huawei og OnePlus mest kendt herhjemme, men anden gigant fra fjernøsten bør man også holde øje med: Xiaomi.
Selskabet er blevet kendt i hjemlandet på flotte, veludstyrede telefoner til en pris som ofte nærmer sig det halve af, hvad tilsvarende telefoner koster herhjemme. Xiaomi har skam også været forbi redaktionen før, men dengang satte en tvivlsom systemsoftware begrænsning på løjerne.
Men selskabets første Android One mobil – altså dem med rendyrket Google-software ombord – er interessant – nu møde stærkt prissat hardware med en jomfruelig Android som Google har tænkt den. En potentiel stærk combo.
Læs også: Xiaomi indleder europæisk salgsoffensiv
Specifikationer Xiaomi Mi A1
Mål: 155,4 x 75,8 x 7,3 mm
Vægt: 165 gram
Skærm: 5,5″ IPS Full HD, 403 PPI
Ydelse: Snapdragon 625 octa-core op til 2,0 GHz, 4 GB RAM, Adreno 506 grafik
Batteri: 3.080 mAh + USB C oplader
Lagerplads: 64 GB + op til 256GB Micro¬SD
Kamera: 12 MP f/2,2 + 12MP tele f/2,6
Frontkamera: 5MP
Netværk: Bluetooth 5.0, WiFi og 2/3G/LTE, 2xnano-SIM
Software: Android 8.0 Oreo
Farver: sort, guld, rosegold og rød
Pris: Få den bedste pris på mobilpriser.dk
Når en mobil skal designes, er det ikke uset, at der bliver skellet til hvad Apple foretager sig. Xiaomi Mi A1 har da også en del designelementer der trækker tråde til Apples Plus-modeller.
Det er metal hele vejen rundt, kun afbrudt af nogle diskret optegnede antennestriber langs med toppen og bunden. Her er også et dobbeltkamera som, ligesom i iPhone 7 Plus, får lov til at rage lidt ud over bagsiden.
Størrelsesmæssigt er vi i samme liga – om end A1’eren faktisk er en tand smallere og lettere end inspirationskilden. Ikke dumt, for et 5,5” display i 16:9 format vil udfordre dem med mindre hænder derude.
En fysisk home-knappen finder dog ikke her. Fingeraftrykslæseren er monteret på bagsiden og navigationen foregår udelukkende via Androids onscreen knapper.
Læs også: Xiaomi Mi A1: ren Android til superskarp pris
Godt display, fin lyd
Displayet er ofte der, hvor der spares, når en mobil skal ramme en pris syd for to tusinde kroner. Det er dog ikke til at spotte her.
Her disker Xiaomi op med 5,5 tommer Full HD – et godt kompromis mellem størrelse og opløsning som sikrer at alt står stort og skarpt.
Farve, kontrast og lysstyrke er også i den pæne ende, med en velkalibreret palette der sagtens kan aflæses udendørs – selv når forårs og sommersolen på et tidspunkt vi komme os i møde.
På lydsiden er Xiaomi Mi A1 til gengæld en smule mindre imponerende. Det er kun enlig højtaler i bunden der spiller op. Denne lyder faktisk godt, en sjældenhed i prislejet, men den kan ikke løbe fra sin uheldige placering og udfordres den med høj volumen, bemærker man, at bassen ikke helt følger med.
Heldigvis er her et jack-stik man kan ty til, som leverer fin lyd, når man skal lytte til ens favoritmusik eller -film.
Se også: 18:9 display til spotpris: Xiaomi Redmi 5 og 5 Plus
Godkendt ydelse
Xiaomi er kendte for at levere masser af performance til prisen, en tradition som selskabet skam også efterlever i deres A1’er.
I maskinrummet snurrer en lystig Snapdragon octa-core 625 med op til 2,0 GHz. Når denne samtidig har 4GB RAM, 64 GB lagerplads og den nedbarberede Android One at trækkes med, går det tjept over hele fronten.
De allertungeste spil og hjemmeside kan ganske vist udfordre A1 af og til men det hører mere til sjældenhederne end hverdagen.
Batteriet på 3.080 mAh er også godkendt. Det er egentlig lidt mindre end hvad nogen af dens klassekammerater har at arbejde med, men da processoren er nøjsom med strømmen ender det fint alt sammen. Du kan regne med A1 i et helt døgn, og med lidt mådehold kan dette nemt strækkes til halvandet.
Selve netværksdækningen kan der heller ikke udsættes noget på. Både tale og 4G fungerer som det skal, selv under begrænsede netværksforhold.
Se også: Xiaomi Yi lancerer billigt 5.7K kamera til 360-videoer
Minimal-software
Xiaomi Mi A1 er født med Googles Android 7.1, men nyeste Oreo 8.1-opdatering er landet til mobilen siden lanceringen.
Netop opdateringsfrekvensen er en af de store fordele ved Android One programmet, hvor producenten – i det her tilfælde Xiaomi – forpligter sig til at levere månedlige sikkerhedsopdateringer i tre år og mindst to store Android-opgraderinger. Købere af denne telefon kan derfor regne med at næste store Android-opdatering (Androi 9.0 P) også vil være at finde på denne mobil.
Det betyder også, at du ikke finder nogen overflødige præinstallerede apps som unødvendigt optager din lagerplads.
Eneste Xiaomi-specifikke software ombord her, er selve kamera-app’en. Denne er uhyre enkelt bygget op og forfriskende fri for komplicerede indstillinger. Til trods for det, er avancerede funktioner stadigt tilgængelige til dem der gerne vil dykke ned i kameraets muligheder.
Læs også: Samsung Galaxy A8 (2018) – potentialet er der [TEST]
To gode kameraer
Der hvor der oftest spares i prisvenlige smartphones er kameraet – men det er ikke tilfældet i Xiaomis A1’er.
Her får du et kamera der byder på zoom og glimrende fotokvalitet, som normalt er forbeholdt langt dyrere modeller. Her er 2x optisk zoom, en skarp optik og 2 gange 12 megapixels at arbejde.
I mørke løber Xiaomien som andre budgetmobiler tør for talent – men den gør det ikke uden at gøre en hæderlig indsats.
Detaljerne bevares langt hen af vejen, men når det bliver rigtig mørkt, kommer A1 til kort. Her kunne den relativt lyssvage f/2,2 optik godt trænge til at blive styrket af en optisk stabilisering. Denne svaghed adresseres dog i indstillingen ’HHT’. Her tages flere billeder i rap for siden at blive sammenstykket til et langt mere overbevisende resultat i mørke.
Portrætfunktionen er også overbevisende for sådan en relativ billig smartphone. Baggrunden og forgrunden skilles fra hinanden, så du kan opnå flatterende portrætter med sløret baggrund. Er motivet komplekst, bliver kameraet narret, ligesom som hos mange andre smartphones.
Læs også: Motorola Moto X4 – satser på det rette [TEST]
Xiaomi Mi A1 gør en mindre god figur, når det handler om videoer. Der kan optages i både 4K og 120 fps slowmotion her, men her er ingen nævneværdig stabilisering til at holde min koffeinrystende optagelser i ro. At optikken samtidig er relativt lyssvag får også konsekvenser når der optages i nattetimerne.
En prisbasker
Xiaomi Mi A1 er ikke skabt til at vælte markedet toptelefoner af pinden – men den er derimod opsat på at gøre sig gældende i et europæisk marked hvor selskabet nu begynder at vende sit fokus.
Opskriften minder om den både Google, Motorola, Lenovo og Nokia har haft succes med: snusfornuftig hardware.
Xiaomi gør det bare bedre end konkurrenterne ved at smide et kompetent kamera ned i mobilen og samtidig holde prisen nede på et minimum.
Resultatet er derfor en mobil som nu kan erhverves for under to tusinde kroner men som byder på en oplevelse som kan hamle op med dobbelt så dyre telefoner.
Xiaomi Mi A1 fortjener at blive taget godt imod. Det bliver til 5½ stjerner herfra.
Få den bedste pris på Xiaomi Mi A1 på mobilpriser.dk.
Telefonen er venligst udlånt af Gearbest.com.
Fordele:
- Godt skruet sammen
- Fin ydelse
- Udemærket kamera
- Meget skarp pris
Ulemper:
- Begrænset udbredelse i DK
- Kameraet under svære forhold
Fortsættelse følger
Her finder du efterfølgende nyt og anvisning til de seneste nyheder om emnet. mobilsiden fortsatte historien. Allerede d. 7/12/2017 fulgte vi op med en artikel omkring emnet 18:9 display til spotpris: Xiaomi Redmi 5 og 5 Plus – Læs fortsættelsen her. Tjek de seneste nyheder om temaet her.