Nu kan du downloade corona-appen Smittestop

Appen har været længe undervejs, men nu kan du hente den officielle app fra myndighederne, der gør dig opmærksom på, om du har været i nærheden af smittede danskere.

Nu kan du downloade corona-appen Smittestop

Nu kan du downloade den officielle app fra myndighederne, som skal hjælpe med at optrevle smittekæder. Det skriver DR.

Appen har været længe undervejs og har været ramt af flere forsinkelser, bl.a. fordi man til at starte med ønskede at udvikle en løsning uden om det fælles COVID-19 API, som Google og Apple har udviklet. Sidenhen sadlede Digitaliseringsstyrelsen og Netcompany, som har udviklet appen, om.

Ligesom flere andre lande anvender Danmark nu løsningen fra Apple og Google, som sikrer, at appen ikke indsamler mere data end nødvendigt, og vigtigst af alt – at det sker i anonymiseret form med vilkårligt ID’er, som nulstilles hver 14. dag. Dermed bør det ikke være muligt på nogen måde at kortlægge danskernes bevægelsesmønstre.

Læs også: 5G-master brændt ned: Coronavirus skyldes 5G, mener konspiratorer

Sådan fungerer appen Smittestop

Appen kører i baggrunden på din Android-mobil eller iPhone og holder via Bluetooth øje med andre telefoner, hvor appen også er installeret og kører i baggrunden. Alle telefoner genererer disse tilfældige ID’er, som appen bruger til at identificere brugerne i anonym form lokalt på hver enkelt telefon og ikke på en server.

Appen kan registrere, at to telefoner har været i nærheden af hinanden ud fra, hvor kraftigt Bluetooth-signalet mellem de to telefoner er. Hvis to personer har været cirka 1 meter fra hinanden i mere end 15 minutter, kategoriserer appen det som om, at de har været i nær kontakt.

Hvis en af de to personer senere hen får symptomer på COVID-19 og bliver testet positiv, kan vedkommende oplyse om det inde i Smittestop-appen. Det sker ved at logge ind med NemID. Efter at have tjekket i myndighedernes database, at vedkommende rent faktisk er positiv, uploader Smittestop-appen de indsamlede midlertidige ID’er fra de sidste 14 dage. Disse midlertidige, anonyme ID’er bliver udvekslet med de andre brugere af Smittestop-appen, og den anden person, som tidligere har været i nærheden af vedkommende, bliver dermed orienteret om det i sin app.

Appen fortæller intet om, hvem du er i nærheden af, hvor mange du er i nærheden af eller hvem der har været smittet med COVID-19. Man bliver blot gjort opmærksom på, at man har været i nærheden af en person, som har været testet positiv. Appen Smittestop hjælper dig herefter med, hvad du så kan gøre.

Download Smittestop til Android her og til iOS her.

Læs også: Google vil hjælpe dig med at holde afstand til andre