Nu kommer OnePlus’ telefoner med bloatware

Smartphones fra OnePlus er fri for overflødig bloatware modsat andre producenters telefoner … ikke? Niks, ikke længere.

Nu kommer OnePlus’ telefoner med bloatware

Da OnePlus lancerede debuttelefonen OnePlus One eller “the flagship killer” tilbage i 2014, slog firmaet sig som et mærke, der konkurrerede med de langt dyrere topmodeller – bare til under den halve pris.

Telefonen kom, noget usædvanligt, med styresystemet Cyanogen OS – en kommerciel udgave af open source custom ROM’en CyanogenMod baseret på Android. Softwaren i OnePlus One var en så ren udgave af Android, som det nær kunne blive, og den sti fortsatte OnePlus ad med stor succes med de næste mange topmodeller.

Men efterhånden som OnePlus er vækstet i lyntempo og er blevet et etableret smartphonebrand, er producenten gradvist endt med at stå for meget af det, som den oprindelige OnePlus One gjorde op med.

Læs også: Test: OnePlus 8 Pro – En af årets bedste

Priserne på OnePlus’ telefoner har ikke kun fået et gevaldigt nøk i vejret de seneste år. Senest er OnePlus også begyndt at forudinstallere apps på dets telefoner – også kendt som bloatware eller crapware. Med den nyeste OnePlus 8 Pro er ejere af telefonen nemlig begyndt at brokke sig på internetfora om, at telefonen kommer med Facebook, Facebook Messenger, Instagram og Netflix præinstalleret.

Mens de tre første kan afinstalleres, kan Netflix kun deaktiveres. Det lyder måske ved første øjekast som nogle ret uskyldige og populære apps at inkludere, og det tager da heller ikke mange sekunder at afinstallere (eller deaktivere) dem. Men mange vælger bevidst OnePlus’ smartphones blandt andet på grund af deres glimrende OxygenOS-tilpasning af Android, som adskiller sig fra mange andre producenters tunge tilpasninger, blandt andet ved ikke at have en masse overflødige præinstallerede apps.

Læs også: Find de bedste priser på OnePlus 8

Den tid er altså nu ovre, selv om det vist ikke helt er nået frem til OnePlus’ kommunikationsafdeling, som for nylig reklamerede på Twitter for, at OnePlus’ telefoner er fri for bloatware. Eller var.

Selv om OnePlus i en forumtråd argumenterer for, at de inkluderede apps skulle skyldes forbedret HDR-afspilning i Netflix og øget batterioptimering for Facebook, så er det seneste tiltag et godt billede på, hvordan OnePlus gradvist bevæger sig væk fra sine rødder som den lille, ukendte producent, der gav de store producenter bank, når det kom til mest telefon for pengene.

Men det var formentlig aldrig en holdbar forretningsstrategi at sælge topmodeller til den halve pris af konkurrenternes priser, og man kan vel ikke fortænke OnePlus i at prøve at få forretningen til at løbe rundt.

Som den community-drevne smartphoneproducent, OnePlus altid har været, oplyser producenten i forbindelse med kritikken om bloatware, at de gøre deres bedste for at forbedre brugeroplevelsen. Om OnePlus lytter til brugernes feedback og genovervejer inkluderingen af bloatware i sine telefoner, må tiden vise.

Læs også: OnePlus Z kan blive Androids svar på iPhone SE

Efterfølgende om emnet

Siden denne artikel er der kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald valgte at gå videre med sagen. 30/4/2020 kom den efterfølgende historie med en artikel omkring Samsung Galaxy S20+ eller OnePlus 8 Pro – hvilken skal du vælge? – Læs her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for aktuelle nyheder om emnet..