Hvad skal man gøre, når en elbil løber tør for strøm?
En stadigt større del af den danske vognpark udgøres af elbiler – nærmere bestemt 1,3 procent. Men har du tænkt over, hvad der sker, hvis du holder i en elbil, som løber tør for strøm og ikke kan komme videre? Læs med og find ud af, hvilke muligheder du har for at komme ud af den uheldige situation.
Hvis du kører du i en elbil på de allersidste procenter af batteriets kapacitet, vil bilen lang tid i forvejen gøre dig opmærksom på dette og typisk begrænse hastigheden for at forlænge batteriets levetid. Skulle det utænkelige ske, at du ikke kan nå hen til en oplader, bør du selvfølgelig trække ud til siden af vejen, inden elbilen holder fuldstændig stille.
Ligesom når du kører i en bil med brændstofmotor, bør du ringe til vejhjælp, som kan hjælpe dig videre. I en diesel- eller benzinbil vil vejhjælp komme ud med en reservedunk og fylde nogle liter brændstof i bilen, så du straks kan køre til nærmeste tankstation. Så simpelt er det ikke altid, når man kører i en elbil.
Falck oplyser til Mobilsiden, at man bugserer bilen videre fra det sted, hvor elbilen holder parkeret. Selskabet henviser til, at man jf. lovgivningen bør benytte den løsning, som er hurtigst i forhold til at få bilen væk fra eksempelvis motorvejen. Flere bilproducenter, som tilbyder vejhjælp, vælger også at bugsere elbiler væk fra vejen på et fejeblad. En elbilproducent som Tesla henviser til, at du bør kontakte dit forsikringsselskab for at få bilen bugseret væk.
Læs også: Sommerhuslejere vil efterspørge ladestande til elbiler i fremtiden
Vejhjælp genopliver elbiler på vejene med mobil ladestation
Hos SOS Dansk Autohjælp går man dog anderledes til værks. Siden 2019 har man i hovedstadsområdet kørt rundt med en mobil oplader til elbiler. På den måde kan man på blot 10 minutter oplade en elbil, der er løbet tør for strøm på vejene. Dermed kan bilisten umiddelbart efter køre videre til den nærmeste ladestation.
SOS Dansk Autohjælps mobile oplader kan oplade elbiler med en effekt på mellem 3,5 og 8 kW, hvilket svarer til mange opladere i hjemmet eller de helt langsomme opladere i byerne.
Det er ikke muligt at yde starthjælp på en elbils hovedbatteri ved brug af startkabler fra en anden bil. Det kræver det rette udstyr såsom en mobil ladestation som den SOS Dansk Autohjælp kører rundt med.
Bor du ikke i Hovedstadsområdet, eller har du ikke SOS Dansk Autohjælp? Så er der altså ingen vej uden om en tur på vejeblad og få elbilen bugseret til nærmeste ladestation.