Nu indføres ekstra told på elbiler bygget i Kina

EU indfører nu ekstra importtold på kinesiske producerede elbiler på op til 37,6 %. Se hvor hårdt Tesla, BMW, BYD og andre bilmærker rammes.

Nu indføres ekstra told på elbiler bygget i Kina

EU vil fra fredag indføre told på mellem 17,4 % og 37,6 % på import af elbiler fremstillet i Kina, der kommer oveni den nuværende told på 10 %. Se hvilken ekstra told bilproducenterne med produktion i Kina rammes af.

Se også: Sammenlign specifikationer og priser på elbiler

Der er dog et vindue på fire måneder, hvor tolden kun er foreløbig, og intensive forhandlinger forventes at fortsætte mellem de to parter.

Europa-Kommissionens midlertidige told på op til 37,6 % er designet til at forhindre, hvad Kommissionens formand Ursula von der Leyen har sagt er en truende oversvømmelse af billige elbiler, der er bygget med ulovlig statsstøtte.

Del af handelskrig mellem EU og Kina

Satserne er næsten nøjagtig de samme som dem, Kommissionen annoncerede den 12. juni. Små justeringer er foretaget, efter at virksomheder havde identificeret mindre beregningsfejl i den første offentliggørelse.

Kina har tidligere udtalt, at de ville træffe “alle nødvendige foranstaltninger” for at beskytte Kinas interesser.

EU’s anti-tilskud undersøgelse har næsten fire måneder mere at løbe på. Når den er slut, kan Kommissionen, EU’s udøvende organ, foreslå “endelige toldsatser”, som typisk gælder i fem år, og som EU-medlemmerne skal stemme om.

Kinas handelsministerium sagde torsdag, at begge sider indtil videre har haft flere runder af tekniske samtaler om toldsatser i spørgsmålet.

“Der er stadig fire måneder til voldgift, og vi håber, at den europæiske og den kinesiske side vil bevæge sig i samme retning, vise oprigtighed og gå videre med høringsprocessen så hurtigt som muligt,” sagde He Yadong, en talsmand for ministeriet.

Se også: Test og anmeldelser af elbiler

Så meget skal bilproducenterne betale i ekstra told

EU har offentliggjort forskellige toldsatser på elbiler produceret af forskellige producenter. Her er et overblik over producenternes pålagte toldsats:

  • BYD: 17,4 %
  • Geely (Volvo, Polestar, Lotus m.m.): 19,9 %
  • SAIC (MG, Maxus, IM Motors m.m.): 37,6 %
  • Tesla: 20,8 %
  • BMW: 20,8 %
  • Xpeng: 20,8 %
  • NIO: 20,8 %
  • Aiways: 20,8 %
  • Dongfeng Motor Group (Voyah m.m.): 20,8 %

Det kommer oven i EU’s standardtold på 10 % på bilimport.

Toldrabat til producenter, som samarbejder med EU

Virksomheder, som EU anser for at have samarbejdet med anti-tilskud undersøgelsen, herunder de vestlige bilproducenter Tesla og BMW vil blive pålagt en told på 20,8 %, og dem, der ikke samarbejdede, en told på 37,6 %.

Kommissionen har anslået, at kinesiske mærkers andel af EU-markedet er steget til 8 % fra under 1 % i 2019 og kan nå op på 15 % i 2025. Den siger, at priserne typisk ligger 20 % under priserne på EU-producerede modeller.

Se også: Disse elbiler kommer i 2024, 2025 og 2026

Vi anbefaler:
De billigste elbiler i Danmark
Derfor skal du lease en elbil i stedet for at købe den