Sådan får du længere rækkevidde i elbil om vinteren

Får du rækkeviddeangst i din elbil, når temparaturen falder og kulden gør sin ankomst? Her er 8 tips, der kan forbedre din rækkevidde i elbil om vinteren.

Sådan får du længere rækkevidde i elbil om vinteren

Har du allerede elbil, eller overvejer du en, har du garanteret læst om, hvordan vinterens kolde vejr har en negativ effekt på elbilernes rækkevidde. Der er dog flere ting du kan gøre, for at elbilen med kan modstå kulden og opnå en bedre rækkevidde. Her er 8 tips til at opnå længere rækkevidde i elbil om vinteren.

Se også: Seneste nyt om elbiler

8 tips til bedre rækkevidde i elbil i koldt vejr

Det er ingen hemmelighed, at elbiler har kortere rækkevidde i kulden. I kulden har din smartphone også kortere batteritid, og selv en brændstofbil kører knap så langt på literen.

Der er dog en række ting, du kan gøre, som vil forbedre rækkevidden i elbilen, når det er koldt udenfor.

Se også: De bedste tech-eksperter er de bedste elbileksperter

Forvarmning/preconditioning af batteriet

Afgang hjemmefra med en kold bil og et koldt batteri er en dårlig start, hvis du vil have længst mulig rækkevidde. Sørg deres for at udnytte elbilens mulighed for forvarmning, hvis du har mulighed for at have den tilsluttet strøm. På den måde kan du sørge for, at både kabine og batteri er opvarmet, når du skal afsted. Det er både behageligt og giver bilen længere rækkevidde.

Er batteriet opvarmet inden afgang, opnås også en højere effekt af regenerativ bremsning.

Forvarmning kan også benyttes i mange elbiler til at opnå hurtigere opladning. I kulden er det svært – specielt på kortere ture – at få varmet batteriet op, som er nødvendigt for at opnå en høj effekt ved opladning. Sørg derfor for, at du mindst 20 minutter før lynopladning aktiverer batteriforvarmning, så batteriet er klar til lynopladning.

Se også: Opladning af elbil i Danmark: Find nærmeste lynlader

Kør i Eco-mode

Det er ikke for sjov, at de fleste elbiler har en Eco-kørefunktion. Eco-mode sørger for at begrænse strømforbruget og maksimere effektiviteten ved at forsyne nogle af bilens funktioner med mindre strøm. Det kan for eksempel være klimaanlæg, sædevarme, fartpilot, den elektriske motor og andet.

Brug kun sæde- og ratvarme

Det er energikrævende at holde bilens kabine opvarmet under kørsel i koldt vejr – specielt hvis du har sprunget vores første tip om forvarmning over. Så sluk eller skru ned klimaanlægget og tænd i stedet for sædevarmen. Det kræver mindre energi at benytte sædevarmen. Fryser hænderne, så tænd også for ratvarmen.

Er det nødvendigt at benytte klimaanlægget, har dette ofte også en mere energibesparende eco-funktion.

Kør roligt

De fleste elbiler har en fristende hurtig acceleration – vi ved det godt. Men vil du have en længere rækkevidde, skal du lette foden fra speederen, når trafiklyset lyser grønt. Det gælder både i koldt såvel som varmt vejr.

Også høj fart koster masser af energi, så sænk farten og kør i stedet hjemmefra 5 minutter før.

Tjek dæktrykket

Det korrekte dæktryk er vigtigt for at opnå den bedste effektivitet i en elbil. Når temperaturen falder, er det vigtigt at tjekke dæktrykket. Som tommelfingerregel siger man, at når temperaturen falder med 10 grader, falder dæktrykket mellem 0,07 og 0,14 bar eller 1 til 2 PSI.

Ud over et lavere energiforbrug giver det rigtige dæktryk også bedre vejgreb på kolde, glatte veje.

Det rigtige dæktryk finder du i bilens instruktionsbog, i åbningen i døren ved førersædet eller gemt et andet sted.

Fjern sne og is fra bilen

Producenterne bag elbilerne bruger ekstremt lang tid på at optimere elbilernes rækkevidde. Dette gør de blandt andet ved at forbedre bilernes aerodynamik. Ligger der meget sne og is på elbilen, kan dette forstyrre aerodynamikken, som giver højere energiforbrug og i sidste ende kortere rækkevidde.

Parker i garagen hvis muligt

Det er ikke alle, der har denne mulighed. Men dig der har mulighed for det, bør parkere i en garage. Den behøver ikke absolut at være opvarmet, for bare ly fra vind og kulde gør en forskel.

Fjern unødvendige ting fra bilen

Nu er vi måske ude i ekstremerne, men vil du have mest muligt ud af dine kWh i elbilen, bør du ikke slæbe rundt på mere end nødvendigt. Jo tungere bilen er, desto mere energi skal den bruge. Derfor anbefaler vi, at du fjerner altså unødvendigt bagage fra bilen.

Det var 8 tips til at opnå en længere rækkevidde i elbil om vinteren. Som en lille bonus kan vi tilføje, at kører du klogt, kører du også længere: Prøv at forudse trafiklys og stop, udnyt når det går ned ad bakke, spar på energien op ad bakke og tænk på at udnytte den regenerative bremsning – der går hurtigt leg i det.

Se også: Få den bedste elbilforsikring hos If