Spar 2.250 kroner om året med intelligent opladning af elbilen

Appen tado Smart Charging er en intelligent ladeløsning til et stort udvalg af elbiler og ladebokse, så man kan oplade elbilen, når strømmen er grøn og billig.

Spar 2.250 kroner om året med intelligent opladning af elbilen

Den tyske leverandør af energistyringsløsninger til private husholdninger, tado, har lanceret tado Smart Charging. Det er en gratis intelligent ladeløsning til elbilister med egen ladeboks i hjemmet.

tado Smart Charging udnytter de svingende elpriser og planlægger automatisk opladning af elbilen i hjemmet på de tidspunkter af døgnet, hvor strømpriserne er lave – uanset hvornår elbilen er tilsluttet ladeboksen.

På den måde kan husstande spare i gennemsnit 2.250 kroner (30 procent) på de årlige ladeomkostninger til elbilen, hævder tado. Smart Charging blev introduceret i august 2023, men er først nu blevet tilgængelig i App Store og Google Play i Danmark.

Se også: Test og anmeldelser af elbiler i Danmark

tado taler sammen med din elbil og/eller ladeboks

tado Smart Charging-appen er i stand til at kommunikere med udvalgte enten ladebokse, udvalgte internetopkoblede elbiler eller både lader og elbil samtidig. Man behøver ikke at have både en kompatibel elbil og ladeboks for at kunne bruge tado Smart Charging, men funktionaliteten varierer derefter. Har man kun en kompatibel ladeboks, foregår kommunikationen kun mellem ladeboks og app og ikke elbil.

Hvis man har en kompatibel elbil, skal man gennem tado-appen logge ind hos elbilproducentens online platform med samme login, som man bruger til at betjene elbilen via bilproducentens egen app. Det giver tado-appen adgang til alle bilens data.

I tado-appen angiver man sit elselskab og type af tarif i elnettet samt opladningspræferencer såsom det tidspunkt, hvor bilen skal være klar til at køre. En algoritme planlægger derefter automatisk opladningsprocessen og flytter opladningen til de grønneste og billigste tidspunkter baseret på elpriserne i løbet af de næste 24 timer. Først derefter starter opladningsprocessen, uanset hvornår bilen er tilsluttet ladeboksen.

På den måde kan man undgå de dyreste timer og i gennemsnit spare omkring 30 procent af deres årlige omkostninger til opladning.

Se også: Sammenlign elbilers priser og kvaliteter

Hvordan fungerer en opladning i appen tado Smart Charging?

Når du har aktiveret Smart Charging og har tilsluttet ladestikket til din elbil, sker der følgende:

 1. tado-appen får et signal fra elbilen om, at opladningen er startet.
 2. Appen beregner nu den tilgængelige ladehastighed på din ladeboks (kalibrering).
 3. Dernæst standses opladningen, og baseret på ladehastigheden og dine angivne præferencer i appen ved tado, hvor lang tid ladeboksen skal bruge på at oplade din elbil til det ønskede batteriniveau (SoC).
 4. Når tado finder et gunstigt tidspunkt på elnettet, begynder appen at igangsætte opladningen. Hvis der ikke er et optimalt tidspunkt, starter tado i tide for at opfylde dine opladningspræferencer.
 5. Du vil modtage en meddelelse i appen om, at Smart Charging er startet.
 6. I løbet af din indstillede ladeperiode vil opladningen blive stoppet og startet flere gange for at balancere elnettet.
 7. Du modtager en meddelelse i appen, når Smart Charging er færdig.
 8. Når du har frakoblet din elbil fra ladeboksen, beregner tado din besparelse for ladesessionen.

Se også: Disse elbiler er Bedst i Test

Hvilke elbiler understøtter tado Smart Charging?

Mærke Modeller Ladeindblik Smart Charging
Audi e-tron Ja Ja
BMW Ja Ja
Citroën Ja Nej
Cupra Ja Nej
Dacia Ja Nej
DS Ja Nej
Fiat Ja Nej
Ford Ja Nej
Jaguar I-Pace Ja Ja
Kia Ja Nej
Mini Ja Ja
Nissan Biler forbundet til NissanConnect Services-appen Ja Nej
Opel Ja Nej
Peugeot Ja Nej
Porsche Ja Nej
Seat Ja Ja
Skoda Enyaq-modeller med softwareversion 3.0 eller nyere og forbundet til MyŠkoda Essentials-appen. Ja Ja
Smart Ja Nej
Tesla S, 3, X, Y Ja Ja
Volkswagen Volkswagen ID-modeller med softwareversion 3.0 eller nyere Ja Ja

Se også: Hvilke elbiler kommer i 2024, 2025 og 2026?

Hvilke ladebokse understøtter tado Smart Charging?

Hvis ens elbil ikke er på listen over kompatible elbiler, kan man nøjes med blot at forbinde tado-appen med en kompatibel ladeboks. tado fungerer sammen med følgende ladebokse:

 1. Easee home charger
 2. Zaptec charger
 3. Wallbox charger

Bemærk, at tado kun kan hente oplysninger om bilens batteristatus, hvis bilen er forbundet til appen. Hvis din bil ikke er forbundet, antager tado, at batteriniveauet er 0 procent, når du starter en smart-ladesession med en kompatibel lader.

Smart opladning af elbilen har aldrig været nemmere

Det er i og for sig ikke nyt, at man kan bruge apps til at planlægge opladningen i de timer af døgnet, hvor strømmen er billigst. Det er der flere ladebokse og bilproducenters applikationer, der allerede understøtter. Men mange må også nøjes med manuelt at skulle planlægge opladningen fra dag til dag.

tado gør det utroligt nemt at automatisere processen, og den direkte kommunikation mellem app og en bred vifte af elbiler er nytænkende. Med den gratis løsning kan flere danskere nu få øjnene op for de store gevinster, der kan være både for pengepungen og elnettet ved at lade elbilen i de billigste timer, hvor presset på elnettet er mindst.

Vi anbefaler:
De billigst elbiler du kan købe i Danmark
Find bedste forsikring til elbiler