Store dæk giver elbiler dårligere rækkevidde

Der er flere gode grunde til at fravælge de store og flotte alufælge og dæk til elbilen. De forkorter nemlig elbilens rækkevidde markant.

Store dæk giver elbiler dårligere rækkevidde

Det er snart tid til at få sat sommerdæk på elbilen, men du bør skrue ned for størrelsen. De store og blanke alufælge ser ganske vist flotte ud, men de giver desværre også elbilen en markant ringere rækkevidde.

Se også: Se bedømmelse, rækkevidde og sikkerhed i elbiler

Tendensen er, at nye biler får stadig større hjul. Vi skal ikke mange år tilbage, før 16 tommer hjul blev betragtet som ret store. Nu er 18 tommer ofte standarden, og 20 eller 21 tommer er ofte muligt som ekstraudstyr.

Og vi forstår det godt, for de store hjul er flotte. Men der er flere gode grunde til, at man bør holde sig til de mindre dæk.

Reducerer rækkevidden med mange kilometer

En ting er, at både store hjul og dæk er flere tusinde kroner dyrere end standardhjulene. Hvad sælgerne ofte ikke husker at fortælle, er, at de også reducerer rækkevidden betydeligt.

Tesla er blandt de få bilproducenter, der tydeligt viser forskellen på rækkevidden, hvis du vælger den ene eller anden størrelse hjul.

Et eksempel er Tesla Model Y Long Range, som er Danmarks mest solgte bil. Denne bil har fra fabrikken en WLTP-rækkevidde på 565 kilometer med 19 tommer hjul.

Vælger du derimod de større 20 tommer fælge, falder rækkevidden til 533 kilometer, og du mister dermed 32 kilometer af rækkevidden.

Model Y Performance med 21 tommer fælge kører kun 514 kilometer. Det er 51 kilometer mindre end med 19 tommer fælge.

Endnu værre er det på Model 3 Long Range, der med 18 tommer fælge har en rækkevidde på 678 kilometer. Går du bare én tommer op til 19 tommer fælge, falder rækkevidden med 49 kilometer til 629 kilometer.

Se også: Disse elbiler er bedst til prisen

BMW i4 mister hele 63 kilometer rækkevidde

Et andet eksempel er BMW i4, der i basismodellen med 17 tommer aerodynamiske alufælge har en rækkevidde på 590 kilometer. Bytter du dem ud med lækre 19 tommer fælge, falder rækkevidden med hele 63 kilometer.

Læs også: Sammenlign elbilers rækkevidde og ladehastighed

Udover den kortere rækkevidde bliver man helt op til 28.665 kroner fattigere, som de 20 tommer fælge og hjul fra BMW koster.

De større hjul og dæk har en lavere profil, hvilket øger rullemodstanden. Dertil vejer de store dæk mere, og den ekstra roterende vægt har en negativ indvirkning på rækkevidden.

Der er derfor god grund til, at man bør vælge de mindre hjul. Ikke nok med det bør man også vælge aerodynamiske fælge, som giver den bedste rækkevidde.

Se også: Rygter og nyt og kommende elbiler i 2024, 2025 og 2026

Fjerner mere end rækkevidde

Hvilke andre grunde er ellers til at vælge de mindre dæk til elbilen? Udover den højere effektivitet og rækkevidde øger de også komforten.

Lavprofildækkene er hårdere, hvilket tydeligt kan mærkes i bilen, når man kører på ujævne veje og over vejhuller. Mindre dæk med en højere profil giver en bedre komfort og ikke mindst mindre dækstøj.

Så store hjul og dæk har ringere rækkevidde, er dyrere og har ringere komfort. Det eneste positive man kan sige om store alufælge og dæk er, at de ofte er flottere. Men er det grund nok til at vælge dem? Det må være op til den enkelte.

Se også: De billigste elbiler på vejene i Danmark

Vi anbefaler:
Billigste opladning af elbil med ladeboks
Bedste bilforsikring til elbil
Derfor skal du lease en elbil i stedet for at købe den