Tesla får ikke retten til “Robotaxi” – varemærket er for generisk
Den amerikanske varemærkestyrelse, USPTO, har midlertidigt afvist Teslas ansøgning om at få registreret ordet “Robotaxi” som et varemærke til brug i Teslas kommende robotaxi-tjeneste, som efter planen går i luften i USA i juni.
Årsagen er ifølge en afgørelse fra USPTO, at navnet er for generisk og bruges bredt i branchen. Navnet ”Robotaxi” er ikke i strid med andre varemærker, men ansøgningen blev afvist, alene fordi navnet er ”blot er beskrivende”.
Tesla har nu tre måneder til at svare og forsøge at få afgørelsen omgjort.
Tesla har også forsøgt at få retten til navnet “Cybercab”, men behandlingen af ansøgningen er sat på pause, da lignende navne er søgt af andre. Tesla har også søgt om at få registreret “Robobus” som et varemærke.
Se også: Se alle elbiler fra Tesla
Teslas største udfordring er ikke navnet
Den manglende godkendelse af navnet ”Robotaxi” som varemærke er formentlig til stor frustration for Tesla, som gør klar til at lancere sin robotaxi-tjeneste i de første to amerikanske byer i juni.
Navnet Robotaxi har tydeligvis været Teslas foretrukne navn for sin tjeneste, men den allerede brede anvendelse af ordet forhindrer Tesla i at tage ejerskab over navnet.
Den manglende godkendelse forhindrer dog ikke Tesla i at bruge navnet, men som brand kan Robotaxi blive udvandet, når det anvendes vidt og bredt af konkurrenterne – ja, andre kan sågar bruge det som deres primære varemærke, hvis de vil det. Noget som Tesla formentlig ikke vil risikere.
Om Teslas robotaxi-tjeneste får navnet Robotaxi eller ej, bliver dog næppe afgørende for, om tjenesten bliver en succes. Det bliver i langt højere grad de førerløse systemers evner, prisen, brugervenligheden, tilgængeligheden og om Tesla lykkes med at lancere Cybercab som en ægte selvkørende bil på de offentlige veje i løbet af 2027.
Indtil da bliver Teslas robotaxi-tjeneste en lidt forkølet udgave, hvor der bruges den nye Model Y med en sikkerhedschauffør bag rattet, indtil tjenesten har vist sig pålidelig nok til at kunne gennemføre køreture uden en fører bag rattet.
Ifølge Elon Musk er robotaxier fremtiden frem for privatejede biler. Derfor forsøger han i disse år at omstille Tesla fra klassisk bilproducent til techvirksomhed med fokus på autonom kørsel.
Strategien rummer et stort indtægtspotentiale, men indebærer også betydelige risici, regulatoriske udfordringer og risiko for at kannibalisere Teslas eget bilsalg.
Se også: Test og anmeldelser af elbiler i Danmark
Perspektivering
Selvkørende teknologi er under hastig udvikling, og ud over Tesla arbejder aktører som Waymo, Uber, Cruise, Baidu, Pony.ai, Verne, Navya, Vay, Volkswagen, Wayne og Goggo Network på robotaxier. Nogle er længere fremme end andre. Læs mere om fordele og ulemper ved selvkørende teknologi.
Tesla er ramt af stor salgsnedgang både i Europa og i Danmark. Se hvor mange elbiler Tesla sælger i Danmark og i Europa på Mobilsidens statistikside.