Teslas aktier faldet med 44 procent alene i december

Teslas aktier faldt 11 procentpoint tirsdag og har nu tabt 44 procent i løbet af december - det bliver den værste måned, kvartal og år for Tesla nogensinde.

Teslas aktier faldet med 44 procent alene i december

Investorerne trækker sig fra aktierne i takt med, at Tesla står overfor udfordringer både hjemme i USA og i andre regioner. Det sker samtidig med, at Elon Musk lægger en betydelig del af sin tid på Twitter.

Salget af Tesla-aktier steg tirsdag, hvilket førte til et samlet fald på 11 procent ved lukketid. Elon Musks bilfirma er kun dage fra at have oplevet sin værste måned, kvartal og år nogensinde og har overhalet Meta som den aktie, det er gået dårligst for i 2022 blandt de højst rankede tech-selskaber.

Det seneste fald kommer efter en artikel i Wall Street Journal, hvor avisen fortæller om en fortsættelse af den ugelange stilstand i produktionen på fabrikken i Shanghai på grund af en stigning i Covid-smittede i Kina.

Tesla-aktien faldet 73 % på et år

Teslas aktier er faldet 73 procent fra rekorden i november 2021. Bare i 2022 er aktierne faldet 69 procent.

Ser man på andre store bilproducenter, er Ford faldet med 46 procent og General Motors med 43 procent. Siden sin introduktion på børsen i 2016 har Tesla kun en gang tidligere oplevet et fald, nemlig i 2016, hvor aktien faldt med 11 procent.

Se også: Videoer med elbiler

Musk bærer en stor del af skylden

Twitter bløder penge, og Musk sælger store portioner af sine Tesla-aktier. Ifølge dokumentation fra midten af december, har Musk solgt yderligere 22 millioner aktier i Tesla, modsvarende en værdi på 3,6 milliarder dollars.

Tidligere i år fortalte Musk sine mange millioner følgere på sociale medier, at han ikke havde planer om at sælge flere Tesla-aktier efter 28. april.

Efter det seneste salg skrev Musk den 22. december på Twitter Spaces, at han ikke har tænkt sig at sælge flere aktier i løbet af de kommende 18-24 måneder. I en debat med en aktionær i Tesla skød Musk skylden for Tesla-aktiernes fald på Federal Reserves rentestigninger og tweetede, at folk i stigende grad flytter deres penge fra aktier til kontanter, og de får aktierne til at falde i værdi.

Se også: Anmeldelse af elbiler

Salget af Tesla-aktier har aldrig været større

Hans udtalelser er ikke lykkedes med at berolige investorerne. Handelsvolumen nåede op over 201 millioner aktier tirsdag, næsthøjeste volumen i 2022 ifølge FactSet. Dagene med de fem højeste handelsvolumener for Tesla har alle været efter 13. december.

I december er Teslas aktier faldet 44 procent, selskabets klart dårligste måned nogensinde, da aktierne aldrig tidligere er faldet mere end 25 procent på en enkelt måned. I løbet af fjerde kvartal er aktierne faldet med 59 procent, værre end det fald på 38 procent i andet kvartal i år, der ellers var selskabets rekord.

Se også: Guide til bedste elbilforsikring

Musk skal igen fokusere på Tesla

Wedbush Securities’ Dan Ives skrev i en rapport tirsdag, at Musks ledelsesproblemer kan give bilfirmaet endnu større problemer.

“Samtidig med, at Tesla sænker priserne og begynder at opbygge lagre globalt i lyset af en sandsynlig global recession, betragtes Musk som “sovende ved rattet” fra et ledelsesperspektiv,” skrev Ives.

Med andre ord bør Musk igen fjerne sit fokus fra Twitter og rette fokus mod at få Tesla på ret køl igen. Musk har i øvrigt selv tabt over 900 milliarder kroner de sidste 12 måneder og det skyldes primært den svækkede Tesla-aktie.