PlayStation 5 eller Xbox Series X – hvilken skal du købe?

Inden længe lander de nye spillekonsoller, PlayStation 5 og Xbox Series X, i butikkerne. Det store spørgsmål er hvilken du bør købe. Læs med her, hvor vi hjælper dig med, at vælge den rigtige konsol.

PlayStation 5 eller Xbox Series X – hvilken skal du købe?

Det er en spændende tid lige nu, hvor vi går og venter på de nye spillekonsoller. Det er ekstra spændende med spillekonsoller, fordi der, modsat fx mobiltelefoner, går flere år mellem nye modeller. Det betyder at der sker en voldsom forbedring når nye spillekonsoller rammer markedet, som samtidig er bygget til at skulle imponere i flere år frem. Og her kommer Xbox Series X og PlayStation 5 ind i billedet, som begge kommer i denne måned, med ret sammenlignelig ydelse og grafik. Men hvad er forskellene så og hvilken konsol skal du vælge? Her får du fordele ved PlayStation 5 og Xbox Series X, så du kan købe den der passer dig bedst.

Selvom PlayStation 5 og Xbox Series X på ingen måde ligner hinanden, så byder de på meget af denne samme indmad. Det betyder også, at de vil tilbyde nærmest identisk grafisk ydelse. Og det er altså spil i 4K-opløsning ved 120 Hz eller helt op til 8K – det kræver dog lige at TV’et understøtter det. Der er altså tale om en imponerende ydelse i de to konsoller. Så det er svært at gå helt galt i byen, lige meget om du vælger PlayStation eller Xbox. Men det betyder ikke, at der ikke er forskelle på de to konsoller, og dem vil jeg gennemgå herunder.

Læs også: Nyheder om spillekonsoller og gaming

Fordele ved PlayStation 5

 • Billigere: Der kommer to udgaver af PlayStation 5, hvor den billigste er billigere end Xbox Series X. Her går man dog glip af et diskdrev med Blu-ray-afspiller, og man skal benytte sig af 100 procent digitalt download.
 • Mere avanceret controller: Begge konsoller kommer med nye og forbedrede controllere, men Sony er virkelig gået all-in med den nye DualSense-controller. Den nye haptiske feedback (vibration) giver en helt anden oplevelse, som fx gør det muligt at fornemme om man bevæger sig på is, træ eller sten. Der er utallige muligheder og det er op til spiludviklerne at udnytte det. Her er også nye adaptivere triggers, som kan yde modstand. Forestil dig at spænde en flitsbue og mærke hvordan modstanden bliver hårdere. Med DualSense-controlleren har PS5 en ret stor fordel.
 • Hurtigere harddisk: Både Xbox Series X og PlayStation 5 kommer med langt hurtigere lagerplads end vi er vant til. Dog må harddisken i PlayStation 5 siges at være meget overlegen. Det betyder kortere loadtider og i nogle tilfælde elimineres loadtid helt. Harddisken i PS5 er blevet rost til skyerne af flere spiludviklere, så den skal nok gøre en forskel.
 • Flere eksklusive spiltitler: Godt nok får Xbox Series X spillet Halo Infinite, men udvalget af eksklusive spiltitler er langt større på PlayStation. Godfall, Gran Turismo 7, Horizon Forbidden West, Spider-Man: Miles Morales, Demon’s Souls for at nævne nogle få.
 • Billigere ekstra lagerplads: Begge konsoller kommer med muligheden for at udvide lagerpladsen. Xbox Series X og PlayStation 5 benytter hurtige NVMe SSD-harddiske, men i Xbox’en skal kortet være godkendt af Microsoft – og det kommer sandsynlig til at betyde en højere pris. Lagerpladsen bliver heller ikke billig til PS5, men her forventes større konkurrence, som leder til billigere priser.
 • Gratis spil med: Til PlayStation 5 får man sammen med en PlayStation Plus abonnement 20 fantastiske titler fra PS4 med. Fx Days Gone, Ratchet and Clank, The Last of Us Remastered, Uncharted 4: A Thief’s End, Monster Hunter: World og mange flere.
 • Bedre lyd: Sony har haft et kæmpe fokus på lyden i den nye konsol. Den kommer med en ny Tempest Engine med 3D-lyd, som skulle give langt mere realitisk lyd.

Læs også: PlayStation 5 i digital eller standard – det bedste køb?

Fordele ved Xbox Series X

 • Mere kompakt: Størrelsen er vigtig – i hvert fald i dette tilfælde. De fleste af os gemmer spillekonsollen væk i et TV-møbel og her har Series X en fordel. Den er nemlig langt mere kompakt, hvor PlayStation 5 er den største konsol vi nogensinde har set. Det kan også være man har brug for at fragte konsollen frem og tilbage, hvor Xbox Series X igen vil have en fordel. Artikelbilledet herover viser konsollerne i deres korrekte størrelsesforhold, så man kan få et indtryk af hvor stor forskellen egentlig er.
 • Billigste med Blu-ray/diskdrev: Godt nok er PlayStation 5 i Digital Edition billigere, men Xbox Series X er den billigste konsol med indbygget diskdrev og Blu-ray. PS5 med diskdrev koster 4.199 kroner, mens Xbox Series X koster 3.899 kroner.
 • Bedre bagudkompabilitet: Begge konsoller tilbyder bagudkompabilitet. Hvor PlayStation 5 tilbyder kompabilitet med PS4-spil, så går Xbox Series X helt tilbage til den originale Xbox, Xbox 360 og Xbox One.
 • Mere lagerplads: Det er ikke en forskel, men den er der alligevel. Alt efter hvor meget styresystemet optager af plads, så er der lidt mere af den dyrebare plads, at gøre godt med på Xbox Series X. Her får man 1TB, mens PlayStation 5 kun har 825 GB. Spillene fylder i gennemsnit 50 GB, så forskellen er alligevel et par spil.

Læs også: Disse spil er klar til PlayStation 5 ved salgsstart

Xbox Series X eller PlayStation 5?

Efter at have læst ovenstående kommer det nok ikke som nogen overraskelse, at PlayStation virker som det bedste køb. Skal man have udgaven med diskdrev (og det bør du), så er den dog dyrere end Xbox Series X. Og betyder den fysiske plads noget for dig, så kunne Xbox Series X være det rigtige valg.

Xbox Series X lander i butikkerne 10. november til 3.899 kroner. Sony PlayStation 5 lander i butikkerne 19. november til 3.399 kroner for Digital Edition og 4.199 kroner for standardudgaven.

Læs også: Endelig en pris: Dette koster en PlayStation 5

Det videre forløb om Playstation

Efterfølgende fulgte redaktionen op på temaet. Daniel Søgaard Hald fandt det relevant at følge op på temaet. d. 2/11/2020 fulgte vi artiklen op med sagen PlayStation 5 i digital eller standard – det bedste køb? – Læs den her. Absolut seneste nyt om temaet finder du her.