Microsoft Surface – et seriøst angreb mod iPad

Microsoft er klar med Surface, en Windows-baseret tablet-PC, som skal tage kampen op mod iPad og Android-tablets. Her forklarer jeg hvorfor Surface giver mening.

Microsoft Surface – et seriøst angreb mod iPad

Der står iPad på tre ud af fire tablets som sælges i Danmark, og i seneste kvartal har Apple solgt flere iPad’s, end store selskaber som HP, Lenovo, Dell og Acer, har solgt PC’ere.

Til trods for konkurrencen fra Android-tablets, har Samsung, Motorola, Asus, og de andre producenter, slet ikke kunne røre Apples dominans på tablets.

Det er det marked Microsoft Surface nu kastes ind i.

Microsofts pressemeddelelse om Surface

Kort fortalt har Microsoft klargjort Windows 8, så den kan fungere på en tablet, altså med et touchikon-interface, og applikationer tilpasset denne brugeradfærd.

Men som et ekstra element, har Microsoft for alvor gjort Windows mobil, og giver reelt mulighed for at køre Windows-programmer på din tablet. Surface er altså både en tablet og en PC – en hybrid.

”Surface” er Microsofts brandnavn for enhederne, og der kommer to forskellige hardware-udgaver, samt to forskellige softwareudgaver – ligesom det kendes fra desktopversionerne. Navnene på softwaren er ”Windows RT” og ”Windows 8 Pro”.

Mere baggrund om Microsoft Surface på Windows 8

Redefinering af PC’eren – som vi kender det

Mange privatbrugere, der ikke er teknisk orienterede, benytter iPad til dagligdagsting som nyhedslæsning på nettet, Facebook, Youtube, spil, små hurtige e-mails m.v. Og kun sjældent er det nødvendigt, at starte den gamle PC op, for at løse opgaver, som iPad ikke kan klare.

Det kunne være når der skal skrives skoleopgaver, rapporter eller andre ting, der kræver et større overblik, og bedre arbejdsforhold, end en tablet i sofaen kan tilbyde.

Med Microsoft Surface redefineres vores opfattelse af PC’eren, som vi kender den.

Vi får alle fordelene ved en tablet, med store fingervenlige ikoner og intuitiv betjening, mens programmerne der normalt anvendes på PC’eren, er med på farten, såfremt man har den store udgave der hedder Microsoft Surface for Windows 8 Pro.

På kontoret eller i hjemmet, kan Surface tilsluttes en ekstern skærm og tastatur, og fungere, som en PC. Mange hjem vil dermed ikke både skulle have en computer og en tablet, men blot én enhed.

Forskellen på Touch Cover og Type Cover til Surface

Microsoft har også udviklet Touch Cover, som er et beskyttelses-cover med indbygget touchtastatur.

Video: Et kig på cover til Surface

To udgaver af Surface

Der kommer som nævnt to forskellige udgaver af Microsoft Surface; en til dagligdagsbrug og til en virksomheds- og highend brug.

Den direkte konkurrent til iPad er ”Surface for Windows RT”, som er lidt tyndere end Den Nye iPad (9,3 mm mod 9,4 mm.) men tilgengæld lidt tungere, 676 gram på Surface og 652 gram på iPad. Skærmen på Surface er med sine 10,6 tommer HD-display lidt større. En iPad har 9,7 tommer Retina-skærm.

Surface for Windows RT afvikler tablet-applikationer skrevet til den såkaldte Metro brugerflade, der også kendes fra Windows Phone, den med de store firkanter.

Den store Surface kaldes ”Surface for Windows 8 Pro”, vejer 903 gram og er 13,5 mm. tyk. Skærmstørrelsen er den samme som på RT-udgave, men med mere power på hardwaren.

Surface for Windows 8 Pro har både Metro-brugerfladen, samt det klassiske Windows skrivebord. Denne enhed kan køre både Metro-apps og almindelige Windows programmer. RT-versionen kører kun Metro-apps.

Microsoft skal ikke vente på apps

Blandt mange problemer for Android-tablets, er manglen på tablet-applikationer der udnytter den store skærm, et af dem. Apple har derimod over 225.000 applikationer, som er tilpasset direkte til iPad, hvilket sikrer dem en klar føring, og et godt salgsargument, hvis man overvejer at investere i en tablet.

Microsoft Surface kører varianter af Windows systemet, og brugerne skal ikke vente på specielle tablet-apps, da applikationer der understøtter Windows 8, også kan køre på Surface for Windows 8 Pro.

Med lanceringen af Windows 8 styresystemet kommer også Windows Marketplace, Microsofts svar på Apples App Store, og opbygningen af Metro-applikationer er allerede i fuld gang, og det er godt for Surface for Windows RT, der kun fungerer med denne type apps.

Altså: Surface med Windows 8 Pro kan køre alle apps, også dem fra Windows. Surface med Windows RT kører KUN specielle Metro-apps.

Microsoft har dermed hele det økosystem, der er et væsentligt punkt, for succes på tablet-platformen.

Surface kommer på markedet til efteråret, samtidigt med frigivelsen af Windows 8, efterfølgeren til Windows 7. Microsoft har ikke offentliggjort priser, men da Apple har sat prisniveauet med iPad, er det nok sandsynligt, at Microsoft vil passe Surface ind deromkring.

Video: Microsofts præsentation af Surface

Min mening om Surface

Microsoft tager med Surface et helt nyt skridt på tablet-markedet.

I modsætning til Android, der mere eller mindre blot efterligner hvad Apple har lavet, så er Microsoft gået en ny vej med en PC’er, der for alvor er blevet mobil, og som stadig kan afvikle de programmer vi kender fra computeren i dagligdagen.

Dertil kommer Surface RT, hvor udviklingen af tablet-touch apps allerede er i fuld gang verden over. Der er altså stor mulighed for, at Microsoft kan trække fra Android på dette punkt.

Ved at have mulighed for brug af hukommelseskort i microSDXC format, og tilslutning af USB-enheder som tastatur og mus, samt skærm, har Surface klart nogle fordele der ikke findes på iPad.

Denne idé er dog set på Asus Transformer og tildeles på Asus Padfone, men disse kører på Android-systemet, der fortsat lider kraftigt på manglen af applikationer, som udnytter den store skærm – og som slet ikke har den smidighed, der kendes fra iPad.

Jeg er sikker på, at Surface vil have en fremragende brugeroplevelse. Microsoft kender godt Apple og deres succes, og derfor er der ingen grund til at tro, at ambitionen ligger under Apples, fra Microsofts side.

Om Microsoft kan konkurrere én til én mod iPad, og hvor hårdt det presser Android må tiden vise, men Surface er det mest seriøse alternativ til iPad, som vi hidtil har set.