Vigtige aktører ude med massiv kritik af Zuckerbergs metavers
Metas værdi er faldet med chokerende 600 milliarder dollars eller 68 procent siden den skiftede navn fra Facebook til Meta. Mark Zuckerberg har brugt mange penge på sit metavers-projekt, indtil nu 15 milliarder dollars i opbygningen af sin virtuelle verden, hvilket er mere end bruttonationalproduktet i flere lande.
Selv om teknologien faktisk har flere år på bagen, har reaktionen på Metas Horizon Worlds og andre tiltag indtil videre været meget kritiske.
Meta sænker selv sine ambitioner til metaverset
Interne dokumenter viser angiveligt, at selskabet ifølge Wall Street Journal har sænket sit mål om 500.000 aktive brugere ved årets udgang til 280.000. Og antallet af personer, der udforsker den virtuelle verden, er faldende (fra 300.000 i februar til omkring 200.000 nu).
Selv det hold, der udviklet Mark Zuckerbergs vision for metaverset, holder sig stort set væk.
Vishal Shah, Metas vicepræsident for Metaverse skulle i et internt dokument have skrevet, at mange af udviklerne ikke bruger så meget tid i Horizon, da de ganske enkelt ikke kan lide det produkt, de har lavet.
Hvis udviklerne ikke selv kan lide det, hvordan kan de så forvente, at deres brugere vil, spørger han retorisk.
Se også: Test af VR-headset
Investorer og banker advarer Meta mod situationen
Nu er der flere vigtige stemmer, der advarer Meta og Mark Zuckerberg mod at fokusere så massivt på metaverset på bekostning af selskabets hidtidige kernefokus.
GlobalData har i et notat til investorerne sagt, at Meta har sat hele sin forretning på spil for metaverset, som stadig ikke eksisterer og de har kørt deres annonceforretning i sænk. De advarer mod, at Meta ender i en situation, hvor de ikke længere har nok annonceindtægter til at investere i sine metavers-ambitioner.
Bank of America har også været ude med en advarsel mod Metas aktier og samtidig sige, at de ikke er overbeviste om selskabets satsning på metaverset.
Investeringsfonden Altimeter Capital har i et åbent brev bønfaldt Zuckerberg om at ændre retning og i stedet fokusere på kerneforretningen, som genererer overskud.
Altimeter Capital, der har for hundredvis af millioner af dollars i Meta-aktier, mener, at selskabet bør begrænse fremtidige investeringer i metaverset og selskabets Reality Labs til højst 5 milliarder dollars om året. Det er kun er en tredjedel af det, som Zuckerberg har sagt, at han har til hensigt at bruge årligt i måske så meget som de næste 10 år.
Selv efter Silicon Valley-standarder er en investering på 100 milliarder dollars ”superstort og skræmmende”, lyder det.
Kalder Zuckerberg for “tonedøv”
AllianceBernstein er også en af de store aktionærer i Meta og de forklarer, at hvis et andet selskab havde fulgt en strategi som Metas, så ville investorer skrive breve, foreslå alternative bestyrelsesmedlemmer og kræve ændringer.
Kapitalforvalteren Carmignac har kaldt Mark Zuckerberg var “tonedøv” over for investeringsverdenen.
Se også: Hvad laver de store tech-selskaber?
Oculus-stifter: Meta er i position til at vinde i det lange løb
John Carmack, der tidligere var teknologichef hos Oculus og i dag arbejder som rådgiver for Meta, mener, at selskabet bør fokusere langt mere på selve brugeroplevelsen end forretningsmulighederne, som det er tilfældet i dag.
Palmer Lucky, der grundlagde Oculus og som blev opkøbt af Facebook i 2014, har også kritiseret Metas metavers som det ser ud nu.
Han siger direkte, at det er et forfærdeligt produkt, som det ser ud i dag, men mener samtidig, at det kan blive fantastisk i fremtiden og at Meta er i den bedste position af alle til at vinde i det lange løb.