Roaming-priser falder snart markant i flere europæiske lande

Det bliver snart billigere at buge mobilen i Albanien, Bosnien-Hercegovina, Nordmakedonien, Serbien og Montenegro takket være ny aftale.

Roaming-priser falder snart markant i flere europæiske lande

Operatører i EU og Vestbalkan har underskrevet en erklæring om at reducere dataroamingtaksterne betydeligt fra den 1. oktober 2023.

Blandt de inkluderede lande er Albanien, Bosnien-Hercegovina, Nordmakedonien samt Serbien og Montenegro.

Se også: Mobilabonnementer med roaming

Roamingaftale skal styrke økonomien

I en erklæring forklarede det regionale samarbejdsråd (RCC), at aftalen er et forsøg på at styrke forbindelsen mellem borgerne og regionernes økonomier ved at tilbyde detailpriser og billige pakker til roamingbrugere.

Der er også en plan om at indføre yderligere nedsættelser inden 2027.

Erklæringen blev underskrevet af repræsentanter for store operatører, herunder Orange, Deutsche Telekom, A1 Telekom Austria og BH Telecom, som forpligtede sig til at indføre det, der beskrives som “effektive og relevante tilbud til forbrugere, der rejser mellem EU og det vestlige Balkan”.

Se også: Hvilke teleselskaber har fri roaming i flest lande?

3 tilbyder allerede roaming

Formentlig vil de danske teleselskaber og øvrige teleselskaber i EU lægge sig i slipstrømmen af dette og også reducere roaming-afgifterne på de kanter. I dag tilbyder 3 dog allerede fri roaming i de nævnte lande, men kun som det eneste teleselskab i Danmark.

Som led i deres tilsagn planlægger koncernerne at undersøge mulighederne for at reducere tillægsgebyrerne for dataroaming ved at indføre incitamenter efter samme model som EU’s Roam Like At Home-initiativ.

RCC erklærede, at tilsagnet bygger på de forbedringer, der er sket i de seneste år med hensyn til at reducere tillægsgebyrerne for dataroaming.

Se også: Gratis roaming og fordele

Ønsker yderligere økonomisk integration med EU

RCC opfordrede desuden tilsynsmyndighederne på Vestbalkan til at overveje en reform af telekommunikationspolitikken med henblik på yderligere integration af regionens økonomier med EU.