Tests af de bedste 5G-mobiler: Det siger anmelderne

Med 5G så småt på vej til Danmark, er det interessant at tage et kig på de tilgængelig mobiltelefoner på markedet, der kan udnytte det hurtige netværk. Her er hvad tests af de første og bedste 5G-mobiler beretter.

Tests af de bedste 5G-mobiler: Det siger anmelderne

Mange af os kan sikkert huske, da de allerførste 3G-mobiler kom på markedet? Kæmpestore klodser, der vejede omtrent det samme som en mursten, og et batteri der holdt strøm i få timer. Men det var fuldstændig ligegyldigt, for den verden netværksteknologien åbnede op for, var umulig at modstå for mange. Senere hen blev 3G-mobilerne noget mere nydelige at se på, og også batteriet blev betydeligt bedre. Et godt bud på dette er Apples iPhone 3G, der lagde grobunden for mobiltelefonen, som vi kender den i dag.

Læs også: 5G-mobilerne kommer til Danmark i år

Efter det revolutionerende 3G-netværk kom det hurtigere 4G-netværk, der, udover at være meget hurtigere og kunne tilbyde VoLTE-opkald, ikke tilbød meget nyt for forbrugeren. Nu står vi over for femte generation af mobilværket, 5G, der i første omgang vil tilbyde langt hurtigere hastighed, op til 1000 gange hurtigere end 4G, og med tiden vil ændre på mange ting i vores samfund.

2019 bød på en væld af mobiltelefoner, der kunne udnytte det hurtige 5G-netværk. Med det nye mobilnetværk har der været masser af spekulationer om 5G-mobilerne, primært på grund af et højere batteriforbrug. Så inden 5G-mobilerne lander i Danmark, så tager vi et kig på nogle af de bedste af slagsen, der er på markedet nu. Hvilke fordele og ulemper er der? Læs med her.

Læs også: Teleselskabet 3: Vi tager hul på 5G i år

De bedste 5G-mobiler på markedet nu

Her er et overblik over de 5G-mobiler, der er tilgængelig på markedet her i starten af 2020, med de bedste resultater i udenlandske tests og anmeldelser:

  • OnePlus 7 Pro 5G
  • OnePlus 7T Pro 5G McLaren Edition
  • Huawei Mate X 5G
  • LG V50 THINQ 5G
  • Samsung Galaxy S10 5G
  • Samsung Galaxy Note 10+ 5G
  • Samsung Galaxy Fold 5G
  • Xiaomi Mi Mix 3 5G

2020 kommer til at byde på masser af 5G-mobiler fra alle de store producenter. I næste uge får vi de første af dem, nemlig Samsungs Galaxy S20-serie, men året byder også på iPhones med 5G, Huawei P40, Huawei Mate 40, OnePlus 8, Motorola G9, Nokia 8.2 og mange flere. Som den opmærksomme spottede, så kommer 5G i år også til mellemklasse-mobiler, hvor vi indtil nu kun har set teknologien i topmodellerne.

Læs også: Mellemklassemobilerne får også 5G i år

Dét siger tests af 5G-mobilerne

I stedet for at dykke ned i de enkelte tests af hver mobil, så kigger vi her på det store billede og de vigtigste spørgsmål om 5G-mobilerne: Hvordan opleves hastigheden på netværket, dækningen og og ikke mindst batteritiden.

De fleste af anmeldelserne beskriver en stadig meget begrænset dækning af 5G-nettet. Selvom der konstant bliver arbejdet på at udvide 5G-dækningen i flere lande, så er den  altså stadig meget begrænset. Det kræver tid og store ressourcer at opbygge et 5G-netværk, og i slutningen af 2020, når 5G kommer til Danmark, bliver det i starten begrænset til enkelte områder i de større byer.

Selvom dækningen er mangelfuld, så er anmelderne generelt meget begejstrede for det hurtige netværk. Når det lykkedes at ramme de rigtig hurtige forbindelser, så kan PUBG downloades på få sekunder og et 24 minutters afsnit på Netflix hentes på fem sekunder, hvilket er ganske imponerende. Noget lignende opleves ved afspilningen af Youtube videoer, noget de fleste af os kan relatere til, hvor afspilningen starter i højeste opløsning omgående. Ingen kedelig ventetid inden videoen går i gang.

Læs også: Samsung Galaxy S20 er lanceret

5G-mobilerne har ofte større batterier

En af de helt store indledende bekymringer, hos anmelderne, af de testede 5G-mobiler er batteritiden. Inden 5G-mobilerne begyndte at dukke op i butikkerne, hørte vi om flere chip-producenter, der kæmpede med at få styr på det høje energiforbrug 5G medbringer. Hvis der er noget vi ikke har brug for i vores mobiltelefoner, så er det kortere batteritid – også selvom hurtigopladningen ofte er en hjælp.

Det tyder dog på at chip-producenterne har fået nogenlunde styr på energiforbruget, og samtidig har mobiltelefon-producenterne ofte udstyret 5G-mobilerne med større batterier. Fx er den normale Samsung Galaxy S10+ et 4100 mAh batteri, hvor 5G-udgaven 4500 mAh. Det betyder desværre også at 5G-udgaven er betydeligt større og tungere. Men det er ikke gælder ikke alle 5G-mobilerne, for OnePlus 7 Pro i den normale- og 5G-udgaven er ens på både vægt og mål. Underligt nok opleves batteriforbruget på 5G-udgaven af denne ikke umiddelbart ringere end 4G-udgaven, hvilket overrasker.

Med dette års kommende 5G-mobiltelefoner, så vil vi helt sikkert se endnu større forbedring af batteriforbruget. Nye chipsets med 5G fra Qualcomm, Kirin, Exynos, Mediatek og flere, står allerede klar til at blive brugt i årets smartphones. Så det tyder umiddelbart på at det ikke er batteritiden, der skal holde os tilbage fra at købe en 5G-mobil, men noget helt andet: dækningen.

mobiler på række
5G-mobilerne er nogle gange tungere og større, men andre gange fuldstændig ens med deres 4G-søskende.

Konklusion af tests af 5G-mobiler: Vent med at købe en 5G-telefon

Faktisk har ovenstående 5G-mobiler fået exceptionelt gode tests og anmeldelser med på vejen, og de virker til at være fuld ud på højde med deres 4G-udstyrede søskende. Så 5G-mobilerne kan sagtens anbefales, men det store problem er dækningen, der har vist sig at være meget sparsom. Anmelderne har kunnet opnå 5G-dækning få steder, men da det samtidig kommer med enten en dyrere mobil eller et dyrere mobilabonnement, så er konklusionen at det ikke er værd at investere i 5G-mobilen, endnu.

Når der officielt åbnes op for 5G i Danmark, så vil det højst sandsynligt være kort før eller efter lanceringen af iPhone 12, der ifølge rygterne bliver det første Apple-mobiler udstyret med 5G. Til den tid vil dækningen sandsynligvis være så begrænset, at selvom 5G-mobiler er tilgængelige i Danmark, så kan det ikke betale sig at investere i en. 2021 bliver måske året, hvor det giver mening at købe en 5G-mobil, men det vil tiden vise. Men generelt set, så ser mobilerne meget lovende ud og kun dækningen sætter sine begrænsninger.

Vi er spændte på 5G. Hvad med jer?

Læs også: Analytiker: I år får Apples iPhones 5G

Historien efterfølgende

Meget er sket siden vi kørte artiklen. mobilsiden fulgte op på sagen. Allerede d. 24/1/2020 bragte vi nyt i sagen med artiklen; De mest ventede mobiltelefoner i 2020Klik her for at læse den påfølgende artikel.. Redaktionen har fokus på tematikken. De seneste nyheder finder du her.