Apple redefinerer bærbaren: her er Macbook

Apple starter på en frisk med sine bærbare. Mød den nye, åleslanke Macbook.

Apple redefinerer bærbaren: her er Macbook

Den californiske tech-gigant tager næste skridt i miniaturiseringen af det mobile kontor. Den nye Macbook er 24% tyndere, over 200 gram lettere og (næsten) helt fri for kabler.

Apple er stolte af deres Macbooks, med rette, for selvom bærbarindustrien stagnerer peger Apple-chef, Tim Cook, på at Mac’en formår overgå industrien de sidste 10 år. 

Tim Cooke understregede under præsentationen, at hensigten er at redefinere laptopen. Og hans konklusion er sikker: ”det er lykkedes!

Se også: Apple Watch prisen ude: Dyr, dyrere, grotesk

Navnet er nu bare kort og godt ’MacBook’ og for Apple handler det om at være ekstrem, men i det små.

Med en profil på 13,1 millimeter er den hermed 24% tyndere end selv den åleslanke Macbook Air. Skærmen strækker sig over 12 tommer, er 0,88mm tynd, og lover 30% lavere strømforbrug end hos forgængerne. Det tynde format betyder dog, at det ikoniske lysende æble erstattes af et blankpoleret Apple-logo.

Opløsningen er hævet til 2304×1440 pixels, hvilket giver et 16:10 format. Med 221 PPI opnår den Apples egen retina-standard for skarpe skærme.

Nytænkning i trackpad’en

Tastaterne går nu fra kant til kant mens knapperne fortsat er full-size. Selve tasterne er 40% slankere i højden og vil give en ny trykfornemmelse via sin nye butterfly-mekanisme.

Centralt i enhver Macbook er trackpad’en og i Macbook er musemåtten nu ekviperet med såkaldt ’ForceTouch’.

Hele overfladen er nu klikbar og kan skræddersyes til at forstå både lette og tunge klik. I OS X og Safari kan et tungt tryk på et ord eksempelvis fiske det tilhørende Wikipedia-opslag.

Ingen støj

Aluminiums unibody strukturen er naturligvis igen at finde, men via snedig batteriskive-origami og minimale rammer omkring skærmen, er vægten holdt nede på 920 gram.

Til at drive OS X frem er den nye femte generations Intel Core M processor. Dual-core CPU’en tikker mellem 1,1 GHz og 2,9 GHz alt efter opgaverne. Apple lover selv, at Macbook er verdens mest strømbesparende bærbar. Det kvitteres med en driftstid svarende til en normal arbejdsdag, eller 9 timers surfen på nettet.

Apple Macbook

Slut med kabler

For Apple er kablet snart fortid mens Bluetooth og Wi-FI er vejen frem. Derfor har Macbook nu kun en enkelt port til trådet forbindelse til omverdenen. Airplay, Airdrop og Kontinuitet skal sikre forbindelsen fremover.

Sidste fortidslevn er en enkel port af den seneste, vendbare USB-C type og 3,5mm jack-stik. Kablet anvender den seneste USB 3.1 standard og er, som noget nyt i USB-verdenen, vendbar.

Apples nye mini-stjerne vil komme i tre farver. Som med iPhonen, vil du kunne få den i sølv, guld eller i spacegray.

Specifikationer Apple Macbook

Mål: 280,5 x 196,5 x 3,5-13,1 mm
Skærm
: 12” retina 2304×1440 pixels, 226 PPI
Vægt: 920 gram
Tykkelse: 13,1 mm (24% tyndere)
Ydelse: Intel Core M 1,1/1,2 GHz – op til 2,9 GHz dual-core. 5. gen Intel core med HD5300 Grafik
RAM: 8GB
Lager: 256/512 GB
Pris: 11.299,- / 13,999,- kroner 
Øvrigt: ForceTouch trackpad, fås I sølv, Spacegrey og guld. Kun én port: USB-C

Opfølgning på artiklen

Redaktionen følger op med den seneste udvikling i sagen. mobilsiden kunne ikke lade være. 9/3/2015 havde vi dette at sige med nyheden; Apple holder Watch event i aften – følg med her – Følg det videre forløb her. Temaet er fortsat relevant. Klik her for de seneste nyheder..