Samsungs smartwatches godkendt til at opdage søvnapnø

Samsungs smartwatches er blevet godkendt til at opdage tegn på lidelsen søvnapnø - dog i første omgang kun i USA. En opdatering ruller ud i tredje kvartal.

Samsungs smartwatches godkendt til at opdage søvnapnø

Den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse har givet Samsung grønt lys til at lægge en ny funktion ind i selskabets ure i USA. Funktionen skal hjælpe brugere med at opdage symptomer på søvnapnø.

Det er ifølge Samsung første gang, at en sådan funktion er blevet godkendt i USA. Tidligere er funktionen blevet godkendt til brug i Sydkorea.

Samsung har planer om at rulle overvågningsværktøjet ud til sine Galaxy Watch-ure i tredje løbet af kvartal i år. Søvnapnø-funktionen vil komme til at ligge i Samsung Health Monitor-appen.

Læs også: Nu må Apple igen sælge Apple Watch Ultra 2 og Watch Series 9

Opdager tegn på søvnapnø over to nætter

Funktionen gør det muligt for personer over 22 år, der ikke er blevet diagnosticeret med søvnapnø, at holde øje med tegn på lidelsen, når de bruger et Samsung-smartwatch og -smartphone.

Værktøjet leder efter tegn på lidelsen obstruktiv søvnapnø i mellem til svær grad over en periode på to nætter. Brugerne skal tracke deres søvn mere end fire timer to gange i løbet af en periode på 10 dage for at kunne bruge funktionen.

Obstruktiv søvnapnø er en kronisk lidelse, der ifølge National Sleep Foundation rammer omkring 25 procent af alle mænd og 10 procent af alle kvinder i USA. Tal fra Danmark viser, at 10-15 procent mænd og 5-8 procent kvinder i alderen 40-70 procent lider af obstruktiv søvnapnø.

De personer, der har diagnosen, oplever pauser i vejrtrækningen under søvnen – noget der reducerer søvnkvaliteten, forstyrrer ilttilførslen og giver øget træthed i dagtimerne.

Behandler man ikke lidelsen, kan søvnapnø ”øge risikoen for hjertekarsygdomme som hypertension, koronarsygdom, hjertesvigt, uregelmæssig hjerterytme og slagtilfælde,” oplyser Samsung. Selskabet tilføjer, at funktionen bør hjælpe flere med at opdage lidelsen i mellem til svær grad. Håbet er, at uret kan hjælpe folk med at søge lægehjælp.

Samsung er ikke ene om at forsøge at gøre noget ved søvnapnø. Tilbage i 2020 tilføjede Withings en lignende funktion til opdagelse af søvnapnø i selskabets søvntrackingmåtte til at lægge under madrassen.

Læs også: Test af Samsung Galaxy S24 Ultra