Skal man vælge smartwatch eller fitnesstracker?

Apple, Fitbit, Garmin, Samsung med flere: Der er mange wearables på markedet, men er det et smartwatch eller en fitnesstracker, du skal vælge?

Skal man vælge smartwatch eller fitnesstracker?

Både smartwatch og fitnesstrackere (også kendt som aktivitetstrackere) kan hjælpe dig med at holde dig opkoblet, tracke dagens aktiviteter og overvåge vejen til dine fitnessmål. Men der er forskelle på de to typer enheder, så inden et køb må man tænke over, hvilken en der er den rigtige til at dække ens behov.

Generelt kan man sige, at fitnesstrackere er mere fokuseret på overvågning af helbreddet og aktiviteter og mindre fokuseret på notifikationer og på at lege mobiltelefon.

Deres mindre skærme er ikke så brugbare, hvis man vil læse og svare på beskeder, der er et smartwatch med større skærm bedre. Visse smartwatch er målrettet modebevidste personer, der også gerne vil holde sig i form, altså dem der gerne vil have et flot ur med gode smarte funktioner og fitnessfunktioner i topklasse.

Andre er rettet udelukkende mod fitnessentusiaster, der vil have masser af sensorer til specielle former for fitnesstracking.

Men der er også mange med et ben i hver lejr med både et flot udseende, sofistikerede helbredsfunktioner, avancerede smarte funktioner og detaljeret sportstracking.

Se også: Bedste fitness tracker

Hvad skal man betale for et smartwatch elle en fitness tracker?

Der er også lige det med prisen – der er nemlig rigtig stor forskel på prisen på et smartwatch og en fitnesstracker. Det er svært at anbefale de helt billige modeller, selvom man kan lade sig lokke af, at de er meget lig de dyre modeller fra for eksempel Apple. Der er simpelthen for mange kompromisser og sådan noget som privacy, altså beskyttelse af ens private data er mere sårbart på de billigste modeller.

Betaler man mere, får man som oftest også flere funktioner som multisport-tracking eller, på et smartwatch, muligheden for at ringe op uden telefonen. Kvaliteten er puls- og søvnmåler, tracking af skridt, skærmen, hastighed i brugerfladen er også funktioner, der er bedre når man går op i pris.

Andre elementer, der påvirker prisen, er design og materiale. Visse enheder har en masse forskellige designmuligheder som remme i forskellige materialer som læder eller metal, eller limited edition-versioner, der bliver promoveret af kendte personer.

Generelt bør man betale mindst 300-400 kroner for en fitnesstracker, og generelt bør man bruge mindst 2.000 kroner på et smartwatch. Af og til kan man også være heldig at finde et godt tilbud på udsalg.

  • Find priser på de bedste smartwatch her
  • Find priser på de bedste fitnesstrackere her

Hvorfor vælge en fitnesstracker i stedet for et smartwatch?

Helt basalt kan en fitnesstracker give indblik i ens daglige aktivitet, holde øje med antal skridt, kalorier eller søvn. Mere avancerede enheder kan tracke specifikke former for sport eller motion, som løb, cykling, svømning, fitness eller golf. Andre har multisport-tracking, så man kan tracke hele sin træning, både på løbebåndet og i poolen.

Visse har mere avancerede sensorer til tracking såsom pulsmålere og nogle basala smarte notifikationer som beskeder eller e-mails. De med indbygget GPS kan fungere uafhængigt af telefonen, så man kan efterlade telefonen derhjemme, mens man er ude at cykle eller løbe. Lige netop den del kan være rigtig praktisk.

Fordele og ulemper ved fitnesstrackere

Fordele: En fitnesstrackere er (ofte langt) billigere end et smartwatch, så de er et godt valg, hvis prisen betyder noget. Der er masser af modeller, der er designet til at være komfortable, så man kan have den på hele dagen uden problemer.

Avancerede enheder kan have funktioner, der er dedikeret bestemte sportsgrene, men de koster lidt mere, og i de tilfælde kan det være bedre at købe et smartwatch. En fitnesstracker har som regel rigtig god batteritid, ofte 7-10 dage, i nogle tilfælde også langt længere batteritid.

Ulemper: Udover aktivitet og sport kan det variere meget, hvor alsidige disse enheder er, for eksempel når det handler om smarte notifikationer fra en telefon, musik og tredjeparts-apps.

De bedste trackere er nøjagtige, komfortable og lette at bruge. De værste både overdriver eller underdriver din tracking og kan ramme helt ved siden af og kan være ubehagelige både at bære og bruge. Hvis du ser en fitnesstracker som det bedste valg for dig, er der en god idé at gå efter en, der har fået gode anmeldelser.

Hvorfor vælge et smartwatch i stedet for en fitnesstracker?

Kort sagt skal man vælge et smartwatch, hvis man synes om idéen om en minismartphone på håndleddet, eller man gerne vil have særlig sportstracking.

Et smartwatch har som største styrke dets mulighed for at kombinere notifikationer fra din smartphone, som beskeder, opkald, e-mails, rutebeskrivelser, kalenderposter og bskeder fra sociale medier med komfort og stil.

Med de bedste kan man let se og svare på notifikationer, diktere beskeder eller e-mails eller sende hurtige svar, og alle smartwatch kan klare den meste grundlæggende fitness- og aktivitetstracking. Et smartwatch giver også mulighed for at se flere detaljer om træningen eller smarte notifikationer ved et enkelt øjekast, uden at man behøver tage telefonen frem.

Som sagt har visse smartwatches en masse sensorer og teknologi tiltænkt specifikke aktiviteter som løb, svømning eller vandring. Det kan blandt andet dreje sig om:

  • Højdemåler – bruger barometrisk tryk og GPS til at bestemme hvor hjøt over havets overflade, man er, så man kan finde sig selv på et kort.
  • Barometer – måler det atmosfæriske tryk, så man kan forudsige vejret, om det nu bliver værre eller bedre. Visse kan tilmed advare om en kommende storm.
  • Navigationsfunktioner – tracking af placering som GPS, Glosnass og Galileo, kompas, visuelle kort og mulighed for at gemme ”minder” fra ruter, man har gennemført og tilføje beskrivelser til dem.
  • Termometer – kan hjælpe med at vælge tøjet til en lang vandretur.
  • Løbemålinger – som hastighed, kadence, personlige workouts og detaljeret indsyn i resultaterne og hviletid.
  • Specifik måling af svømning som hastighed, distance, SWOLF (måling af effektiviteten i svømningen).
  • Kompatibilitet med en brystmonteret pulsmåler – de er mere nøjagtige end pulsmålinger fra håndleddet.
  • Visse er konstrueret specielt til at kunne klare lidt hårdere forhold med stærkere rem og skærm, der kan modstå ridser.

Fordele og ulemper ved smartwatch

Fordele: Dem med avancerede smarte funktioner er rigtigt gode til at holde dig opdateret og til at besvare notifikationer. De bedste sportsure tracker fitness ret nøjagtigt. Det handler blandt andet om antal skridt, distance og pulsmåling, mens visse tilbyder detaljerede målinger af forskellige sportsgrene.

Ulemper: Gennemsnitligt er smartwatch langt dyrere end en fitnesstracker. Mange af dem har desuden kort batteritid og skal lades op ofte, måske endda hver dag.

Præcis som fitnesstrackere kan det variere, hvor nøjagtigt de måler ens aktivitet, samt hvor lette de er at bruge.