Ecovacs Deebot Ozmo 930 – robotten der også vasker gulv [TEST]

Robotstøvsugere ser vi hyppigere og hyppigere i danske hjem, Ecovacs Deebot Ozmo 930 kan ovenikøbet vaske gulvet, samtidig med at den støvsuger det

Ecovacs Deebot Ozmo 930 – robotten der også vasker gulv [TEST]

De fleste der overvejer robotstøvsugere er nok stødt på navnet Roomba, som vi også har testet tidligere.

De færreste har nok hørt om Ecovacs Robotics som er et kinesisk firma, som laver robotter til hjemmet, blandt andet en vinduespudser robot.


Ecovacs Deebot Ozmo 930 er deres nyeste robotstøvsuger, som udover at støvsuge også kan vaske gulvet.

Som travlt familiefar til 2 raske drenge og en storfældende kat i husstanden tænkte jeg, at den var jeg nødt til at teste. 

Ecovacs Deebot Ozmo 930
Der er en vandtank med en fiberklud nedenunder, som Ecovacs Deebot Ozmo 930 bruger til at “vaske” gulvet. Foto: Mobilsiden.dk

Opsætning af robotstøbsugeren

Selve opsætningen af Ecovacs Deebot Ozmo 930 er ret nem at gå til, og kan klares af stort set alle.

Man pakker robotstøvsugeren ud af kassen, henter den gratis app til Android eller iOS og følger vejledningen. Her skal du blandt andet connetce til dit wifi samt oprette en brugerkonto.

Når disse enkle trin er overstået klikker du “auto” på robotstøvsugeren og den går i gang med at kortlægge dit hus.  

 

Ecovacs Deebot Ozmo 930 app
Ecovacs Deebot Ozmo 930 laver et kort over dine gulve og du kan vælge hvor den skal støvsuge. Foto: Mobilsiden.dk

Hvordan er Ecovacs Deebot Ozmo 930 i praksis

Ecovacs Deebot Ozmo 930 finder selv ud af hvor den kan køre i dit hjem, og laver kort over dette. Den registrerer selv når den kører ind i nye rum, og navngiver dem som default som Rum A – Rum B osv. i app’en.

Herefter kan du i selve app’en vælge hvilke rum som robotstøvsugeren skal rengøre.

Det er i princippet rigtig smart, for mig hjem, en villa fra 1942 er der dog nogle helt grundlæggende problemer – dørtrin.

Ecovacs Deebot Ozmo 930 kan ikke forcere dørtrin, som overhovedet ikke. Da jeg testede iRobot Roomba 966 oplevede jeg jævnligt at robotten strandede på et af mine dørtrin. Men at den formåede dog at kunne forcere mine dørtrin fra den “flade” side, for så ikke at kunne komme ordentlig over fra den lidt anden side, nogle gange. Andre gange lykkedes det den at komme videre.

Deebot’en kan overhovedet ikke forcere nogle af mine dørtrin. Og da jeg kun har 2 rum ud af mine 167 km som ikke er adskilt af dørtrin, er det endt med at jeg stort set kun at bruge støvsugeren i disse rum.

Ecovacs Deebot Ozmo 930 app
på app’en til Ecovacs Deebot Ozmo 930 kan du nemt lave virtuelle grænser, hvor støvsugeren ikke må køre. Foto: Mobilsiden.dk

I app’en kan du lave virtuelle grænser, hvis der er steder hvor du ikke vil have at Deboot’en skal rengøre. Der åbner du bare og trækker en streg over indgangen til det rum som ikke skal rengøres, og robotten vil opføre sig, som var der en fysisk væg der.

Nu skrev jeg tidligere, at Ecovacs Deebot Ozmo 930 kan vaske dit gulv mens den støvsuger det. Det er måske lidt en tilsnigelse.

Der sidder en fiberklud og en vandtank, så der kan køres en fugtig klud hen over gulvet. Det fungerer faktisk ganske udmærker, til lige at tage de værste daglige pletter som kan komme på gulvet.

Men ligesom den generelle støvsugning ikke kan endeligt erstattes af en robotstøvsuger endnu, så kan gulvvasken det altså heller ikke. Den kan klare det fint og overfladisk i hverdagen, men så tager jeg selv den manuelle støvsuger i weekenden, og kommer helt til bunds.

Ecovacs Deebot Ozmo 930 dørtrin
Ecovacs Deebot Ozmo 930 kan ikke forcere dørtrin. Foto: Mobilsiden.dk

Der er dog et par grundlæggende ting man skal være klar over, hvis man går i overvejelser om at investere i en robotstøvsuger.

For at robotten kan køre, skal du sørge for, at der altid er ryddet op på gulvet derhjemme. Henkastede legoklodser, gamle sokker og lignende, går ikke i spændt med en robotstøvsuger.

Du må ikke have løse ledninger liggende på gulvet, eller stikkontakter i fodpanels højde med stik i, hvor ledninger ikke er sømmet fast. Da robotstøvsugeren har roterende børster, risikerer du nemt at den får filtret ledninger ind i børsterne.
Nøjagtig det samme gør sig gældende for sko og støvler med snørebånd. Står disse på gulvet, risikerer du at støvsugeren vælter dem, og får viklet snørebåndene om de rotorende børster.

 

robotstøvsuger
En robotstøvsuger bliver aldrig bedste venner med vores kat. Foto: Mobilsiden.dk

Konklusion

Ecovacs Deebot Ozmo 930 støvsuger ikke på højde med hvor godt man selv kan støvsuge, men den er god til at holde snavset i hverdagen nede, og så kan man selv gå lidt grundigere efter.
Specielt hvis der er større klumper jord i entreen, så bliver disse mere ”skudt” afsted af rotorerne, frem for støvsuget op. Kantrengøring klarer den heller ikke på samme niveau som man selv kan.
Men i det store og hele, kan det gøre, at man ikke behøver at rende hver dag, selv lige og tage en hurtig runde med støvsugeren, nu er det måske mere begrænset til at man en gang om ugen selv går lidt grundigere i dybden.

Læs også testen : styr lyset i dit hjem fra telefonen med IKEA TRÅDFRI

Mit problem med Ecovacs Deebot Ozmo 930 er at den ikke kan komme rundt i mine forskellige rum, den fungerer egentlig ret godt til at støvsuge, specielt mine løse tæpper klarer den rigtig rigtig godt. Støvsugeren kan bare ikke navigere imellem mine rum på grund af dørkarme. Så hvis jeg er hjemme og flytter robotten manuelt mellem mine forskellige rum, og så sætter den i gang, så klarer den det ganske flot.

Så jeg er lidt blandet i mine meninger omkring den. Jeg har konstateret at den kan fungere hvis der ikke er dørkarme eller andre niveauforskelle. Men samtidig er hele idéen med en robot, at den skal kunne køre automatisk, og man skal have et minimum af arbejde med den, plus man slipper for at høre på lyden af en robotstøvsuger som kører og arbejeder.  Samtidig er der ikke så mange i min omgangskreds som ikke har dørkarme i deres hjem.

Prisen på Ecovacs Deebot Ozmo 930 er ca. 4.700 kr.

Det er en stor fordel at kunne styre det hele via en app, som samtidig er flot og virker godt.

Så Ecovacs Deebot Ozmo 930 lander samlet på 4 stjerner.