ASUS Zenfone 5 – En notch bedre end forgængeren [TEST]

Anmeldelse: ASUS er tilbage med en ny telefon: ASUS Zenfone 5. Her får du en stor 6.2” skærm, men i et meget kompakt hus.

ASUS Zenfone 5 – En notch bedre end forgængeren [TEST]

ASUS Zenfone 5 er en af de billigste telefoner på markedet med den omdiskuterede notch. Det kan man så vælge at synes om, som man nu har lyst. Men én ting er helt sikkert: Med en skærmudskæring som denne, og med en fingeraftrykslæser på bagsiden, så får man en helt utroligt stor skærm, i et meget lille hus.

Sidst vi testede en ASUS smartphone, forgængeren Zenfone 4, var der stadig plads til forbedring. Lad os dykke ned i Zenfone 5 og se nærmere på, hvordan det går for taiwanesiske ASUS denne gang.

Læs også: Asus Zenfone 5 – en bredside mod “Fruit Phone X”

Specifikationer på ASUS Zenfone 5

Dimensioner: 153 x 75.7 x 7.9 mm, 155 gram

Skærm: 6.2” IPS LCD
Skærmopløsning: 1.080 x 2.246 pixels, 19:9 format
Processor: Qualcomm Snapdragon 636
Grafikchip: Adreno 509
RAM: 4 eller 6 GB
Lager: 64 GB (kan udvides med microSD)
Kamera: 12 megapixel Sony IMX363 f/1.8 og 120 graders vidvinkel 8 megapixel. 8 megapixel f2 front kamera. 4K UHD 60 FPS videooptagelse.
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
Software: Android 8.0 Oreo med ZenUI 5.0
Batteri: 3.300 mAh med lynopladning
Andet: Bluetooth® 5.0, USB-C, FM Radio, DTS Headphone:X, Hi-Res Audio 192kHz/24-bit, ansigtsoplåsning
Farver: Midnatblå og Meteorsølv
Pris: Vejledende pris 3.290 kroner.

ASUS zenfone 5
ASUS Zenfone 5 er en nydelig telefon. Foto: Mobilsiden.dk

Design, display og lyd

Det første man lægger mærke til ved Zenfone 5, er den overraskende lave vægt på 155 gram. Lav vægt vidner dog sjældent om kvalitet, men i dette tilfælde hænger det ikke sammen sådan. Forsiden og bagsiden er beklædt med 2.5D afrundet glas, som næsten perfekt er tilpasset telefonens kurvede ramme. Det giver den et stilet udseende, men gør den samtidig behagelig at holde om, og sikre derudover et rigtig godt greb om den. Godt nok er den lavet af glas, men den føles ikke så glat som andre, og fedtede fingre ses heller ikke så let.

På forsiden sidder et 6.2” stort display, som fylder hele 90 procent af fronten. Det skyldes brug af et skærmhak og en fingeraftrykslæser, som sidder på bagsiden. Vi er ikke langt fra en front som kun udfyldes af et display.

På siden finder man volume og tænd/sluk knapper. De klikker fint, men føles dog en smule løse i det. I bunden er det en USB-C indgang, samt plads til jackstik. Altid rart at se.

ASUS zenfone 5
Jackstik og flotte runde kurver… ASUS Zenfone 5. Foto: Mobilsiden.dk

Bagsiden har det klassiske ASUS look, som man også ser fra deres bærbare computere. Det ser faktisk rigtig godt ud, og det er som om det skjuler fedtede fingre lidt. Derudover sidder der en hurtig fingeraftrykslæser og et dobbelt kamera, som vi kommer tilbage til.

Designmæssigt synes jeg Zenfone 5 rammer plet. Den føles ikke helt så solid og holdbar, som man fx ser det i Nokia 7 Plus og Samsung Galaxy S9. Til gengæld så vejer den mindre.

Det store 6.2” IPS display er i fuld HD i et 19:9 format. Farverne er rigtig fine og rimeligt naturlige, men dog med lidt tendens til blåligt skær. Der er masser af lys i displayet, selv når man bruger telefonen udendørs i sollys. Der er desuden en software funktion, der automatisk indstiller farvetoner efter omgivelserne, som man ser det med fx Apple’s True Tone.

Læs også: Nokia 7 Plus – En eksklusiv mellemklasse [TEST]

ASUS zenfone 5
ASUS Zenfone 5 er en flot og ikke så prangende telefon. Foto: Mobilsiden.dk

ASUS beskriver højttalerne i Zenfone 5 med sætningen ”Dual 5-magnet speakers with dual NXP smart amplifiers”, hvilket lyder rigtig fint. Til det kan jeg sige, at de spiller udmærket. De spiller højt og med en udmærket bund, dog lyder de som om man har hængt et tykt tæppe foran højttalerenhederne, som gør lyden uklar.. Samtaler med højttaler på lyder dog fortrinligt, hvorimod samtaler i ørestykket ikke lyder specielt godt. Der er en konstant raslelyd i baggrunden, som er irriterende. Men glemmer dog hurtigt at den er der.

Software, hastighed, netværk og batteri

På Zenfone 5 finder man Android Oreo 8.0 og ASUS’ egen brugerflade, som de kalder ZenUI. Man kan undre sig over, at en telefonen lanceret nu ikke kommer med Android 8.1. Sikkerhedsopdateringen er i skrivende stund dateret 1. marts. ZenUI har desuden fået en opdatering til version 5.0.

Der er ikke meget af den rene Android oplevelse at se, lige udover SMS appen, som er Googles egen Android Beskeder. Jeg prøver lige nu at finde på noget pænt at sige om ZenUI, men jeg finder det dog en smule svært. Det er ikke pænt, der er mange bugs og features, som jeg personligt finder ubrugelige. En hukommelsesrenser i hurtigindstillinger, hvorfor?

ASUS zenfone 5
Hurtigindstillinger på ASUS Zenfone 5. Foto: Mobilsiden.dk

Her kommer nogle af mine dårlige oplevelser med ZenUI. Det kan være svært at se om der er nogle nye notifikationer, samt hvilke notifikationer der er tale om. Pga. skærmudskæringen, så viser telefonen ikke ikoner for nye notifikationer – jo hvis der kun er én ny notifikation. Så meget ofte skal man hive notifikationsgardinet ned, så man kan se hvad det er. Kan man vælge at skjule skærmhakket i indstillingerne? Nej det kan man ikke, desværre.

UPDATE: Den 10. maj ruller ASUS en ny opdatering ud, som gør det muligt at skjule skærmudskæringen.

Sådan ser det fx. hvis du har flere notifikationer, samt en kørende app som fx Endomondo:

Starter du fx en løbetur på Endomondo, så farer et Endomondo ikon rundt på statuslinjen. Se her:

Har man fx Maps kørende og hiver notifikationsgardinet ned, så hakker det. Nogle gange når man bruger kamera appen, så begynder skærmen at blinke, og det er umuligt at tage billeder. Ansigtoplåsning har heller ikke virket godt for mig, så er gået tilbage til fingeraftryk.

Noget der ikke burde ske i en smartphone fra 2018, som forhåbentlig også bliver løst inden den lander i butikkerne.

Så kom jeg af med alt det sure, beklager. Generelt har brugen af ZenUI dog været udmærket. Det er dog lang tid siden, at jeg har stødt på så mange fejl og ting der ikke er helt gennemtænkt.

Stod det til mig skulle
ASUS’ ZenUI brændes på
bålet. Undskyld ASUS.

ASUS zenfone 5
ASUS Zenfone 5. Foto: Mobilsiden.dk

Mellemklasse processoren, Snapdragon 636, har gjort det rigtig godt. Telefonen virker hurtig, lige udover diverse softwarefejl. Faktisk virker Zenfone 5 til tider hurtigere end Nokia 7 Plus, der har et nummer større processor og kommer med ren Android.

Batteriet har også været fremragende, og den holder let to dage for mig. Specielt når den ikke bliver brugt, bruger den utroligt lidt strøm. Opladningen er der turbo på, og den leverer omkring 40 procent efter 30 minutter.

Både mobildata og telefon dækningen generelt har også fungeret problemfrit. Ørestykket leverer desværre ikke den bedste lydoplevelse til samtaler, men man kan dog uden problemer høre hvad folk siger.

Kameraet i Zenfone 5

Kameraet på Zenfone 5 er noget af det ASUS har valgt at fokusere mest på. På indpakningen af telefonen finder man sætningen ”We love photo”, som underbygger dette. På bagsiden finder man to linser, et med en f/1.8 12 megapixel sensor og et med en f/2 8 megapixel vidvinkel. Der er desuden en bokeh funktion, som dog er meget hit and miss. Nogle gange bliver de dog ganske fine.

ASUS zenfone 5
Billeder taget med bokeh funktionen i Zenfone 5 ender lidt for ofte sådan. Foto: Mobilsiden.dk

Billeder i dagslys er gode. Jeg synes dog at en lidt for kraftig efterbehandling skinner igennem, og den er specielt aggressiv til, at forsøge at gøre billederne skarpere. Derudover ser man ofte en overeksponering og nogle til tider overdrevene farver, her specielt farverne grøn og blå.

Se fx her hvor øverste billede er fra iPhone 8 Plus og under Zenfone 5:

ASUS zenfone 5
Taget med iPhone 8 Plus. Foto: Mobilsiden.dk

Se hvordan træerne ude i venstre side nærmest bliver helt hvide og himmel og træer til højre nærmest forsvinder.

ASUS zenfone 5
Taget med Zenfone 5. Foto: Mobilsiden.dk

I lav belysning gør Zenfone 5 det også udmærket. Der skal dog ikke undværes meget lys før lukketiden bliver lang, og billeder i bevægelse bliver slørede. Men klart et af de bedste kameraer til dette til prisen.

ASUS zenfone 5
ASUS Zenfone 5 i lav belysning. Foto: Mobilsiden.dk

Vidvinkel er sjovt at lege med, men kvaliteten er dog ikke prangende. Men det er en sjov og praktisk feature, som til tider vil komme til sin ret.

ASUS zenfone 5
Vidvinkel på Zenfone 5. Foto: Mobilsiden.dk

Samme motiv med den normale linse på Zenfone 5:

ASUS zenfone 5
ASUS Zenfone 5. Foto: Mobilsiden.dk

Generelt er det en god oplevelse at bruge kameraet på Zenfone 5. Billeder bliver taget hurtigt og appen er let at anvende. Billederne er gode, men dog ikke på højde med Samsung Galaxy S9 og Huawei P20 Pro, men man skal huske på at Zenfone 5 er noget billigere.

Som nævnt lider kamera appen dog af småfejl, som til tider kan irritere.

ASUS zenfone 5
Desværre overeksponerer ASUS Zenfone 5 alt for ofte. Foto: Mobilsiden.dk

Bedre men stadig ikke godt nok ASUS

Generelt synes jeg ASUS har gjort mange ting rigtigt med Zenfone 5. Jeg nævner i flæng: Designet, størrelsen, skærmen med den overbevisende lysstyrke, fingeraftrykslæser på bagsiden og en notch, om tilsammen giver en stor skærm i en relativt lille telefon, kameraet, batteriet og en imponerende hastighed på trods af en mellemklasse processor.

Der er dog en ting der gør, at jeg personligt ikke vil kunne med denne telefon, og det er softwaren. Stod det til mig skulle ASUS’ ZenUI brændes på bålet. Undskyld ASUS. Den ville være en fantastisk telefon med en bedre software. Måske AndroidOne var en mulighed her?

Men kan du leve med softwaren, så ER det altså en god telefon, med mange gode sider. Forhåbentlig kan software opdateringer rette noget af det.

Specielt den kompakte størrelse og den lette vægt, kommer jeg til at savne. Men stod valget i mellem Nokia 7 Plus og denne så ville jeg vælge Nokia’en. Jeg giver ASUS Zenfone 5 4,5 stjerner, som faktisk er en halv stjerne bedre end hvad Zenfone 4 fik. ASUS ser ud til at være på rette vej.

Fordele:

  • Designet er stilet og ikke så skinnende som andre glastelefoner
  • Den store skærm med god lysstyrke
  • Batteriet
  • Hurtig fingeraftrykslæser
  • Den er hurtig på trods af mellemklasse specifikationer
  • Kompakt 6.2″ telefon

Ulemper:

  • ASUS’ ZenUI er ikke en god brugerflade
  • En del småfejl i softwaren
  • Bokeh funktionen i kameraet
  • Prisen. 3.290kr for en telefon med Snapdragon 636 virker lidt dyrt
  • Ansigtsoplåsning virker ikke hver gang