Test: Samsung Galaxy Tab A 10,5 – En fin prisbillig tablet

Anmeldelse: Vi har haft Samsungs nyeste prisbillige tablet, Galaxy Tab A 10,5, til test. Den imponerer med fin skærm og lang batteritid.

Test: Samsung Galaxy Tab A 10,5 – En fin prisbillig tablet

En tablet bliver ikke skiftet ud så ofte som en smartphone, hvilket betyder at både materialer, hardware og software skal bidrage til en lang holdbarhed. Den ligger som regel i hjemmet og bliver brugt når TV’et er optaget af andre eller når børnene skal spille spil eller se tegnefilm. Galaxy Tab A 10,5 er Samsungs prisbillige tablet, som uden tvivl opfordrer mere til film, serier, spil og børnebrug end til produktivitet og arbejde.

Med Galaxy Tab A 10,5 får man en skærm i 16:10 format, Snapdragon chipsæt, 3GB RAM og 32GB lagerplads med plads til MicroSD hukommelseskort til en vejledende pris på 2.499 kroner. Det lyder umiddelbart fint, men lad os tage et nærmere kig på dens fordele og ulemper.

Læs også: Huawei lancerer MediaPad M5 lite

Fordele:

  • Fint farverigt display
  • Fin holdbar byggekvalitet med godt greb i bagsiden
  • Velspillende højtalere
  • Lang batteritid
  • Hurtigopladning
  • Aflåst børne brugerflade med tidsbegrænsning

Ulemper:

  • Ikke kraftig nok til mange spil
  • Mangler til tider kræfter
  • Ingen fingeraftrykslæser
 
galaxy tab a 105
Samsung Galaxy Tab A 10,5 har en skøn gummibeklædt bagside og ramme. Det føles mere eksklusivt end det lyder. Foto: Samsung

Galaxy Tab A 10,5: Praktisk design

Det første jeg lagde mærke til ved Tab A 10,5 er den skønne gummibagside, som giver et utroligt godt greb, men samtidig føles overraskende lækker. Jeg ville ønske flere produkter ville have denne slags. Har man engang holdt en Google Nexus 7 tablet, så kender man til følelsen af bagsiden.

Det er en lang og smal tablet, tydeligvis optimeret til underholdning i form af serier, film og spil. Skærmen er relativt stor, 10,5 tommer, og har ret brede kanter hele vejen rundt. Det ser en anelse forældet ud nu, hvor mobiltelefonerne efterhånden alle har minimal kant. 

I bunden sidder der en USB-C indgang og i toppen en 3,5mm hovedtelefon indgang. Der er hele fire højtalere og derudover indbygget Dolby Atmos. Mere om lydkvaliteten senere.

De tre knapper på Tab A 10,5 gemmer sig en anelse og det man ender ofte med at søge rundt i rammen efter dem. Jeg ville ønske de ville stikke mere ud, men de fungerer dog ganske fint når man endelig lokaliserer dem.

Test: Huawei MediaPad M5 – Android tablet med imponerende lyd

Specifikationer på Samung Galaxy Tab A 10,5

Samsung Galaxy Tab a 10,5 specifikationer
Mål og vægt 260 x 161,1 x 8 mm, 529 gram
Skærm 10,5 tommer IPS LCD, 1200 x 1920 pixel, 16:10
Processor Snapdragon 450
Batteri 7.300 mAh med hurtigopladning
RAM / Internt Lager 32GB / 3GB med plads til MicroSD op til 512GB
Farver Grå og sort
Software Samsung Experience 9.5 med Android 8.1 
Andet Bluetooth 4.2, Dolby Atmos, USB-C indgang, 3,5mm jackstik
Vejledende pris 2.499 kroner
Galaxy Tab A 105
Samsung Galaxy Tab A 10,5. Foto: Mobilsiden.dk

Man skal nogle gange være tålmodig med Tab A 10,5

Indmaden i Samsung Galaxy Tab A 10,5 har vi lidt blandede føleser omkring. Dens ydelse kommer fra en budget Snapdragon 450, 3GB RAM og 32GB lagerplads. Der er heldigvis plads til et MicroSD, hvis kan være en god mulighed til en tablet som denne. Ved normal navigation rundt i menuerne, Netflix, Youtube, simple børnespil og den slags fungerer den ganske fint og rimeligt flydende. Det går ikke voldsomt hurtigt, men det hakker heller ikke.

Det bliver desværre værre når der skal multitaskes, spilles mere krævende spil og hentes tunge hjemmesider, hvor dens ydelse ofte dropper gevaldigt og det begynder at hakke. Men til helt normal brug, hvor man undgår tungere opgaver, så klarer Tab A 10,5 sig helt fint. Men det er nu det bliver svært ikke at sammenligne med en iPad 9,7, hvor du får ekstremt bedre ydelse, bedre tabletspecifikke apps og en længere generel levetid på tabletten for omkring 300 kroner mere. 

Vi finder desværre ikke en AMOLED skærm i Tab A 10,5, men i stedet en IPS. Den er, overraskende nok, på 10,5 tommer og har en opløsning på 1200 x 1920 pixel i 16:10 format. Et format der fungerer rigtig godt til video og spil, da man slipper for store sorte kanter i top og bund af skærmen. Det fungerer dog knap så godt til webbrowsing. Skærmen er rimeligt skarp og med fine farver. Det er ikke den mest lysstærke, men det kunne være værre.

galaxy tab 105
Samsung Galaxy Tab A 10,5 har udmærkede specifikationer, men mangler ofte overskud fra processoren. Foto: Samsung

Fire højttalere og Dolby Atmos

Når man skal se yndlingsserien, så er det vigtigt med et godt billede og ikke mindst god lyd. Det gode billede har Tab A 10,5, men hvad med lyden? Der er fire højtalere i tabletten, som er gemt i rammen: to i bunden og to i toppen. En fordel ved de mange højtalere er at der altid vil kunne slippe lyd ud, selvom man kommer til at blokere for en højtalere eller to med hænderne.

Lyden er overraskende god og den spiller højt. Den spiller ikke så højt og så detaljeret som en iPad 9,7, men de fire højtalere giver et bedre lyd og stereoperspektiv. Der er desuden Dolby Atmos, hvilket som standard er deaktiveret… hvorfor Samsung? Slå det til og lyden bliver markant bedre.

Til medieafspilning så leverer Tab 10,5, med den fine skærm og den gode lyd, en rigtig god oplevelse.

Galaxy Tab A 105
Galaxy Tab A 10,5 leverer en rigtig god lydoplevelse med fire højtalere og Dolby Atmos. Foto: Mobilsiden.dk

Tab A 10,5 er klar til seriemaraton

Batteriet i Samsung Galaxy Tab A 10,5 er på 7.300 mAh og leveres med en hurtigoplader. Det vil sige at en fuld opladning kun tager omkring 3,5 time.

Hvad Snapdragon 450 chipsættet ikke tilbyder af ydelse, giver den til gengæld tilbage i form af batteritid. Jeg oplever at Tab A 10,5 holder meget længe, inden den skal en tur i hurtigopladeren. I gennemsnit får jeg omkring 12-13 timers aktiv skærm over 7 dages brug, hvilket er ret imponerende.

Er du ikke på jagt efter høj ydelse, men vægter batteritid højere, så er Tab A 10,5 et rigtig godt valg.

samsung galaxy tab a 105
Samsung Galaxy Tab A 10,5. Foto: Mobilsiden.dk

Forberedt til børn

Samsung Galaxy Tab A 10,5 indbyder, med dens gummibagside og kant samt indbygget børnetilstand, til at den bruges af børn. Børnetilstand er en simplificeret brugerflade, som selv de mindste kan finde rundt i. Den er beskyttet af en firecifret pinkode, hvilket gør det svært for børnene at forlade brugerfladen og få adgang til andre ting på tabletten. 

I børnetilstand finder man forudinstallerede apps som BRIO World, Hair Salon og et fremragende tegneprogram, Bobbys lærred. Både min 6 årige og 3 årige har hygget sig meget med dette.

Vil man hente andre spil, så er det også en mulighed. Men der skal dog tastes pinkode, inden spillene kan hentes.

I børnetilstand kan du også sætte en tidsbegrænsning på spil, som man sætte i mellem fem minutter og tre timer.

Galaxy Tab A 105
Samsung Galaxy Tab A 10,5 har en dedikeret børnetilstand. Foto: Mobilsiden.dk

Galaxy Tab A 10,5 er god til film og børn

Med Samsung Galaxy Tab A 10,5 får man en rigtig fin tablet, som uden problemer klarer serier, film og simple spil, hvor dens fine skærm og gode højtalere giver en god oplevelse. Den klarer dog ikke tungere spil og mere intensive arbejdsopgaver, men dens batteritid er fænomenal.

Dens gummibagside og ramme giver et rigtig godt greb og gør den samtidig modstandsdygtig overfor slag. Sammen med den dedikerede børnetilstand, så er det et ret godt match for børnene i familien.

Samsung Galaxy Tab A 10,5 har en vejledende pris på 2.499 kroner, hvilket er ret tæt på en iPad 9,7, som ligger i 2.799 kroner. Vi har dog set den ned til omkring 2.300 kroner, hvilket får den til at give lidt mere mening. iPad’en tilbyder til gengæld bedre ydelse, bedre skærm og bedre apps til tablets. Samsung er heller ikke ligefrem kendte for at holde deres tablets opdaterede, hvilket Apple derimod gør rigtig godt.

Køb Galaxy Tab A 10,5 hvis hele familien mangler en prisbillig tablet, som kan tåle lidt af hvert samt holde strøm længe.

Vi giver Samsung Galaxy Tab A 10,5 4,5 ud af 6 stjerner.

Test: Samsung Galaxy Tab S4 – Fin men dyr

galaxy tab a 105